Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mozesz pyknac fotki tych blaszek? Tu gdzie mieszkam na pewno ich nie kupie ale poszukam podobnych

Będą do obejrzenia w dniach 08.04-10.04 bo organizuję małe spotkanko trociomaniaków :)/cast i spin/blisko plaży. 

Na razie wielkość trotek nie jest porażająca ale jak się chodzi często to się wychodzi :P

Z największych w tym roku w 3mieście to widziałem na focie 82cm/piękna torpedos/ :)

Edytowane przez gaweł
  • Like 1

• 0

My w przyszły weekend jedziemy do Rozewia. Wg prognozy pogody ma trochę wiać. Możecie polecić jakieś alternatywne miejscówki na Półwyspie od strony Zatoki co by się przed dużą falą schować i mieć szansę coś złowić?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Brodzenie pozwala obłowić większy obszar wody, co zwiększa prawdopodobieństwo spotkania z trocią.

Ale i bez brodzenia są duże szanse na takie spotkanie, zresztą każdy doświadczony morski trociarz, zaczyna łowienie od obrzucania przynętą jeszcze stojąc na piachu miejsca, gdzie będzie zaczynał brodzenie. A stojąc na rewie i rzucając "pod Bornholm" warto co jakiś czas kontrolnie rzucić pod brzeg czy wzdłuż rewy  ;) .

Na molach spacerowych to w zasadzie chyba zakaz wędkowania obowiązuje, na pewno warto to sprawdzić.

Z falochronów osłaniających wejścia do portów na ujściach rzek pomorskich oczywiście są szanse na złowienie troci, w czasie sztormów nawet dość duże.

• Like 1

• 0

Za trzy tygodnie planuję zrobić spotkanie miłośników srebra z plaży thumright.gif/casting+spin/-08.04-10.04.16/od piątku do niedzieli/
Natchnęło mnie ostatnio jak podbierałem koledze łapkami,piękną,grubą 75cm sztukę smiley.gif
Baza w pensjonacie ok.600m od plaży/ideolo smiley.gif/
Pokoje 2-3 os,normalnie jak w Orfie ale nie ma basenu wink.gif/jest też miła właścicielka-uwaga ma piękną córkę grin.gif-wolną,24 laughing.gif/
Jest kuchnia,miejsce na opowieści fishing.gif i beer.gif beer.gif
Będzie łowienie z klifu i plaży/pokażę 3 miejscówki/oraz ciekawostka-nocne połowy troci thumright.gif/sobota/
Oraz grill przy bunkrze  thumright.gif laughing.gif fishing.gif beer.gif
Na dzień dzisiejszy wyjąłem 12 szt ale połowa miała wymiar smiley.gif
Z klifu mogą być neopreny/w ostateczności/
Opłaty OIRM Gdynia-30pln za tydzień
Koszt spotkania to 170pln-co na ceny w 3miejście całkiem nieźle.
W tym 2 noclegi,2 śniadania+grill z kaloryferem thumright.gif laughing.gif fishing.gif beer.gif
Zaliczki w kwocie 100pln będą wymagane poświętach do 02.04.16
Pierwszy raz to organizuję/trociowanie/ ale jak się spodoba to w maju na Belony powtórka a to jest walka po całości,nawet dla nowicjusza thumright.gif fishing.gif
Zapraszam thumright.gif laughing.gif fishing.gif beer.gif
Lista już otwarta:
1-Duży
2-gawel
3-Wełpa
4-Endriu

Edytowane przez gaweł
  • Like 1

• 0

Super inicjatywa , szkoda tylko że w tym samym czasie mamy spotkanie BAŁT-ów na zachodnim...

Oby Neptun był wam łaskawy  ;)

Wiem i jeszcze na Rozewiu jest ale trzeba teorie przenieść w praktykę a w Orłowie nawet jak nie ma pogody to można łowić/nawet w kaloszach :P /.

Myślałem o Górkach Zachodnich bo tam jest tez fajna baza ale tam jak wieje to zostanie tylko..... ;)

• 0

Paweł co masz na myśli pisząc?

Z klifu mogą być neopreny/w ostateczności/

Bo nie każdy ma "śpiochy" a do wody jak trzeba będzie wejść to kaloszki za krótkie ;)

Za największe srebro będzie komplet blach hand made Andrzeja z Pogórza :) /na trocie oczywista/

• Like 1

• 0

Informuję, że równolegle do spotkania organizowanego przez Pawła (powyżej), w dniach 08-10.04.2016r, organizowane jest niewielkie spotkanie zapaleńców, w zachodniej części Wybrzeża (Międzyzdroje/WPN).

Wciąż jeszcze 2 miejsca są wolne.

Koszt zakwaterowania itp. szczegóły podam zainteresowanym na privie.

Termin ostateczny zamknięcia listy chętnych to 31.03.2016 (ostateczna data wpłaty opłat, na konto "skarbnika" spotkania).

Zapraszam tych, którym bliżej na Wolin, niż nad Zatokę.

• Like 2