Skocz do zawartości

Dobre plecionki

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na PP jechałem kilka lat, do momentu jak nowa partia zaczeła się błyskawicznie mechacić, odstrzeliwać przynęty z kilkudziesięciu centymetrowymi odcinkami plecionki etc. W zasadzie, gdyby nie fakt że kupiłem kilka szpul po kilkaset metrów i żal to było w kosz wywalić to byłoby wszystko ok.

Powoli, w miarę zużywania PP przesiadałem się na TuffLine, który ogólnie może jakością nie rzucał, ale robił, w przeciwieństwie do PP.

Strena odpuściłem z dwóch powodów - kłopotów z mniejszymi wytrzymałościami - jakieś zglutowane, porozplatane i zniszczone odcinki na środku szpuli, oraz obłędne zasyfianie wszystkiego, przez wersję żółtą (podobnie - czerwona PP).

• Odpowiedzi 322
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolega @Logan myślę ma zupełną rację, co do możliwości zniszczenia struktury plecionki przy zaciskaniu zwykłego oczka. Dokładnie o tym myślałem dzisiaj, kiedy przypomniało mi się, jak pleciony jest Broxx. To co ma być wartością dodaną, jednocześnie może być wrażliwe na nieodpowiednie wiązanie. Jakie to jest odpowiednie wiązanie w tym przypadku? Albo każdy będzie cudował z różnymi węzłami w łazience do wyczerpania zapasów, albo tak jak radzi kolega @barwena1977, sprawdzi sobie użyteczność plecionki nad wodą. Przemyślenia dopadły mnie właśnie na rybach. Łowiłem na żyłkę, śnieg po kostki, lód na przelotkach, czad! <_< , a każdorazowe ściągnięcie przynęty trwało od 1 do 2 minut, więc czas na przemyślenia był :lol:

Dzisiaj zmacam swoją przesyłkę w końcu, może nawet urwę kawałek, z ciekawości i dam znać.

Pozdrawiam

Grzesiek

@godski porównaj choćby ,,na oko np 0,15 pp i 0,15 brox. Ich średnice w porównaniu do wytrzymałości, nie twierdzę że pp jest gorsza ale jeśli chodzi o sama wytrzymałość to brox jest mocniejszy(ma zawyżoną średnice albo na odwrót pp na zaniżona)

Zmierzyłem jeszcze raz orientacyjnie średnicę ( za pomocą suwmiarki -wiem, wiem że zmierzenie średnicy plecionki jest praktycznie niemożliwe ale starałem sie dociskać z tą samą siłą) PP 20 Lb ze Stanów i Broxx 0,20/15 kg i 0,25/25 kg.

I jednak wychodzi mi że Broxx 0,25/25 kg jest bliższy PP 20 lb.

Czyli w tym przypadku wytrzymałość jest zbliżona.

Tylko dlaczego producent Broxxa tak zawyża parametry podczas gdy producent PP określa prawie rzeczywistą wytrzymałość linki?

Może dlatego, że w USA takie zawyżenie parametrów skończyłoby się szeregiem przegranych procesów o dużą kasę.

Tylko dlaczego producent Broxxa tak zawyża parametry podczas gdy producent PP określa prawie rzeczywistą wytrzymałość linki?

Może dlatego, że w USA takie zawyżenie parametrów skończyłoby się szeregiem przegranych procesów o dużą kasę.

A widziałeś PowerPro w przeciętnym polskim sklepie? Oglądnij etykietę to zobaczysz o ile plecionka staje się mocniejsza po przepłynięciu oceanu (małymi literkami jest oznaczona wytrzymałość w LBS).

Mylisz się. Właśnie że ma sens. Zawsze chetnie zapoznaje się z opiniami/doswiadczeniami innych i staram się korygować swoją opinię.

Twoje słowa mnie obrażaja.

Może myślisz ,że testy sobie wymysliłem i nie zerwałem nawet jednego odcinka linki???

Proszę, przeczytaj sobie post lub dwa wyżej moje uwagi co do średnicy plecionek. Popełniłem błąd niedokładnie mierząc grubość plecionki i potrafię się do tego przyznać.

Poza tym, znajdź test kilku kolegów dotyczące plecionek Broxx od 15 kg-> ( @Krzysiek, @ Hamerhead, Jamesty). Wyniki nie są zadowalajace w stosunku do deklarowanych przez producenta.

I wcale nie uważam po przeprowadzeniu wielu prób, że te Broxxy są do bani, tylko że w stosunku do deklaracji producenta nie trzymaja parametrów.

W szczególności te grubsze.

Mylisz się. Właśnie że ma sens. Zawsze chetnie zapoznaje się z opiniami/doswiadczeniami innych i staram się korygować swoją opinię.

Może myślisz ,że testy sobie wymysliłem i nie zerwałem nawet jednego odcinka linki???

Proszę, przeczytaj sobie post lub dwa wyżej moje uwagi co do średnicy plecionek. Popełniłem błąd niedokładnie mierząc grubość plecionki i potrafię się do tego przyznać.

Poza tym, znajdź test kilku kolegów dotyczące plecionek Broxx od 15 kg-> ( @Krzysiek, @ Hamerhead, Jamesty). Wyniki nie są zadowalajace w stosunku do deklarowanych przez producenta.

I wcale nie uważam po przeprowadzeniu wielu prób, że te Broxxy są do bani, tylko że w stosunku do deklaracji producenta nie trzymaja parametrów.

To wzsystko po części racja ale jedno jest pewne:wszystkie metody przeprowadzone zostały chałopniczymi metodami a plecionka aby ją wyprodukować potrzebuje laboratorium i wy jego nie posiadacie.

@godski- od pewnego momentu mam wrażenie że ty zwyczajnie trolujesz.Trzymasz na ołtarzyku PP, Twoja sprawa ale już daj spokój z tym głośnym i ciągnącym się w nieskończoność narzekaniem.To już jest żenua :wacko: .

Walnąłem wczoraj 5l bańkę wody na trawę i Broxxem 5,5kg przeciągnąłem ją jakieś 25-30M po łące.Nie jebło więc dla mnie temat skończony.Ale zaraz ktoś powie że do dupy metoda :lol: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam!

To wzsystko po części racja ale jedno jest pewne:wszystkie metody przeprowadzone zostały chałopniczymi metodami a plecionka aby ją wyprodukować potrzebuje laboratorium i wy jego nie posiadacie.

@godski- od pewnego momentu mam wrażenie że ty zwyczajnie trolujesz.Trzymasz na ołtarzyku PP, Twoja sprawa ale już daj spokój z tym głośnym i ciągnącym się w nieskończoność narzekaniem.To już jest żenua :wacko: .

Walnąłem wczoraj 5l bańkę wody na trawę i Broxxem 5,5kg przeciągnąłem ją jakieś 25-30 po łące.Nie jebło więc dla mnie temat skończony.Ale zaraz ktoś powie że do dupy metoda :lol: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam!

p.s.zagalopowałem się, w bańce brakowało ok 0,5l :unsure:

Godski, nie zamierzałem Cię obrazić. Po prostu temat zaczyna się zapętlać, niestety głównie z powodu Ciebie. Przedstawiłeś wyniki swoich testów a Kuba przedstawił swoje testy.

Jeżeli chcesz wnieść coś istotnego do tego wątku i masz możliwość to proszę powtórz swoje testy, tym razem jednak minimum 10 nawoi i węzeł (jakikolwiek) na ostatniej pętli nawoju. Chodzi o to żeby węzeł miał jak najmniejszy wpływ na odcinek nośny linki i żeby linka się nie rozplotła.

Moim zdaniem twoje około 10 cm od węzła świadczy o błędnej metodzie bo jakoś nigdy nie widziałem linki, która pęka zawsze w tym samym miejscu wybranego odcinka.

Pobawiłem się jeszcze trochę z węzłem na trzy końce, i mimo, że nie mogę go dobrze zacisnąć, to i tak rezultaty są lepsze niż przy węźle palomar.

Plećka 4kg dwie próby: 5,2kg i 5,1kg :unsure: - więcej prób nie robiłem.

Plećka 5,5kg trzy najlepsze wyniki: 6,1kg, 5,7kg, 5,2kg. Prób było kilka, najsłabiej około 4,6kg.

Plećka 8kg trzy najlepsze wyniki: 8,7kg, 7,5kg, 6,6kg. Prób poniżej 6kg nie było.

Plećka 35kg dwie próby 17 i 15kg.

W moim przypadku wszystko zależy od węzła, bo zawsze na nim pęka mi linka. Testowałem na krótkich odcinkach (20 - 30cm). Myślę, że wydłużenie testowanej linki nic by nie zmieniło, chyba, że w dół, ponieważ jak wspomniałem linka pękała zawsze na węźle.

Reasumując z trzech pierwszych jestem zadowolony, a czwarta prawdopodobnie rozegnie kotwiczki przy moich wabikach, o czym myślałem zamawiając ją.

Jeśli nad wodą nie stracą szybko swoich parametrów, to będzie super.

Dzięki Kuba za fatygę.

Kriss ,moja 5,5 kg też utrzymała krzesło zważone 6,2kg,powtórzyłem teścik z dłuższym odcinkiem i utrzymała :mellow: (węzeł trzy końce),a w pierwszym teście na krótkim odcinku utrzymała to samo krzesło 3-4 sekundy,po czym pękła nad węzłem.Wydaje mi się że im dłuższy odcinek tym lepiej znosi obciążenia,nad wodą będzie git,tylko denerwuje mnie zielona powłoka która złazi.Do pralki z nią jak radzili?

Każdej zrobiłem po trzy próby, podnosząc powoli ciężarki w siatce materiałowej i takiej z ikei (siatkę muszę zszyć, bo nie wytrzymuje 30lb :lol: ), i dokładając zważone paczki z główkami, kolejno na odcinkach 30cm, 60cm, 100cm, węzłem na 3końce (bez owijania, wytrzymałość na węźle). Dokładność myślę że ok.50g. Zawsze pękała kilka, cm nad węzłem. Żadne laboratorium, ale na mój użytek wystarczy.

Wyniki

8kg - kolejno: 7,1kg; 7,25kg; 7,4kg;

15kg - kolejno: 12,3kg, 12,5kg; 13,2kg

Jeśli plecionka okaże się trwała, myślę, że będę z niej zadowolony. Co do wyników, rzadko łowi się na takich krótkich dystansach, więc o wytrzymałość nie muszę się martwić, w warunkach łowiska powinna trzymać parametry. 15kg wydaje mi się sztywna, sprawiała mi nieco kłopotu z wiązaniem, ale nie mam porównania z innymi produktami o takiej wytrzymałości. Ma służyć do jerkowania, dotąd używałem max. 20lb. No i to tyle. Raz jeszcze dzięki, Kuba.

Pozdrawiam

Grzesiek

Witam,

Moją 15 kilówką wyciągnąłem już parkę sandaczy +60 i szczupłego +70, po dwóch wyjazdach nie zaobserwowałem na razie by się strzępiła, oczywiście z żółtej jest już biała. Ma dużą łatwość wnikania pomiędzy poniższe warstwy np. przy stosunkowo niewielkim zaczepie (multiplikator) trzeba uważać przy kolejnym rzucie. Proponuję pokombinować z węzłami, tak jak u kolegów powyżej, trzy końce najlepiej się spisały.

Pozdrawiam,

I jaki wniosek , albo konkluzja wynika z tego pieknego wątku dla nas wszystkich ..

Ano , dość chyba wszystkim znana i tradycyjna , choć chetnie zapominana , że nie wszystko złoto co sie świeci :D Nie jest łatwo z powodzi promocyjnej tandety , zręcznie , sugestywnie i skutecznie jak widać upowszechnianej , wyłowić rzeczy i artykuły autentycznie dobre i uczciwe handlowo . Taniość to teraz odpowiednik niegdysiejszej ładności . Taki demokratyzujący i zrównujący . A przecież masowe polaroidy to nie Polaroidy , gacie Cormorana to jednak nie Simmsy , a Dragon Loomisem też pewnie nie będzie ..

Metodologia którą stosuje godski powiela i przybliża w sferze pojęciowej także stary , ale równie wesolutki zamysł , jak badanie zawartości cukru w cukrze :D

Chyba trochę weszliśmy na Kolegę, za bardzo. :D Dla mnie nauka płynie z tego taka, że jak sam nie sprawdzę, to nie będę wiedział. Gdybym monitorował wątek, ale plecionek sam nie zamówił, biorąc pod uwagę treść dyskusji o tym produkcie oraz widząc oferty ich odsprzedaży, możliwe że bym się zniechęcił. A tak? Mam i doświadczenie, i chyba wcale niezłe linki. :D

Pozdrawiam

Grzesiek

• 2 tygodnie później...

siemka wszystkim sledze sobie ten watek ciekawe spostrzezenia kolegów, ostatnio nabyłem plecionke broxx zrobiłem sobie taką próbe do 2 litrowej butelki wody mocuje plecionke i po prostu podszarpuje co ciekawe broxx wytrzymuje 4-6 szarpniec a plecionki których uzywam od jakiegos czasu nie wytrzymuja 3 szarpniec ogólnie metoda dziwna ale zawsze tak sprawdzam plećki raczej to sie odzwierciedla na łowisku pozdro :mellow:

Proponuje sprawdzić to na rybach a nie na flaszkach,wiaderkach tudzież nocnikach.Miałem to w rękach i powiem tak-Stosunek cena-jakość ok.ale czuję że plećka będzie się dość lasowała.Wystarczy wywinąć z 2metry i pod światło widać jakieś takie kosmyki,dziwne zgrubienia itd.Takie to jakieś dziwne,choć nie przeczę może to być cud nad Wisłą i plećka za cenę dobrej flachy może okazać się hitem ogólnoświatowym a nawet planetarnym w naszym układzie słonecznym i poszedł bym dalej ale czy to ma sens?Koledzy cena=jakość i nie ma co bić piany wieszać wiader,mieć pretensje.Czas pokaże i jak to rzekł pewien politykgówno wybiło

• 2 tygodnie później...

Panowie

Jest możliwość w kilku zakupienia dobrych i dość tanich plecionek Broxx line.

W zeszłym sezonie podesłałem je Mifkowi do testów - z tego co wiem zebrały bardzo dobre recenzje.

Plecionki dość inne w stosunku do tych które znamy - wydają się być splecione z kilku włókien cieniusienkiej plecionki normalnej. Ogólnie - coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb :huh:

Początkowo byłem zaskoczony tym jak ta linka wygląda i działa ale.. podesłana została do testów i spostrzeżenia innych sa podobne.

Od razu zaznaczam - ani nie jestem z nikim związany, ani nie jest to reklama, ani na tym nie zarabiam. Produkt niedostępny u nas na rynku, produkowany w Niemczech i akurat jest możliwość zakupu większej ilości, to proponuję, żeby forumowicze też mieli do tego dostęp.

Sorry, ale albo niedowidzę (na starość) , albo user piszący ten temat - NIE WIE O CZYM PISZE !

Cyt : ...coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb ...

Od kiedy średnicę (grubość) podaje się w JEDNOSTACH MASY , JAKIMI SĄ FUNTY (lb) ??

Panowie

Jest możliwość w kilku zakupienia dobrych i dość tanich plecionek Broxx line.

W zeszłym sezonie podesłałem je Mifkowi do testów - z tego co wiem zebrały bardzo dobre recenzje.

Plecionki dość inne w stosunku do tych które znamy - wydają się być splecione z kilku włókien cieniusienkiej plecionki normalnej. Ogólnie - coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb :huh:

Początkowo byłem zaskoczony tym jak ta linka wygląda i działa ale.. podesłana została do testów i spostrzeżenia innych sa podobne.

Od razu zaznaczam - ani nie jestem z nikim związany, ani nie jest to reklama, ani na tym nie zarabiam. Produkt niedostępny u nas na rynku, produkowany w Niemczech i akurat jest możliwość zakupu większej ilości, to proponuję, żeby forumowicze też mieli do tego dostęp.

Sorry, ale albo niedowidzę (na starość) , albo user piszący ten temat - NIE WIE O CZYM PISZE !

Cyt : ...coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb ...

Od kiedy średnicę (grubość) podaje się w JEDNOSTACH MASY , JAKIMI SĄ FUNTY (lb) ??

Oj... Przeczytaj raz jeszcze i zastanów się proszę.

Krzysiek,

Zima, mało słońca i widzę, że głowy zbyt emocjonalnie działają. Jeszcze tylko kilka dni na ryby (pstrągi) i mam nadzieję, że emocje opadną - zwłaszcza po dłuższej wyprawie, w śniegu po kolana, w temperaturze poniżej zera. Nie popieram wycieczek w prywatną przestrzeń. Jeszcze raz - wyrażajmy swoje poglądy, nie atakujmy jednak innych. Każdy może się?mylić ale prostujmy to, dyskutujmy nie oceniając innych.

Pozdrawiam

Remek