Skocz do zawartości

Dobre plecionki

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Jest możliwość w kilku zakupienia dobrych i dość tanich plecionek Broxx line.

W zeszłym sezonie podesłałem je Mifkowi do testów - z tego co wiem zebrały bardzo dobre recenzje.

Plecionki dość inne w stosunku do tych które znamy - wydają się być splecione z kilku włókien cieniusienkiej plecionki normalnej. Ogólnie - coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb :huh:

Początkowo byłem zaskoczony tym jak ta linka wygląda i działa ale.. podesłana została do testów i spostrzeżenia innych sa podobne.

Od razu zaznaczam - ani nie jestem z nikim związany, ani nie jest to reklama, ani na tym nie zarabiam. Produkt niedostępny u nas na rynku, produkowany w Niemczech i akurat jest możliwość zakupu większej ilości, to proponuję, żeby forumowicze też mieli do tego dostęp.

Sorry, ale albo niedowidzę (na starość) , albo user piszący ten temat - NIE WIE O CZYM PISZE !

Cyt : ...coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb ...

Od kiedy średnicę (grubość) podaje się w JEDNOSTACH MASY , JAKIMI SĄ FUNTY (lb) ??

Tommy54 możesz dokładnie napisać na czym polega brak wiedzy (tutaj powinno być: Twoje odmienne zdanie) autora poprzedniej wypowiedzi?

Od lat bowiem moc plecionki na świecie wyraża się w funtach.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 322
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolega Remek napisał :

Tommy54 możesz dokładnie napisać na czym polega brak wiedzy (tutaj powinno być: Twoje odmienne zdanie) autora poprzedniej wypowiedzi?

TAK, OD ZAWSZE MOC PLECIONEK ( raczej pobożne życzenia producentów jak i dystrybutorów plecionek ) - PODAWANA JEST W FUNTACH (lb).

Ale nigdy W GRUBOŚCI - jak było na rozpoczęciu Tematu !

RESUME tej dyskusji w/g mnie jest takie - NIECH KAŻDY UŻYWA PLECIONEK, KTÓRE W JEGO SUBIEKTYWNEJ OCENIE SĄ NAJLEPSZE !

A testy wytrzymałości liniowej, wytrzymałości na różnych węzłach - NIECH SOBIE ROBIĄ TYLKO NIEKTÓRZY WĘDKARZE - dla poprawy ich samopoczucia !

Tommy54 - nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Rozumiem, że poprzednie pytanie było retorycznym i nie wymaga odpowiedzi. Szkoda tylko, że oceniłeś autora wypowiedzi i napisałeś, że nie ma wiedzy. Trudno mi się w tym przypadku z Tobą zgodzić.

Pozdrawiam

Remek

Kolega Remek napisał :

TAK, OD ZAWSZE MOC PLECIONEK ( raczej pobożne życzenia producentów jak i dystrybutorów plecionek ) - PODAWANA JEST W FUNTACH (lb).

Ale nigdy W GRUBOŚCI - jak było na rozpoczęciu Tematu !

Widzę, że odpisałeś :D

Plecionki opisywane są mocą (zwykle i najczęściej) oraz ... coraz częściej (a zwłaszcza w Polsce bo by się wędkarze pogubili - kwestia przyzywczajenia) podają średnicę. Co do mocy - to się zgodzę, ale tutaj nic od lat się nie zmieniło - zawsze jest to szacunkowa wartość. Na faktyczną wytrzymałość ma wpływ wiele innych czynników. Dobry artykuł o plecionkach jest tutaj: http://www.jerkbait.pl/?p=56

RESUME tej dyskusji w/g mnie jest takie - NIECH KAŻDY UŻYWA PLECIONEK, KTÓRE W JEGO SUBIEKTYWNEJ OCENIE SĄ NAJLEPSZE !

A testy wytrzymałości liniowej, wytrzymałości na różnych węzłach - NIECH SOBIE ROBIĄ TYLKO NIEKTÓRZY WĘDKARZE - dla poprawy ich samopoczucia !

Tommy54 - nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Rozumiem, że poprzednie pytanie było retorycznym i nie wymaga odpowiedzi. Szkoda tylko, że oceniłeś autora wypowiedzi i napisałeś, że nie ma wiedzy. Trudno mi się w tym przypadku z Tobą zgodzić.

Pozdrawiam

Remek

Robiłem prywatnie testy wytrzymałościowe, plecionek uznawanych za jedne z najlepszych na świecie - wyniki sobie zostawię .

Widzisz - szkoda, że sobie zostwisz. Myślę, że nie jeden forumowicz byłby zainteresowany takimi wynikami. Warto propagować taką wiedzę by budować swoją świadomość i wiedzę, a w efekcie optymalnie lokować pieniądze w sprzęt wędkarski :D

Pozdrawiam

Remek

Krzysiek,

Zima, mało słońca i widzę, że głowy zbyt emocjonalnie działają. Jeszcze tylko kilka dni na ryby (pstrągi) i mam nadzieję, że emocje opadną - zwłaszcza po dłuższej wyprawie, w śniegu po kolana, w temperaturze poniżej zera. Nie popieram wycieczek w prywatną przestrzeń. Jeszcze raz - wyrażajmy swoje poglądy, nie atakujmy jednak innych. Każdy może się?mylić ale prostujmy to, dyskutujmy nie oceniając innych.

Pozdrawiam

Remek

:lol: :lol: :lol:

Widzisz - szkoda, że sobie zostwisz. Myślę, że nie jeden forumowicz byłby zainteresowany takimi wynikami. Warto propagować taką wiedzę by budować swoją świadomość i wiedzę, a w efekcie optymalnie lokować pieniądze w sprzęt wędkarski :D

Pozdrawiam

Remek

Posyłam Priva .

OK. Dobra powróćmy do meritum wątku.

A swoją drogą .... odliczanie trwa ... ale to już w innym wątku :D

Pozdrawiam

Remek

Meritum Wątku :

Panowie

Jest możliwość w kilku zakupienia dobrych i dość tanich plecionek Broxx line.

W zeszłym sezonie podesłałem je Mifkowi do testów - z tego co wiem zebrały bardzo dobre recenzje.

Plecionki dość inne w stosunku do tych które znamy - wydają się być splecione z kilku włókien cieniusienkiej plecionki normalnej. Ogólnie - coś o grubości plecionki 10lb wytrzymuje ok 25lb Shocked

Początkowo byłem zaskoczony tym jak ta linka wygląda i działa ale.. podesłana została do testów i spostrzeżenia innych sa podobne.

Od razu zaznaczam - ani nie jestem z nikim związany, ani nie jest to reklama, ani na tym nie zarabiam. Produkt niedostępny u nas na rynku, produkowany w Niemczech i akurat jest możliwość zakupu większej ilości, to proponuję, żeby forumowicze też mieli do tego dostęp.

W kilku postach ( niektóre zostały usunięte ) odniosłem się do meritum wątku - w/g mnie CHOREGO WĄTKU !!

Ale ze zgredami , młodzież na Jerkbait , się nie liczy, więc niech empirycznie DOBIERA SOBIE NAJLEPSZE PLECIONKI !

Czy ktoś kogoś przymuszał siłą do zakupu tych plecionek? O co Wam chodzi? Jedni kupują woblery boleniowe za 60 i więcej zł, inni mogą sobie kupić szpulę plecionki w niewiele wyższej cenie. Grubość PowerPro, Strena czy P-line o wytrzymałości 10 funtów to też jest jakaś miara. Jak napiszę, że ktoś wlekł się samochodem jak 45-tonowy (czyli przeładowany dosyć zdrowo) tir pod górkę, to określę prędkość tego samochodu tonami? Proponuje czytać ze zrozumieniem, zdolność przydatna niezależnie od wieku. Przypominam jednocześnie, że wątek ten był ofertą pomocy Kuby w zakupie innej plecionki niż to co jest najczęściej dostępne/używane, a nie rozważaniem czy Brox to bezwzględnie najlepsza plecionka na świecie czy nie. Wrzućcie na luz.

Pozdrawiam

Moglbym wyrazic zdziwienie, ze w zamian za chec zrobienia czegos pozytywnego odbywa sie tu cos na ksztalt sadu nad pomyslodawca...moglbym palnac jakas dretwa mowke na temat jak ten watek bedzie rzutowal przyszlosciowo na podobne inicjatywy...

...ale taki maly swiateczny prezencik mi sie marzy, zeby co poniektorzy w tym watku takim kurde ludzkim glosem przemowili...

I mysle, ze to dobry pomysl wyprobowac te plecionki na pstragach (o ile beda odpowiednie temp) bo w niskich (-) na zadna plecionke nie da sie lowic..

Gumo

Tommy

Proszę o przeczytanie ze zrozumieniem.

Dość dobre, dobre - ty czytasz najlepsze

Grubość podobna do plecionki 10lb - czytasz grubość 10lb

Jakiś ogólnie masz personalny problem, czy po prostu brak zrozumienia czytanego tekstu?

Sprawa dla mnie jest prosta - chciałem zrobić dla ludzi na forum akcję, dzięki której za niewielkie pieniądze można było kupić dośc dobry produkt. W zamian zostałem zjebany, w tym przez kilka osób mających wkład pozytywny w nasze forum podobny do Twojego.

Jedno jest dla mnie pewne - po przejściach na forum z załatwianiem kolegom sprzętu muchowego, po akcjach jakie miał Bujo, i po ostatniej akcji plecionka, następnym osobom które się zgłoszą na priw z prośbą o pomoc z czymś pewnie każę się bujać, o ile nie będą dobrymi znajomymi. Tak na wszelki wypadek, żeby uniknąć później nużących dyskusji w tym stylu. Bo na kiego grzyba mi to?

Wychodzi stara prawda - chcesz być miły dla innych - przygotuj się że osoby najmniej związane z tematem, lub traktujący forum głównie jako darmowy portal ogłoszeniowy, obrobią ci dupę, tak dla wyrobienie stachanowskiej normy łagodzenia frustracji. Jakby nie do końca czasem rozumiejąc o czym jest dyskusja, ale żeby choć trochę przypierdolić. Sprowadzą z powrotem do szeregu.

I jeszcze na końcu będą oburzone, ze masz coś przeciw wypięciu dupy z gaciami w kostkach... Jak tak można :angry:

Masz rację Krzysiek_Pomorsko

Coraz dziwniej się robi na forum od pewnego czasu, z tym ze nie obwiniałbym tu pogody i zimy, a dochodzącą do głosu ludzką naturę.

Wprawdzie sam nie brałem udziału w akcji, ale obserwowałem ją z boku cały czas, żeby dowiedzieć się coś o tych nowych plecionkach i być może kiedyś, jeśli nadarzy się okazja, kupić. Nasuwa mi się kilka wniosków.

1) Nikt nikogo do zakupu nie zmuszał

2) Kuba naprawdę poświęcił sporo czasu i nerwów, żeby umożliwić forumowiczom zakup tej plecionki.

3) W każdym środowisku jednak znajdą się malkontenci i nałogowi krytycy z radością psujący takie fajne akcje jak ta.

4) Czwarty wniosek, niestety najważniejszy dla Kuby - jednak po raz kolejny sprawdziło się przysłowie, że jak ktoś ma miękkie serce, musi mieć twardą dupę.

Mimo wszystko mam nadzieję, że podobne inicjatywy będą miały miejsce w przyszłości, ponieważ głosy krytyki zawsze się znajdą, ale nie zawsze muszą się znaleźć dla nich słuchacze...