Skocz do zawartości

Średnice osi szpuli kołowrotków.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów.

Chcę dorobić sobie zapasową szpulę do starej Daiwy ale nie wiem jakie podkładki do hamulca kupić z innych modeli lub firm.

Ośka szpuli musi mieć średnicę 5.5mm i nie wiem jakie młynki i w jakich wielkościach mają taką średnicę.

Gdyby ktoś posiadający wielkości 4000 i inne w górę mógł pomierzyć (prosta rzecz o ile ma się suwmiarkę), wrzucić czy opisać to w wątku to na pewno wielu posiadaczom starych modeli bardzo by to pomogło.

Ja ze swojej strony bardzo dziękuję czekając na ciekawe informacje.

Pozdrawiam.   :)

A.P.

Mogę pomierzyć ośkę w turku EX1000i - tylko nie jestem pewien czy Cię dobrze rozumiem - chcesz dorobić szpulkę czy/i dobrać podkładki do hamulca?

Dowolne podkładki można przecież spokojnie rozwiercić do większej średnicy jeśli otwór będzie za mały?

Interesuje Cię chyba średnica zewnętrzna w/w ?

@Bander, jemu chodzi o podkładki z ściętym otworem kontrujące tarcze hamulca i do kompletu resztę czyli cierne i ślizgowe. Poza tym wszelkie rozwiercanie zmniejsza płynność hamulca, tak małego elemenu nie da się łatwo i dokładnie przerobić - wystarczy 0,05mm przesunięcia osi i już będziesz miał "pływającą" pracę hamulca, a w naszym hobby ABS nie ma zastosowania ;)

"@Bander, jemu chodzi o podkładki z ściętym otworem kontrujące tarcze hamulca i do kompletu resztę czyli cierne i ślizgowe. Poza tym wszelkie rozwiercanie zmniejsza płynność hamulca, tak małego elemenu nie da się łatwo i dokładnie przerobić - wystarczy 0,05mm przesunięcia osi i już będziesz miał "pływającą" pracę hamulca, a w naszym hobby ABS nie ma zastosowania ;)"

Dokładnie.

Chodzi o dobranie podkladek (zwłaszcza metalowych) z profilowanym otworem do ośki szpuli. Takie podkładki nie jest problem dorobić na laserze, ale koszt na jedna szpulkę. :(

Teflonowe czy z Carbontexu (weglowe) sam sobie zrobię.