Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Przykra wiadomośćMoże ktoś przeprowadzić testy z naczyniami z wodą?Na obciążenie statyczne, z węzłem takim jak wiążemy przynęty spinningowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Tylko jakie znaczenie ma rodzaj węzla gdy badamy wytrzymałość liniową, a pletka przy moim węźle pęka nie na nim.Poza tym co za różnica czy naczynie z wodą czy np. hantle??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Z całym szacunkiem Godski - wiem ze w ten sposób były wykonane testy przez dystrybutora w DE, stąd chciałbym odtworzyć warunki.Mimo wszystko prośba o powtórzenie testów, ja nie mam w czym, rozglądam się za jakimś lekkim naczyniem o takiej pojemności.Jak dla mnie są dwie opcje - albo źle przeprowadzony test albo produkt mimo zapowiedzi nie trzyma jakości. Zobaczymy jak sprawdzi się innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Dla wyjaśnienia - - nie mam żadnych pretensji do ciebie, po prostu jestem zawiedziony parametrami. Przez te kilkanaście lat mojego wędkowania tylko cieńsze (20,30 LB) PP trzymały swoje parametry. Obecnie jest z tym gorzej.Myslałem , że wreszcie trafiłem w sedno.Teraz czekam na Spiderwire Stealth. Test z baniakami z wodą postaram się prezeprowadzić dzisiaj.Jaki węzeł mam zastosować???Tylko logicznie mi wytłumaczcie jaka jest różnica pomiędzy baniakiem z wodą a hantlem, jeśli ich waga jest taka sama? Przy moich testach korzystałem z wagi sprężynowej i hantli.3 odcinki każdej plecionki - 2 testy z wagą i jeden z obciążeniem.Wyniki porównywalne. Przy innych plecionkach testy z wagą sprężynową i z obciążeniem wychodzą również porównywalnie. Z niecierpliwością czekam na testy kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 tyle co się mi udało - test z tym co mam, czyli wiaderkiem plastikowym o pojemnosći nominalnej - do kreski 3l, czyli ok 3,5 kilo wchodzi w to, razem z masą wiaderka.Hak offsetowy 6/0, plecionka 4 kilo na agrafce.pierwsze 3 podejścia - linka wyślizguje się z węzła!Nie byłem w stanie zamotać zwykłego węzła na którym bym urwał linkę a nie rozwiązał by się.Węzeł pętelkowy z ósemką - linka strzela ok 1 cm przed linią 3 litrów, czyli ok 2,8-3 kilo.Zawiązałem węzeł 3 końce , z około 10 nawojami, polecany w literaturze do przenoszenia ok 90% mocy linki - wiaderko udało się przelać górą, czyli minimum 3, a wg mnie 3,5 kilo wytrzymało. Poszukam teraz większego pojemnika o określonej objętości, bardzo mnie zatroskała wiadomość ze coś z linkami jest nie tak - łowiłem swoją trochę i sprawowała się mi znakomicie, nie miałem do niej zastrzeżeń, stąd czuję się głupio, gdy okazuje się że coś jest nie tak z rzeczą rekomendowaną. Test z nalewająca się małym strumieniem do baniaczka wodą - waga wzrasta bardzo powoli, nie ma szokowego zrywania linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Test z nalewająca się małym strumieniem do baniaczka wodą - waga wzrasta bardzo powoli, nie ma szokowego zrywania linki. zupełnie się na tym nie znam i nie wiem jak testowane są linki, ale pomału bez szokowego zrywania. nie wiem czy uda nam się namówić ryby na takie harce sorry za offtopa.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Krzychu, czy jeśli podczas rzutu sliderem można odstrzelić go z 65lb plecionki to znaczy że ma ona 72g wytrzymałości? Czy jest jakiś inny ukryty sens Twej wypowiedzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 waga sprężynowa i powolne podnoszenie ciężarka to też nie jest gwałtowne zerwanie. Tym bardziej, że do podnoszenie jego uzywam sprężyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Godski - zupełnie nie neguję rezultatów. Wiem jak testy wykonał dystrybutor i mniej więcej pamiętam wyniki, trochę niższe od deklarowanych (jak rozumiałem kwestia węzła), ale nie tak dramatycznie różne jak te które uzyskałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Moje zamówienie dotarło , bez względu na parametry jakie zostaną ostatecznie ustalone dziękuję @Standerusowi za podjęcie się próby dostarczenia forumowiczom dobrej plecionki.A co do samej plecionki- najwyżej zmieni się trochę jej przeznaczenie (zamiast trola- spin).pozdrawiam. Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Polecam wiązanie palomar knot-em mym zdaniem najlepszy węzeł tylko trzeba dbać aby dobrze się ułożył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Krzychu, czy jeśli podczas rzutu sliderem można odstrzelić go z 65lb plecionki to znaczy że ma ona 72g wytrzymałości? Czy jest jakiś inny ukryty sens Twej wypowiedzi?? żadnego ukrytego sensu niema, ot żarcik i tyle pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 moje szpulki pojawią się dzisiaj w dziale sprzedaż, co nie umniejsza zasług kolegi Standerusa. Po prostu nie trzyma parametrów i to bardzo nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Kuba,Dzięki za przesyłkę! Odpowiadam też na wezwanie do testów 15kg. Pierwsze testy na baniaku z wodą – nie uniosła 5 litrów + baniak. Ale rwała się na węźle, więc była nadzieja. Postanowiłem pokombinować z węzłem. W końcu zastosowałem taki: podwójna owijka na kółku łącznikowym, do tego zderzakowy z 10-krotnym owinięciem. Wynik: w miarę swobodnie można podnieść ciężarek 5kg + 2 butelki wody po 1,5 litra. Razem min. 8kg. Po dołożeniu kolejnego kilograma strzał – ok. 10cm nad węzłem. Norma, przy tym wiązaniu każda testowana przeze mnie plecionka tak strzela, tzn. nie na węźle (PP, P-Line, Stren, Tuf Line). Czyli wytrzymałość 8+. Wnioski. Ponieważ grubością jest zbliżona do PP 20lb, to wytrzymałość ma przyzwoitą, myślę, że co najmniej porównywalną. A zatem dramatu nie ma . Mimo to postanowiłem odsprzedać 15 i 25kg. Wytrzymałość, choć mniejsza od deklarowanej, jest typowa dla średnicy i w takim układzie plecionki powielają mi się z obecnie posiadanymi… Godski – zastanawia mnie skąd tak duża różnica. Bo 5-6 a ponad 8 kg to przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Polecam wiązanie palomar knot-em mym zdaniem najlepszy węzeł tylko trzeba dbać aby dobrze się ułożył. Moje knoty tak trzymają, że chyba nie zdarzyło mi się w czasie testów pęknięcie plecionki na węźle. Słowo harcerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Moje zamówienie dotarło , bez względu na parametry jakie zostaną ostatecznie ustalone dziękuję @Standerusowi za podjęcie się próby dostarczenia forumowiczom dobrej plecionki.A co do samej plecionki- najwyżej zmieni się trochę jej przeznaczenie (zamiast trola- spin).pozdrawiam. SławekW najgorszym wypadku można też użyć jako podkładu pod inne,lepsze plecionki Dzięki Kuba że chciało Ci się załatwiać wszystkie formalności związane ze sprowadzeniem i dystrybucją plecionek.A jeżeli nie spełnia czyichś oczekiwań to po prostu można sprzedać,chętni pewnie się znajdą Pozdrawiam.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wywołany przez Frika do tablicy poruszę jeszcze kilka istotnych kwestii:1. plecionka jest bardzo gładka i nieściśliwa – węzły muszą być wielokrotnie zaplecione, inaczej puszczą,2. węzły nie mogą być wiązane na czymś ściśliwym typu pętelka ze sznurka (mój błąd), bo strzelą; zacząłem uzyskiwać dobre rezultaty testów jak zawiązałem na stali,3. zastanawia mnie data produkcji plecionki – czy wasze gumki też były delikatnie sparciałe, że po rozciągnięciu nie wróciły do poprzedniej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Moja gumka przy zakładaniu pękła,sprawiała wrażenie dobrze sparciałej może i plecionki nie są pierwszej świeżości Pozdrawiam.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Jak wam chłopaki gumki pękają to uważajcie na kinder niespodzianki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Rzeczywiście, te gumki u mnie też wszystkie strzeliły. Potrzeba kilku lat, żeby tak osłabić gumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wygląda na to, ze tajemnica powoli zaczyna się nam rozwiązywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 co mnie zdziwiło to:guma - zachowuje się jak guma do żucia (pozwala się rozciągnąć, ale nie powraca do poprzedniego stanu),nadruk Made in USA, a ponoć to produkt zza Odry Produkt niedostępny u nas na rynku, produkowany w Niemczech...(wiem, wiem - Stany też są za Odrą),no i ta kolorystyka - czy aby nie jest to efekt zwietrzenia?testów nie przeprowadziłem (przyjdzie na to czas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wygląda na to, ze tajemnica powoli zaczyna się nam rozwiązywać.Myślę że w takiej jeśli następni koledzy potwierdzą że jest słaba pletka a gumka skrachciała to warto zrobić jakąś zadymę u tego który Tobie je sprzedał bo jak by nie patrzył to kupiłeś u niego za parę tysięcy zeta. Ps.Moja jeszcze nie dotarła(z wiadomych powodów) więc się nie mogę wypowiedzieć w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Pies drapał kolorystykę. Dziwna to ona jest, fakt, ale jak się plecionkę trochę „rozmiędli”, to „kolorystyka” zostaje na palcach, a linka się robi zwyczajnie biaława. Mnie natomiast dziwi fakt, że na stronie producenta nie znalazłem plecionki (może ślepy jestem) tylko same żyłki. Może plecionek już nie robią, np. od pięciu lat <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Proponuję zebrać uwagi razem i niech Kuba wyśle je do sprzedawcy. Wypadało by sprawę rozwiązać bo jeśli to oszustwo to już na konkretną kwotę. Jeśli dobrze rozumiem to sprzedawca to firma z kraju EU więc jeśli nie będzie chciał gadać nie ma problemu ze ściganiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi