Skocz do zawartości

Dobre plecionki

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, w końcu się zawziełem i potestowałem trochę

Ta sama plecionka 4 kilowa Broxx.

Test 1

Wiadro 3 litry do przelania wodą - ok 3,2 kilo

http://www.youtube.com/watch?v=H1OOE-eJG8s

Test 2

Wiadro 3 litry z butelką litrową zalaną po korek - minimum 4 kilo - wiaderko lekko uchylone, nie ma 3,2, za to w butelce więcej niż litr, plus masa naczyń

http://www.youtube.com/watch?v=4iGfhCzje_Y

Test 3

Wiadro 3 litry plus butelka 1 litr do pełna - tym razem prosto prawie idealnie, dobre 4,2 kilo w tym, do tego 2x pilkery po 150g. Utrzymuje <_<

Dopiero dowieszenie 3 pilkera około 100gram zrywa linkę...

http://www.youtube.com/watch?v=SxQ3HNesEuA

Tyle w temacie uzyskiwania 5,5 kilo z 15 kilowej linki

4 kilowa wytrzymuje kilo mniej.

Albo mamy różne grawitacje albo ktoś nie wie co robi.

Filmy z testów ładują się właśnie na Youtube, za chwilę wkleję pod każdym testem link.

• Odpowiedzi 322
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kuba, tyle wiader...Musi potop w domu :lol:

Łowiłem tą pleciugą (8kg), rzucałem z casta Mirata. Moim zdaniem całkiem OK, skoro ani jednej cięższej trociowej nie odstrzeliłem, przy maks wyrzutach. W zaczepach czuć moc. Prostowanie kotwic też było :mellow:

Popper - jeśli 15 wytrzymuje 5,5 kilo, to przez analogię 8 nie wytrzyma 3... nie wiem jak to robiłeś <_<

Ja się nie znam :D

Ja też, sądząc po wynikach to na Księżycu mieszkam :mellow:

Znaczy dobrze mówili, ponad 90km/h landem to prędkość kosmiczna...

Ja swoją pakuję do skarpety i do pralki na program syntetyczne delikatne - zmywam ten ciu...... kolor zielony. :lol: :lol:

Robiłem tak już z kilkoma firmami: PP i Stren, wszystkie żółte mocno plujące po multiku.

Ta plecionka zapewne jest tak samo dobra jak każda inna, brak bycia nad wodą wielu kolegów rodzi problem odreagowania...

Testy to popularne zajęcie na forum...

Kuba mój kot też tak asystuje jak sprawdzam streamery i blachy w wannie... :lol: :lol: :lol:

Ja swoją pakuję do skarpety i do pralki na program syntetyczne delikatne - zmywam ten ciu...... kolor zielony. :lol: :lol:

Robiłem tak już z kilkoma firmami: PP i Stren, wszystkie żółte mocno plujące po multiku.

Ale dodajesz zmiękczacza, czy bez? :D

To naprawdę działa? Bo przyznam, że ja od pewnego czasu to po prostu staram się kupować tylko białe plecionki. Właśnie dlatego, że irytuje mnie, że wszystko mam zapaćkane barwnikiem.

Ale dodajesz zmiękczacza, czy bez? :D

To naprawdę działa? Bo przyznam, że ja od pewnego czasu to po prostu staram się kupować tylko białe plecionki. Właśnie dlatego, że irytuje mnie, że wszystko mam zapaćkane barwnikiem.

No dobra a co ze skarpetkami? Zielone :o

Kamil byłeś na zlocie i poznałeś moje podejście do sprzętu. :D

Całkiem na poważnie - piorę w mydle (płyn) plecionki. Schodzi ten pierwszy marketingowy kolor, zostaje żółty stonowany. Tak samo go dobrze widać z opadu. Miałem kiedyś Stren-a żółtego, zapaćkał mi całe łapy i Steez-a. Wk.....wiło mnie to strasznie i do pralki. Teraz robię tak z wszystkimi. Skarpeta, supeł, delikatne pranie i na multik. Idealnie się nawija i nie widzę różnicy w mocy... Jak dodasz płynu lawendy to pięknie pachnie... :D :mellow: :lol: :lol: :lol:

Poważnie - tak robię... :D B) :lol:

Kamil byłeś na zlocie i poznałeś moje podejście do sprzętu. :D

Całkiem na poważnie - piorę w mydle (płyn) plecionki. Schodzi ten pierwszy marketingowy kolor, zostaje żółty stonowany. Tak samo go dobrze widać z opadu. Miałem kiedyś Stren-a żółtego, zapaćkał mi całe łapy i Steez-a. Wk.....wiło mnie to strasznie i do pralki. Teraz robię tak z wszystkimi. Skarpeta, supeł, delikatne pranie i na multik. Idealnie się nawija i nie widzę różnicy w mocy... Jak dodasz płynu lawendy to pięknie pachnie... :D :mellow: :lol: :lol: :lol:

Poważnie - tak robię... :D B) :lol:

To będę musiał przetestować :D najpierw na P-line, bo ta to ma dopiero barwnika w sobie :D

Ok, w końcu się zawziełem i potestowałem trochę

Ta sama plecionka 4 kilowa Broxx.

Test 1

Wiadro 3 litry do przelania wodą - ok 3,2 kilo

http://www.youtube.com/watch?v=H1OOE-eJG8s

Test 2

Wiadro 3 litry z butelką litrową zalaną po korek - minimum 4 kilo - wiaderko lekko uchylone, nie ma 3,2, za to w butelce więcej niż litr, plus masa naczyń

http://www.youtube.com/watch?v=4iGfhCzje_Y

Test 3

Wiadro 3 litry plus butelka 1 litr do pełna - tym razem prosto prawie idealnie, dobre 4,2 kilo w tym, do tego 2x pilkery po 150g. Utrzymuje <_<

Dopiero dowieszenie 3 pilkera około 100gram zrywa linkę...

http://www.youtube.com/watch?v=SxQ3HNesEuA

Tyle w temacie uzyskiwania 5,5 kilo z 15 kilowej linki

4 kilowa wytrzymuje kilo mniej.

Albo mamy różne grawitacje albo ktoś nie wie co robi.

Filmy z testów ładują się właśnie na Youtube, za chwilę wkleję pod każdym testem link.

Fajne szczotki Kuba :D

Kocia tez tam stoi ? :D

Psulek

Weź i logicznie wytłumacz jakim cudem 0,10 wytrzymało ponad 4 kilo, a 0,20 nie wytrzymało kilo więcej? W różne rzeczy jestem w stanie uwierzyć, i nie twierdze że 15 wytrzyma pełne 15 lub więcej, dla mnie jeśli bym doszedł do 12 byłoby super i nie mam pytań. Może się nie uda - spróbuję jutro, jak sobie wiaderko duże zważę z woda, bo to trochę inna skala już jest, choć, z drugiej strony, jakby odmierzyć litrową butelką...

Ale są pewne limity mojej łatwowierności i dobrej woli w uwierzeniu na słowo.

@Standerus z tym ktoś nie wie co robi i z tą łatwowiernością to niepotrzebnie wyskoczyłeś. Nie wciskam ludziom kitu.

Kolega @Psułek wie że testuję prawie każdą plecionkę w momencie zakupu, a już kilka kupiłem.

Przed chwilą trzy następne testy z 0,20/15 kg.

Wyszły trochę lepiej niż poprzednio. Linka rwała się przy 7-8 kg.

Metoda zbliżona do tej na filmie, tylko zamiast wiaderka ciężarki.

Do podnoszenia używam ręcznej wagi sprężynowej dla zminimalizowania szarpnięć

Lepsze wyniki testów prowadzą mnie do wniosku, że plecionka jest zleżała i wierzchnie warstwy są słabsze.

O tym,że jest zleżała mogą świadczyć sparciałe gumki i inny kolor pierwszych zwojów.

I pamiętaj, że ty sprawdzasz cieńszą plecionkę.

Z moich doświadczeń z testami z PP wynika, że im grubsza plecionka tym gorzej trzyma deklarowaną wytrzymałość.

PP 20 Lb miała 7-9 kg , PP 30 Lb 9-11 a PP 50 Lb juz tylko 11-13 kg.

O tym, że im grubsza tym gorzej trzyma parametry świadczą również wyniki testów kolegów @Krzysiek , @Hamerhead i @Jamesty z tą samą plecionką 0,20/15 kg. Wychodziło im 8-10 kg to jest 53-66% deklarowanej wytrzymałości.

U ciebie z cieńszą plecionką ten procent jest wyższy.

To chyba tyle odemnie. Pozostanę przy swoim zdaniu że plecionka nie trzyma deklarowanej wytrzymałości i bardzo prawdopodobne jest że wynika to z jej wieku.

Oczywiście nie zamierzam jej reklamować, nawet gdy nie będzie chętnych na zakup. Nie jest taka ostatnia.

W końcu 8 kg przy takiej grubości to nie jest zły wynik.

Tylko ten proces starzenia... . Ciekawe, jakie wyniki będą za rok.