Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja używałem . Kilka ryb na to miałem ale bez szału

Zdecydowanie lepszą przynętą z bombardą był pokraczny pomarańczowy lub różowy wyrób ala  wooly bugger z marabuta.

Pieszczotliwie nazywany przez muchowych kolegów "farfoclem" ze względu  na jakość wykonania :D

Poniżej jedna z niewielu sfilmowanych akcji dawno dawno  temu :)

...eh to już 10 lat mineło :)

• Like 3

• 0

Generalnie muchy do łowienia na bombardę i na muchówkę trochę się różnią. Przynajmniej dla mnie. Ale na bombardę łowię rzadko.

Ta mucha o której piszesz to po polsku choinka. Łatwo się ją robi. Dobra na bardzo zimną wodę. Złowiłem na nią kilka ryb zimą na Bornholmie. Na muchówkę.

• 0

Ja używam krewety jako dowieszki na bocznym troku do normalnej trociowej blachy lub woblera- mega skuteczna!

Pytanie do łowiących z naszych plaż nad Bałtykiem. Czy taki zestaw jest zgodny z przepisami obowiązującymi wędkarzy? 

https://girm.gov.pl/container/Rybolowstwo%20rekreacyjne/rozp_polowy_rekreacyjne_tekst_jednolity_2019.pdf

• Like 1

• 0

Pytanie do łowiących z naszych plaż nad Bałtykiem. Czy taki zestaw jest zgodny z przepisami obowiązującymi wędkarzy? 

https://girm.gov.pl/container/Rybolowstwo%20rekreacyjne/rozp_polowy_rekreacyjne_tekst_jednolity_2019.pdf

Kol. jachu - pomijając fakt, że powołujesz się na nieaktualny akt prawny, Twoje wątpliwości rozwieję cytatami z aktualnych przepisów.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20210002056/O/D20212056.pdf

Do połowów dorszy taki zestaw jest dopuszczalny:

§ 5.1

3. Przy prowadzeniu połowów dorsza ze statku lub innego niż statek urządzenia pływającego dopuszcza się zakończenie linki, o której mowa w ust. 1:

1) sztuczną przynętą z przymocowanym do niej, w sposób elastyczny, haczykiem o nie więcej niż 3 ostrzach rozstawionych w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm lub nie przekraczały szerokości przynęty, oraz

2) przyponem zakończonym haczykiem o jednym ostrzu, którego rozwarcie nie przekracza 20 mm, z przymocowaną do niego sztuczną przynętą, lub

3) dwoma przyponami zakończonymi haczykami o jednym ostrzu, których rozwarcie nie przekracza 20 mm, z przymocowanymi do nich sztucznymi przynętami. 

W pozostałych przypadkach już nie:

§ 5.1

1) haczykiem o jednym ostrzu, którego rozwarcie nie przekracza 20 mm, albo

2) haczykiem o nie więcej niż 3 ostrzach rozstawionych w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo

3) sztuczną przynętą z przymocowanymi do niej, w sposób elastyczny, nie więcej niż 2 haczykami o nie więcej niż 3 ostrzach każdy, rozstawionych w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo

4) przyponem wyposażonym w haczyk albo sztuczną przynętę, o których mowa w pkt 1–3. 

- czyli wg przepisów jak ktoś złowi troć (lub inną rybę która nie jest dorszem) na zestaw: uzbrojona sztuczna przynęta (wobler, wahadło czy inne) plus przywieszka w postaci muchy (lub innej przynęty)  na bocznym przyponie, powinien rybę wypuścić. 

• Like 1

• 0

Dorsze z kutra, łodzi itp., także śledzie i płastugi chyba możemy sobie Jacku darować w wątku o troci morskiej. Widzę, że Rozporządzenie z tego roku akurat w treści Par. 5 nie zmieniło się w stosunku do poprzedniego. Jednym słowem u nas troć i spinn (także muchówka) tylko z jedną przynętą i nie tylko taką troć należy uwolnić, ale samo użycie takiego zestawu uzbrojonego w drugą przynętę (na bocznym przyponie lub bez niego) przy łowieniu z brzegu jest zakazane. Dzięki za wyjaśnienie.   

• Like 1

• 0

Dorsze z kutra, łodzi itp., także śledzie i płastugi chyba możemy sobie Jacku darować w wątku o troci morskiej. Widzę, że Rozporządzenie z tego roku akurat w treści Par. 5 nie zmieniło się w stosunku do poprzedniego. Jednym słowem u nas troć i spinn (także muchówka) tylko z jedną przynętą i nie tylko taką troć należy uwolnić, ale samo użycie takiego zestawu uzbrojonego w drugą przynętę (na bocznym przyponie lub bez niego) przy łowieniu z brzegu jest zakazane. Dzięki za wyjaśnienie.   

Tak jak napisałeś - przepis stanowi o łowieniu dorszy z jednostek pływających. Jeśli ktoś łowi na spina z łodzi czy innego pływadła - mógłby tak uzbroić do połowu dorsza ale z plaży już nie. Co nie zmienia faktu że złowioną tak troć powinien wypuścić.

Jednak od ok. 2 lat mamy zakaz połowu dorsza na prawie całym wybrzeżu (obszary 25 i 26 na mapie) więc temat dozbrojki z muchą odpada na obszarach objętych całkowitym zakazem. 

post-52268-0-04886800-1637781765_thumb.png

Edytowane przez Okonhel

• 0

Jeśli dobrze pamiętam to dorsze można łowić w pasie 300m od brzegu i 2 sztuki dziennie. Chyba, że coś się zmieniło a ja nie doczytałem.

Oczywiście nie mam zamiaru ale ...

https://girm.gov.pl/container/Informacja%20dla%20rybakow/TAC_2021.pdf

Artykuł 8

Środki dotyczące połowów rekreacyjnych dorsza atlantyckiego w podrejonach 22–26

1. W ramach połowów rekreacyjnych w podrejonach 22 i 23 oraz w podrejonie 24 w odległości do sześciu mil morskich mierzonych od linii podstawowych można zatrzymać nie więcej niż pięć osobników dorsza atlantyckiego dziennie na rybaka, z wyjątkiem okresu od dnia 1 lutego do dnia 31 marca 2021 r., w którym można zatrzymać nie więcej niż dwa osobniki dorsza atlantyckiego dziennie na rybaka.

2. Zakazuje się połowów rekreacyjnych dorsza atlantyckiego w podrejonie 24 w odległości powyżej sześciu mil morskich mierzonych od linii podstawowych oraz w podrejonach 25 i 26.

3. Niniejszy artykuł pozostaje bez uszczerbku dla bardziej rygorystycznych środków krajowych.

post-52268-0-13287500-1637831074_thumb.png

• 0

Pytanko odnośnie woblerów na troć morską . Nie miałem nigdy do czynienia z takimi i jestem ciekaw jak to pracuje , w sensie X , S , lusterkowanie itp ??? Może ktoś ma filmik z praca typowego wobka , lub może podesłać link z pracą takiego woblera ? Na YT sporo filmików odnośnie morskiej trotki , ale nie moge trafić jak pracuje wobler . 

Edytowane przez 'mat

• 0

(...) W CW Gdańsk pracuje kolega Maras. Woblery robi dobre. Plus kilka jaxonowskich tobiaszy i można łowić.

PS. Moje ulubione woblery to wyroby Edka Jankowskiego.

Prawda jest taka że w przypadku łowienia troci w morzu, to Jaxon wypuszczając Tabias-a zamordował rękodzieło.

• Like 4

• 0

Ja się wyleczyłem z rękodzieła jeśli chodzi o przynęty do połowu troci w morzu. Jakiś czas temu odchudziłen też drastycznie ilości przynęt jakie noszę ze sobą na plażę. W zasadzie moje pudełko zawiera obecnie jeden typ przynęt w które wierzę, w ilości kilku sztuk, w dwóch kolorach i rozmiarach. Jeśli coś się urwie to wiem, że pójdę do sklepu i dostanę dokładnie tą samą przynętę (powtarzalność).

• Like 3