Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Waldek tym SG4 Shore Game 279cm 7-24g 4sec machałem, ale na sucho. I na sucho wydał mi się i trochę delikatny i też trochę wolny jak na jego c.w. Jak dla mnie za wolny i dlatego też wybrałem 2 - skład o podobnej długości, ale w c.w 10 - 30 g.

• 0

Łowi ktoś może wachadlowkami Abu Toby? Czy są na nie efekty?

Wysłane z mojego V2041 przy użyciu Tapatalka

Efekty są, chociaż może nie tak spektakularne, jakbym chciał????

Bardzo lubię łowić Toby ale, wyłącznie w tym rozmiarze (fotka)i wadze.

9cm są już mniej lotne w moim odczuciu. Bardzo często po nie sięgam. Również na belonach.

Na płytszą wodę i umiarkowanie wietrzny czas mogę też polecić wyroby od kolegi z j.b., Pawła vel PRIMANKI (3 z prawej). Lotne i łowne.

https://photos.app.goo.gl/vyktpDj3MVjgLL9q8

Edytowane przez popper

• 0
  • 0

Ciekawe, czy dadzą się poginać. Bodzia podobno da się ale nie próbowałem.

Ale po co wyginać jeśli będą dobrze pracować fabrycznie? Przypuszczam, że tak jak w przypadku innych wyrobów jest to metal zalany jakimś tworzywem sztucznym, więc odginanie jest raczej niewskazane.

• 0

Jeśli nie przeszkadza Ci że strasznie skręcają linkę to są ok - niestety krętlik w zestawie nie załatwia sprawy.

Większość polskich wędkarzy wybiera jednak inne wahadła lub łowi woblerami.

Dzięki za info

• 0

Efekty są, chociaż może nie tak spektakularne, jakbym chciał[emoji6]

Bardzo lubię łowić Toby ale, wyłącznie w tym rozmiarze (fotka)i wadze.

9cm są już mniej lotne w moim odczuciu. Bardzo często po nie sięgam. Również na belonach.

Na płytszą wodę i umiarkowanie wietrzny czas mogę też polecić wyroby od kolegi z j.b., Pawła vel PRIMANKI (3 z prawej). Lotne i łowne.

https://photos.app.goo.gl/vyktpDj3MVjgLL9q8

Dzięki za info,kiedyś z Norwegii przywiozłem i leżakują ,pomyślałem o ich wykorzystaniu na planowanym przyszłym wyjeździe na trotki

• 0

Pytania laika:

- żyłka czy plecionka? Domyślam się, że w okolicach 0 stopni żyłka.

- jaki rozmiar kotwiczek? 2 będzie ok?

Zależy jaką przynętę zamierzasz uzbroić w kotwiczki/kotwiczkę? Zerknij, jakie kotwice i haki są w zestawie SG sandeel line thru. Nawet w najdłuższych, kotwiczka jest dość mała, hak jest większy. Podobnie w blaszkach hansena, dedykowanych pod trocie w morzu.

• Like 1

• 0

Tylko i wyłącznie pletka do tego fluoro w zależności od miejsca gdzie łowisz ? Jeżeli kamieniste dni to wiadomo 0.32/0.36 jeżeli piachy to 0.30 w zupełności wystarczy ja osobiście łowiąc na przelotowe SG lub Westin in line łowie trochę cieniej. Grube fluoro dodać możesz łowiąc na „skoczka” z muchą sprawdza się w szczególności w zimne dni jak jest spokojna woda.

Kotwiczki ???? lepszy pojedynczy hak same plus miej zerwanych blach a co za tym idzie miej pieprz… glonów ????

• Like 2