Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie fachowcy może zacząć od tego ze ta plecionka powinna byc powlekana żeby nie naciągała wody .

I jeszcze koniecznie musi być z dodatkiem naturalnego jedwabiu i kaszmiru :D

I co z tego że będzie powlekana,jak się będzie plątać.. po wielu próbach i błędach została daiwa tournament evo 8 i takiej używam. Prosta odpowiedź na proste pytanie.

Daiwa Tournament x8 - bardzo dobra i sprawdzona od lat plecionka na troć z plaży. Teraz nazywa się chyba J-braid x8. Miałem także Spiderwire Stealth x12 i też sobie ją chwaliłem. Używałem średnice między 0,12-0,14 przy tych linkach.

Edytowane przez SzymonP
  • Like 2

• 0

No właśnie tą j- braid miałem i nie bardzo mi ona( plątała się).Ta co ją używam wcześniej sie nazywała tournament evo 8, a teraz evo 12 - 12sto splotowa 135m ze 150pln kosztuje, ale 135 to mi za mało( przy 100 metrowych rzutach, kilka razy końcówkę po 3-4m odetniesz i jest przymało, ja zawsze biorę 300m, po dwóch latach przewijam tył na przód i jest gicio, słyszałem że spider wire też jest niezła, ale skoro dobrą już znalazłem to nie szukam już więcej

• Like 1

• 0

No właśnie tą j- braid miałem i nie bardzo mi ona( plątała się).Ta co ją używam wcześniej sie nazywała tournament evo 8, a teraz evo 12 - 12sto splotowa 135m ze 150pln kosztuje, ale 135 to mi za mało( przy 100 metrowych rzutach, kilka razy końcówkę po 3-4m odetniesz i jest przymało, ja zawsze biorę 300m, po dwóch latach przewijam tył na przód i jest gicio, słyszałem że spider wire też jest niezła, ale skoro dobrą już znalazłem to nie szukam już więcej

Ja mam teraz nawinietą chyba tą J-braid w kolorze seledynowym 0,13 (kupiona na szybko w lokalnym sklepie) i wydaje się ok. Kupuję zazwyczaj w tych odcinkach po 135 - 150 m i nawijam na szpulę kołowrotka odpowiednią ilość jakiejś starej żyłki jako podkład. Gdy linka zaczyna się strzępić to przewijam ją tak jak Ty na drugą stronę.

• Like 2

• 0

Czy kupował ktoś kotwice lub haki BKK z aliexpres? Bkk gt rex u nas 180pln/4szt , z ali przy zakupie trzech paczek wychodzą po 120pln/4szt. Te co kupiłem w pl to też made in china, więc jest opcja, że z ali są te same? Normalne kotwiczki brałem z ali to były wypacione, kółeczka też mega mocne

• 0

Absolutnie nie mam żadnej urazy . Gratuluje  takich wyników . Stella to Stella  i  jako taka plecionki nie plącze (może to pewna przenośnia ze tak może byc )  Nie chce mi się wdawać w dyskusje o tym czym łapać i na co  , ale liczy się skuteczności .     

Plecionka power pro x4 i do tego kołowrotek stary schimano beastmaster 4000 i nic się nie plącze. Pozdro

• Like 1

• 0

Mam parę wolnych dni na początku kwietnia i zastanawiam się czy jest jeszcze sens jechać na morskie trocie z plaży. Niby najlepszy okres połowów przypada to listopad - marzec. Patrząc na to co się dzieje z pogodą to raczej nie ma co liczyć na chłodną wiosnę. Na belonę z drugiej strony za wcześnie.

• 0

Mam parę wolnych dni na początku kwietnia i zastanawiam się czy jest jeszcze sens jechać na morskie trocie z plaży. Niby najlepszy okres połowów przypada to listopad - marzec. Patrząc na to co się dzieje z pogodą to raczej nie ma co liczyć na chłodną wiosnę. Na belonę z drugiej strony za wcześnie.

Kwiecień o świetny czas ,  wcale nie gorszy od  marca  wprost przeciwnie .