Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W drugiej połowie lipca spędzam tydzień we Władku.

Blisko portu-tak że liczę że będę miał kilka wyjść po 2h aby cos porzucać.

I teraz pytanie- w samym porcie czy gdzieś w jego okolicy-falochron, otwarte morze?

Czego w tym czasie szukać w wodzie, gdzie, kiedy (pora dnia ma znaczenie?)  i na co łowić?

Lekko okoniowato? Ciężej za sandaczem czy jeszcze jakieś inne pomysły?

Co z opłatami?

Ponieważ z morzem mam mało wspólnego (czasem zjem jakaś morska rybę na obiad tylko..) – to za wszelkie rady i informację będę wdzięczny.

Obejrzyj to w temacie Władka:

https://www.youtube.com/c/MorskaTV/videos

Przepisy, informacje i opłaty:

https://www.gov.pl/web/girm/informacje-ogolne-nt-rybolowstwa-rekreacyjnego

Edytowane przez vako
  • Like 1

• 0

Co do portu we Władysławowie to: według mnie okonia to tam jest tyle co kot napłakał. Od czasu do czasu coś sie wyciągnie ale przeważnie małe i zresztą go nie widać (żeby coś gonił). Połapałem trochę płastug na spina na wejściu do portu. Wędkarze miejscowi (albo stałobywalcy) najczęściej z gruntu łowią. Byli też panowie w zeszłe lato nastawieni na leszcze, bo kiedyś połowili.

• Like 1

• 0

Osobiście to bym z samego rana podjechał na Rozewie i tam porzucał za trocią lub innym drapieżnikiem. Rozewie z falochronem i kamieniami wygląda na bardzo obiecująca miejscówkę. Nastawienie głównie na grubą rybę.

Chociaż na wakacjach trzeba być elastycznym

• Like 1

• 0

Zależy o jakie kontakty pytasz, bo o tej porze roku w nadmorskich miejscowościach niewątpliwie szansa na kontakt jest :rolleyes:

Jeśli chodzi o spinning z plaży, to o wiele bardziej prawdopodobne jest zahaczenie jakiejś wczasowiczki za stringi niż wymiarowego sreberka.

• Like 3

• 0

Cytujesz stary artykuł i tym samym wprowadzasz nieświadomie w błąd. Od 2024 nastąpiła zmiana w przepisach - zakazy portowe zostały zniesione w większości miejsc (wyjątkiem są porty, gdzie wpływa rzeka, czyli np. Łeba itp.). Zmieniły się wymiary ochronne, limity a także urealniono kwestię ilości haczyków przy połowach z plaży (już nie ma tych dziwactw, że jak łowisz flądry to X haków, jak leszcze to Y itd.)  Kanał MorskaTV i ekipę z WładekTeam polecam, ale trzeba śledzić nowsze materiały, bo tych artykułów archiwalnych niestety nie aktualizują. 

• 0

Cytujesz stary artykuł i tym samym wprowadzasz nieświadomie w błąd. Od 2024 nastąpiła zmiana w przepisach - zakazy portowe zostały zniesione w większości miejsc (wyjątkiem są porty, gdzie wpływa rzeka, czyli np. Łeba itp.). Zmieniły się wymiary ochronne, limity a także urealniono kwestię ilości haczyków przy połowach z plaży (już nie ma tych dziwactw, że jak łowisz flądry to X haków, jak leszcze to Y itd.) Kanał MorskaTV i ekipę z WładekTeam polecam, ale trzeba śledzić nowsze materiały, bo tych artykułów archiwalnych niestety nie aktualizują.

Przepraszam, jeśli tak.

Najbardziej aktualne przepisy, są publikowane na stronach OIRM.

Pisałem o tym 09 czerwca br.

https://jerkbait.pl/topic/69186-troć-morska-uwagi-spostrzeżenia-kiedy-gdzie-jak-i-na-co-łowić/?p=3286129

Edytowane przez popper