krzysiek Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Cóż, jakbym zrobił ten zakup w Polsce, to przesyłka zwrotna już by była w drodze (ot tak, bez podania przyczyny, ze względu na wątpliwości w temacie nieszczęsnych gumek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Też bym tak zrobił.Dla spokoju sumienia zszedłem do piwnicy i sprawdziłem według mojej metodologii plecionkę PP 20 LB kupioną u kolegi Psułka (sprawdzone źródło).Ma podobną grubość jak Broxx 0,20/15 kg.Wytrzymała 8 kg , a Broxx 5 kg. Obie pękły w odłegłości ok. 5-10 cm od węzła.Wniosek: nie zmieniam linki na korbach i multikach, no może po testach Spiderwire Stealth, którą zamawiam.Tym bardziej, że wiem co się dzieje z PP po kilku latach, a z B...nic nie wiadomo. A miała być to jedyna plecionka która trzyma parametry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 A może prawo unijne przewiduje podobną procedurę zwrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Nie ma co malkontencić panowie bo Kuba i tak pewnie czuje się do dupy mimo że nikt pretensji do niego mieć nie powinien. Niech napisze do sprzedawcy i zobaczymy co dostanie w odpowiedzi. Niestety chyba On musi to zrobić bo jest stroną transakcji. Na wszelki wypadek nie nawijajcie na kręciołki. W razie czego mogę się poradzić prawnika ale muszę znać więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Po przeczytaniu postów sprawdziłem i faktycznie gumy sparciałe.Wniosek: albo korzystali ze starych gumek albo plećki leżakowały.Na mojej 5,5kg podniosłem ostrożnie fotel córki którego używa do siedzenia (odrabianie lekcji) przy biurku,jest dość ciężki6kg,utrzymałem go przez jakieś trzy sekundy i strzeliła na węzle,tak że tragedii nie ma.A jak nad wodą będzie się spisywała to już sprawdze ale w przyszłym sezonie.Ja jestem zadowolony z zakupu. i jeszcze raz dzięki Kuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 To i ja dodam swoje wyniki testowplecka wiazana palomarem do kretlika z agrafkapodnoszenie reklamowki wypelnionej obciazeniem do hantli deklarowane 15kg1 proba 7kg - strzelila na wezle2 proba 9 kg - udana3 proba 10 kg - strzelil kretlik 4 proba 10 kg - udana5 proba 11 kg - strzelila 5 cm od wezlarealnie w granicach 8 - 10 kg deklarowane 8kg1 proba 7kg - strzelila ok 7cm nad wezlem2 proba 6kg - jw3 proba 5kg - udalo sie minimalnie podniesc4 proba 4 kg - udanarealnie oceniam na ok 4,5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wygląda to tak, jakby ktoś przeliczył funty/kg, w proporcji 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 8kg strzela u mnie od 5kg w górę, wszystko pęka 5-10cm nad węzłem. Może jest to spowodowane tym iż zaciskając węzeł przy tej średnicy i śliskiej powłoce się uszkadza...? Nawinąłem ją dziś na szpulę, przez palce. Strasznie mnie i przelotki pokolorowała, został taki jakby osad, w dość dużej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Nie wiem skąd macie takie wyniki. Może moja jest bardziej zleżała .Czarna szpulka z niebieską naklejką.Przed chwilą poszedł do testów jeszcze jeden odcinek 1,30 m 0,20/15 kg . Odważnika 5,5 kg nie mogę podnieść. Pękła 5 cm przed górnym węzłem.I spróbujcie mi łopatologicznie wytłumaczyć, co da zastosowanie innego węzła, skoro pletka trzaska kilka cm przed nim??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Co do koloru to mniej więcej jest zgodny z oferowanym: http://www.angeljoe.de/angelzubehoer/angelschnuere/geflochte[/url] ne-schnuere,243_19_105.htmlIstnieje jeszcze pewna szansa, że plecionka (a może barwnik?) żre się z gumą i stąd spróchniałe gumki i osłabienie plećki.Może spróbować do prób linkę z głębszych nawojów nie mających styczności z gumką?Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Jak robiłem testy w domu i tak zółta i zielona max 8kg trzyma 0.20 . Trochę jestem zawiedziony tym faktem bo liczyłem na przynajmniej 12-13kg dałem się wkręcić Tak naprawdę to chętnie bym ją odesłał ;[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Do niezadowolonych:Gdyby transakcja odbyla sie na terenie Niemiec, nie bylo by najmniejszego problemu ze zwrotem towaru zamowionego w sklepie internetowym w ciagu 30 dni od momentu otrzymania dostawy (bez uzasadnienia)...Nalezalo by sprawdzic, jak sie ma sprawa w tym wypadku - tym bardziej, ze tu jest powod w postaci nie spelnienia deklarowanych parametrow... A moze nejpierw skontaktowac sie z dostawca i skonfrontowac go z zaistniala sytuacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Do niezadowolonych:Gdyby transakcja odbyla sie na terenie Niemiec, nie bylo by najmniejszego problemu ze zwrotem towaru zamowionego w sklepie internetowym w ciagu 30 dni od momentu otrzymania dostawy (bez uzasadnienia)...Nalezalo by sprawdzic, jak sie ma sprawa w tym wypadku - tym bardziej, ze tu jest powod w postaci nie spelnienia deklarowanych parametrow... A moze nejpierw skontaktowac sie z dostawca i skonfrontowac go z zaistniala sytuacja? Pierwsze co zrobiłem, zaraz po pierwszym poście Godskiego, że coś jest nie tak. Jak pisałem, sam powtórzyłem test wodny i wytrzymała 4 kilowa wiaderko 3 kilo z hakiem. Od wczoraj czekam na odpowiedź i czekam do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 No to i ja poczekam. Linki dotarły tam gdzie powinny (dzięki Kuba), ale nie miałem jeszcze możliwości ich pomacać, czy testować. Jak będę tylko mógł, to dodam coś od siebie, mam duże wiaderka PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Sprawdziłem zieloną 8 kg i podniosłem na niej 5,5 kg. Większego obciążenia nie miałem pod ręką, ale wynik nie jest zły. Dzięki Kuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Chetnie uiszcze, ale gdzie i jak?? A...w sumie dobrze ze nie zdazylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Sprawdziłem zieloną 8 kg i podniosłem na niej 5,5 kg. Większego obciążenia nie miałem pod ręką, ale wynik nie jest zły. Dzięki Kuba.To teraz zbaraniałemGodski zapewnia że pod takim obciążeniem rwie 15 kilową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 No tak, ale innym (w tym i mi) wytrzymuje 8kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Kuba dzięki za pletki wczoraj do mnie dotarły.Odnośnie wytrzymałości ,osobiście sprawdziłem wytrzymałość 8 i podniosłem nią 5kg(tylko taki odważnik posiadam)oczywiście to jest 60%tego co napisał producent ktoś tam uzyskał 70%więc chyba nie jest aż tak źle.Jedyne co nie niepokoi to warstwa wierzchnia pletki(kolor?) która schodzi bardzo szybciutko wystarczy zrobić węzeł i już jej niema z tym powiem szczerze jeszcze się nie spotkałem w innych linkach, i obawiam się, że będzie miało to wpływ na drastyczny spadek wytrzymałości po pewnym czasie eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Nie sądzę, aby kolor miał coś wspólnego z wytrzymałością linki. W P-Line złażenie barwnika to dopiero masakra (wszystko jest do okoła uwalone po 1 nawinięciu plecionki), a na wytrzymałość nie narzekam.A propos testów @godskiego - zastanawiam się czy metodologia jest prawidłowa. Ułomność mojego ścisłego umysłu pozwoliła mi przypuszczać, że może przy podnoszeniu ciężarków tworzy się jakaś dźwignia i stąd ten słaby wynik? Ja podnosiłem 5 litrowy kanister po unigruncie wypełniony pod korek, więc w tym przypadku o żadnej dźwigni/kantach nie może być mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Ech, już miałem zamawiać do sklepu. Ale teraz to nie wiem czy jest sens... Dostałem przedwczoraj próbkę od znajomego. Nowa z deklaracją 0.15mm jest grubsza od nowej P-Line 0.18mm (13lb) i bliżej jej do Power Pro 15lb-20lb. Nie sprawdzałem wytrzymałości - zdążyliśmy tylko tak na szybko rzucić okiem. Co do utraty nadmiaru barwnika to na początku jest normalna. Pytanie jak to się trzyma później - czy plecionka blaknie prawie do białości czy trzyma barwę. P-Line syfi strasznie, ale kolor jest później mega trwały - zielony trzyma się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 P-Line – potwierdzam. Syfi strasznie, a potem mięknie, blaknie i jest już tylko lepiej. 30lb jest chyba ciut grubsza od PP 30lb (tak na oko),ale ma gęsty splot, nie strzępi się nadmiernie i wolno zużywa, kolor trzyma ładnie. Moja przeżyła nawet kilkukrotne mega-skręcanie, a następnie rozkręcanie w palcach na leśnej kamienisto trawiastej drodze i też jest dobrze, działa… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 P-Line – potwierdzam. Syfi strasznie, a potem mięknie, blaknie i jest już tylko lepiej.............…Dokładnie. Jak nawinąłem pierwszą szpulkę to nawet zwoje z InfinityQ oddawała z wielkim trudem. Przeciągnąłem trzykrotnie (całą) przez ściśnięty zmywak gąbkowy do garów i już było znacznie lepiej. Po roku używania, na ostatnim Saltusie spisywała się już znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Kuba dzięki za pletki wczoraj do mnie dotarły.Odnośnie wytrzymałości ,osobiście sprawdziłem wytrzymałość 8 i podniosłem nią 5kg(tylko taki odważnik posiadam)oczywiście to jest 60%tego co napisał producent ktoś tam uzyskał 70%więc chyba nie jest aż tak źle.Jedyne co nie niepokoi to warstwa wierzchnia pletki(kolor?) która schodzi bardzo szybciutko wystarczy zrobić węzeł i już jej niema z tym powiem szczerze jeszcze się nie spotkałem w innych linkach, i obawiam się, że będzie miało to wpływ na drastyczny spadek wytrzymałości po pewnym czasie eksploatacji. Tak czytam coraz więcej opinii userów i wychodzi ze wielu udaje się uzyskać wyniki w okolicy 70% deklarowanej przez producenta. Na lince ze szpuli, z zaciskanym węzłem - sądzę ze tragedii nie ma. Jednakowoż jednego nie jestem w stanie zrozumieć.Z jednej partii jednej linki niektórzy w testach otrzymują wytrzymałość rzędu prawie 80%, inni w okolicy 30% z małym hakiem.Powiem szczerze - albo mamy różne grawitacje, albo w testach coś wychodzi nie tak jak powinno. rozumiałbym różnice 10% - zwykła sprawa, ale że jedni są w stanie dźwignąć w okolicy dychy, inni rwą przed 6? nie ma to sensu...Co do zleżenia linki - nie wiem czy spectra/dyneema starzeje się jak żyłki mono, bardzo mnie by to dziwiło, bo to jednak trochę inna bajka jest. Co do testów jeszcze. Jeśli chodzi o wytrzymałość deklarowaną - moim zdaniem jest to to, co wychodzi im w testach. Jeśłi jestem w stanie w domu osiągnąć na węźle wynik rzędu 3,5 kilo na 4 kilowej lince to... może jestem dziwny, ale nie widzę podstaw do narzekań, chciałbym by inne linki uzyskiwały analogiczne.Kończąc wywód - po za wytrzymałością, co do której wyniki mamy drastycznie różne, jest jeszcze sprawa samej linki. Łowiłem nią ja w zeszłym sezonie - było bardzo dobrze. Podobne odczucia miał Garowy, który dostał drugą połowę mojej szpuli.A teraz zmykam wodę lać do wiaderek i ważyć i mierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Ja już więcej nie testuję. Zraziłem się do tej linki i wisi w dziale sprzedaż. A jak nie pójdzie, to trudno. Przetestowałem łącznie około 14 odcinków 1-1,5 m za pomocą wagi sprężynowej i obciążenia stalowymi ciężarkami. Nie osiągnałem nawet 50% deklarowanej wytrzymałości, a linka podczas testów nigdy nie pękła ne węźle - czyli sprawdzałem wytrzymałość liniową . Poza tym PP Red 20 Lb przy zastosowaniu tej samej procedury testowej i podobnej grubości do Broxx 0,20/15 Kg wytrzymuje 8 kg, a nie 5,6 jak Broxx.Gdyby to było przynajmniej 8-10 kg, to bym się nie czepiał. Pasuje jak ulał powiedzenie: zamienił stryjek siekierkę na kijek Jak ktoś ma wątpliwości, czy przedtawiam rzetelnie wyniki moich testów, to zapraszam do siebie (Janki/k. W-wy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi