Bujo Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Witam, Tuz przed zlotem dostalem wedke jak w tytule: 11' #8-9. Oprocz kilku pochlebnych opini w necie za wiele nie wiedzialem, co kupuje. Cena na znanym portalu aukcyjnym byla duzo nizsza niz u dealerow, zaryzykowalem. Na pierwsze testy przyszlo poczekac do zlotu. Wrazenia jak to tej pory byly bardzo pozytywne, lekka i szybka. Wzialem ze soba dwie linki: Rio Windcutter II spey i Airflo 40+ Expert z przycieta gowica. To co dzialo sie na lace przed osrodkiem przeszlo moje najsmielsze oczekiwania.Linka latala dobrze ponad 25 metrow przy jednym przerzucie, przekraczajac 30m wielokrotnie podczas bardziej silowych, dwu -recznych rzutach. Kolejne testy mialy miejsce juz nad woda. Wielkie muchy glowacicowe nie robily na nim zadnego wrazenia i lataly na taka sama odleglosc jak w #10 @standerusa. Szybkosc jaka moza nadac lince jest wprost niewyobrazalna i zaden wiatr nie bedzie straszny. Od poprzedniago wlasciciela wiem, ze 5 kg srebrniak nie byl za wielkim wyzwaniem. Podsumowujac- LPXe jest strasznie ciekawa propozycja na polskie warunki. Obsluzy rzeczne bolenie i szczupaki, trocie,te morskie tez. Jak komus nie bedzie przeszkadzala dlugosc moze zabrac na lodke. Niestety wedka nie jest juz moja, po blagalnych prosbach jednego z moderatorow tego dzialu zostala u niego w Krakowie. Mam nadzieje, ze wrzuci troche zdjec, tych z rybami tez :D W ten weekend mialem okazje porzucac dwoma dosc podobnymi kijkami: Sage TCX 11'9''#8 i G Loomis GLX 11' #8. Mam dylemat. TCX uzbrojony leciutko na tytanach powinien byc tak samo dobry, niedlugo sie przekonam. Cena w UK wynosi £350.00. Sporo moglo by sie wydawac ale na prawde warto. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Tak, wędka jest naprawdę doskonała, trzeba tylko ją wyczuć i nauczyć się rzucać - to trochę inna bajka niż wędy z którymi miałem do czynienia do tej pory - dwuręczna i króŧka (to nie przeszkoda, z podobną jeżdże na głowatki) ale piekielnie szybka, co stanowi już trochę kłopot. Jak dla mnie idealne rozwiązanie na wielkorzeczne łowy plus troć z plaży, choć przyznaję, ze z niemałym zdumieniem obserwowałem jak Michał śmigał nią 18cm potworkami, z którymi jednoręczna # 10 odmawiała współpracy.Co ciekawe, wędka opisana jest jako #8/9, ale z opisu wagowego głowic wynika że najlepiej będzie działać z outboundem lub 40+ w klasie #8. O tyle jest to ciekawe, że większość wędek switchowych z jakimi się zetknąłem do tej pory była opisana masa głowic dużo większą niż wynikałoby z klasy podanej na nich - przykładowo #7 była do głowic o masie 26g, czyli w przeliczeniu na linki coś około #11.Bardzo rozsądna wędka, myślę ze nowa seria z wysuwanym dolnikiem może być jeszcze ciekawsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Standerus- najpewniej masa glowic nie uwzgleniala rzutow znad glowy, jak ma to miejsce np. w skagitach. Ciezko mi powiedziec ale Rio Outbound podobno jest do niej najlepszy I tak to mi ja prawie na sile zabrales, pora zamawiac TCX switch Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Michał ten SAGE wali jak z armaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Witam, Niby tak ale mi chodzi o rzuty znad glowy a tych nie pokazuja W Sportfishu smiali sie ze chce za wszelka cene polamac wedki, ktorymi rzucalem Tak czy inaczej TCX w ulepszonym uzbrojeniu za jakis czas bedzie przetestowany. Mnie wychodzi praktycznie tyle samo co nowy Guideline wiec warto sprobowac, odsprzedam najwyzej po kosztach :D Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iREK Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Co ciekawe, wędka opisana jest jako #8/9, ale z opisu wagowego głowic wynika że najlepiej będzie działać z outboundem lub 40+ w klasie #8. O tyle jest to ciekawe, że większość wędek switchowych z jakimi się zetknąłem do tej pory była opisana masa głowic dużo większą niż wynikałoby z klasy podanej na nich - przykładowo #7 była do głowic o masie 26g, czyli w przeliczeniu na linki coś około #11.Bardzo rozsądna wędka, myślę ze nowa seria z wysuwanym dolnikiem może być jeszcze ciekawsza. Błędnie przeliczasz wagę głowic na klasę, dla DH 7 właśnie prawidłowa jest waga 26gr, a switche to jakby nie było DH z możliwością rzucanie jedną rękąpozdrIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Tak, wiem o tym oczywiście, jednak wg klasyfikacji aftma te 26g to bardzo dużo. W ramach ciekawostki-śmiesznostki żale jednego ze znajomych który miał przyjemność używać wędki switchowej właśnie w klasie #7 i stwierdził ze do d#@$ to zupełnie, bo linka 7 nie ładuje kija i nie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Najpierw powiem, że jestem greenhorn, ciemny jak tabaka w rogu, w tematach muchowych i moje jedyne doświadczenie z muchą to kurs Pana Krzysztof Więcława i pana Adama Sikory w 2000 roku w Krościenku.Wiele rozmawiałem z Michałem, @Bujo, na tematy związane z muchą, aż zaraził mnie swoimi pomysłami. Tak żarliwie opowiadał mi o Guideline Switch, że .... Wczoraj spotkaliśmy się w Warsaw Tortilla Factory, ot tak, towarzysko. Ale, kochany diabełek, przywiózł Switch'a ze sobą.Dolna szczęka, zwana koparą, lekko mi opadła: lekki, cięty, jak szpada, kij. Kilka razy dopytywałem się, czy taki kij jest w stanie machać dużymi muchami.Chory jestem po tym spotkaniu. Tak wspaniałego, dla mnie, kija jeszcze w ręku nie miałem. Nigdy. Teraz uczę się. Uczę się go wyczuć. Na sucho. Sage 2580 dopiero w drodze. A później te wszystkie backingi, linki, głowice, przypony, muchy ..... Ale zabawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Michał Wyfruwał z tego muchi po 20cm na dużych, ciężkich hakach.Kijek początkowo mega się mi spodobał, i zmolestowałem Michała na zostawienie go u mnie. Niestety - nie potrafiłem się go nauczyć, wczuć, zupełnie mi nie leżał, mimo kilku prób. Nie chciało to latać - dałem spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Kuba,Ty nie dałeś rady! Ale ściemniasz. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Pomiędzy nie dałem rady, a nie miałem z tego przyjemności jest jeszcze całe spektrum doznań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Widać lubisz blondynki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi