Skocz do zawartości

Dobre plecionki

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Jest możliwość w kilku zakupienia dobrych i dość tanich plecionek Broxx line.

W zeszłym sezonie podesłałem je Mifkowi do testów - z tego co wiem zebrały bardzo dobre recenzje.

Plecionki dość inne w stosunku do tych które znamy - wydają się być splecione z kilku włókien cieniusienkiej plecionki normalnej. Ogólnie - coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb :huh:

Początkowo byłem zaskoczony tym jak ta linka wygląda i działa ale.. podesłana została do testów i spostrzeżenia innych sa podobne.

Od razu zaznaczam - ani nie jestem z nikim związany, ani nie jest to reklama, ani na tym nie zarabiam. Produkt niedostępny u nas na rynku, produkowany w Niemczech i akurat jest możliwość zakupu większej ilości, to proponuję, żeby forumowicze też mieli do tego dostęp.

• Odpowiedzi 322
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Patrzyłem ale na stronie chyba producenta nic nie ma tylko zwykłe żyłeczki a o plecionkach żadnej informacji. Szkoda że zrobili coś innego i nie reklamują. Może tylko dla wtajemniczonych dostępny produkt.

Ciekawe co powie mifek na ten temat ;]

Mialem ale pies mi zjadł :mellow:

Szpulki wyglądają jakby naklejki Pan Wiesiek na powielaczu odziedziczonym po stanie wojennym robił, jakoś nie było to dla mnie zbyt ważne.

Broxx - tak się nazywa producent. Jutro powinienem mieć wiecej informacji, ceny i dokładne dane, o plecionkach i żyłkach które produkują. Bo żyłki też robią dobre, przy zalewie naszych cutting edge technology linek, wytrzymujących półtorej tony przy średnicy jednej tysięcznej mikrometra, było dla mnie miłym urozmaiceniem mieć żyłkę 40 wytrzymującą 10 czy 12 kilo (mniejsza z tym), ale podana wartość była minimalną na węźle, a nie z d### wziętą.

Używałem żyłki na głowatki i do przyponów do muchowania i byłem bardzo zadowolony, w porównaniu do ogólnie dostępnych o tej średnicy czuło się różnicę w wytrzymałości. Podobnie pozytywne odczucia miałem z fluorocarbonowymi przyponami - miałem je na saltusach i były bardzo ok, lepsze od fulling mill których używam zazwyczaj, ze względu na łatwy dostęp.

Tyle ochów i achów.

Plecionka ma tez jedną wadę - ze względu na średnicę jest dość podatna na uszkodzenia mechaniczne, co niestety przy sandaczach mnie troche irytowało, ale dowiązany 50cm przypon z fluorocarbonu rozwiązywał ten problem.

A i jeszcze jedno p.s. - do maximy też dostęp by był :mellow:

Dokładnie, to oni.

Linki robione przez zajawionego pasjonata, chemika, z lekkim kręćkiem na perfekcję. Na początku dość sceptycznie podchodziłem do produktu ale... poużywałem i wiem że jest ok.

Historia zaczęła się dość prosto - od tłumaczenia katalogu, przy okazji dostałem kilka szpulek całkiem świeżych i zrobiło na mnie wrażenie. Jakiś czas później doszła do tego plecionka, fluorocarbon itd.większość porozdawałem po znajomych, ja mam za mały przerób, a chciałem mieć dość szybkie onfo jak to robi. Plecionkę dostał Mifas, przekazał komuś do testowania, chwilę później miałem priva czy da się tego więcej załatwić. Żyłki też miały dobry odzew, ja sobie zostawiłem nawój plecionki na multiku plus Anticurl 0,40mm o wytrzymałości 10 kilo - na głowatkę na multika i na przypony muchowe. Jako ze szpulę dostałem sporą to ponad 100m ciągle mam, jakby kto reflektował na głowatkowe łowy na dobrą 0,40 to chętnie podeślę.

Powiem szczerze - myślę że to może być np na salmonidy czy na sandacza bardzo dobre rozwiązanie, grubych nie miałem więc nie zabieram głosu. To co ja dostałem jakością zostawiało PP, Strena i Tuffline daleko z tyłu.

Spodobało się mi story, które o nich usłyszałem. To że robione jest to przez Zwariowanego Naukowca - chemika, specjalistę od polimerów. To że wiele z tych linek zaczyna się od średnic 0,25 ;) , ale przede wszystkim, ze opisy średnicowe i wytrzymałość są realne, co jak wieść niesie jest ideą firmy. Gdy zbyt często robiąc zakupy w PL drapię się po łbie patrząc na opis na pudełku i myśląc... co autor miał na myśli??. Dobie akcji parabolicznej wędzisk z grafitu 17 generacji, uzbrojonych w rezonanse i tytanowe przelotki, kołowrotków z 17 łożyskami najwyższej jakości, oczywiście wszystko do 250 pln jest to dobra i miła odmiana.

Podobnie jak kołowrotki Henschel

Podobnie jak wędziska muchowe i sprzęt jerkowy Broman o Dell

Ok, wiem troszkę więcej

Ceny dokładne pod koniec tygodnia poznam

Dowiedziałem się tyle - włókna takie jak dyneema, ale dokładnie nie wiadomo co to. Plecionki pod specyfikację niemiecką produkowane gdzieś w USA. Wytrzymałość mają realną z opisem.

Pakowane po ok 120 i 275metrów.

Żółte i zielone, splatane z 4 włókien.

Oglądałem dzisiaj 4kilo, 8 kilo, 15 i 35 kilo.

4 jakaś pajęcza nitka, 8 tak jak zwykła 10lb albo nawet mniej. 15 kilo odpowiada grubością mniej więcej 20lb. 35kilo - ponad 70lb przypomina PP 40lb, ale jest już bardzo sztywna - ogólnie odnoszę wrażenie, ze gdybyś w opisie kilogramy zamienić na lbsy to nikt by nie miał nic przeciw, sa o połowę cieńsze :D

Robią dobre wrażenie.

Z żyłek ciekawe fluorocarbony, maximy z włóknami świecącymi w ciemności w świetle UV i tym podobne cuda.

I może nawet dostep do hardmono :D w grubościach do półtora mm <_<

Także spora szansa, że będziemy mogli się forumowo zaopatrzyć w dobre linki :D