Skocz do zawartości

poszukiwania wędki

woblerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Od dłuższego czasu poszukuję wędki spełniającej następujące kryteria:

-bardzo lekka (max 160 gramów)

-możliwie mocna, przystosowana do plecionki

-pozwalająca na jak najlepsze czucie przynęty

Łowię głównie z brzegu na Wiśle (Warszawa i okolice) więc wędka nie może być krótka,poradźcie proszę jak długi kij byłby najlepszy? Przynęty to gumy i woblery. Używam główek o masie od 5 do 30 gramów (+waga gumy) oraz woblerów od 5 do 10 gramów. I z takimi przynętami wędka powinna dobrze współpracować. Celem wypadów są głównie sandacze, ale nie można oczywiście wykluczyć brania innych gatunków...w tym oczywiście suma. Z którym dobrze byłoby móc nawiązać walkę, jeśli nie będzie zaliczał się do tych naprawdę dużych. Wiem że waga wędki w zasadzie wyklucza odpowiednią dla suma moc...ale wagi nie chcę zwiększać (mam uszkodzoną rękę), a sum prędzej czy później się trafi. A ja nie umiem w takiej sytuacji poddać się bez walki

Nie przepadam za uważnym wpatrywaniem się w szczytówkę kija, brania musze czuć dobrze na ręku.

Czy któryś z Kolegów zna spełniającą powyższe wymagania wędkę?

Cena - wiadomo, im niższa, tym lepiej. Wolałbym nie przekroczyć 1000zł.

Pozdrawiam,

Woblerowy

Jakby zjechac z tych glowek z 30 na 20g to mozna probowac cos znalezc wsrod niezbyt dlugich wedek oznaczonych 12LB.

Jezeli masz klopoty z reka to proponuje nie zylowac dlugosci wedki z tego powodu, ze niewiele to da jezeli bedzie ona bardzo lekka. Im wieksza odleglosc szczytowki od m-ca trzymania tym wieksza dzwignia dzialajaca na reke.

Ja bym wzial cos z 2,6.

Jednak sum z brzegu...raczej nalezy zapomniec..chyba ze bedzie kolowal w zawracajacych pradach - loteria.

Jezeli ma byc te 30g to wjezdzamy w 17, 20LB i o tych 5g nalezy zapomniec za to rosnie szansa (przy odpowiedniej plecionce) na suma.

Niezlym rozwiazaniem moze byc wedka hot shot, gdzie gros masy jest skupionej w dolniku(mniejsza dzwignia).

Gumo

Czytając Twój post przed oczami stanął mi mój kij na Blue Rapid 2,75 10-35g 10-20 lb. Tylko faktycznie, te 30g...

Myśle, że na luzaku je obsłuży.

Mam XLS do 2.75 do 25g i spokojnie daje radę. Blue Rapid chyba aż tak bardzo się nie różni.

Pewnie tak, tylko nie wiadomo jaka guma zawiśnie na główce

@woblerowy, aleś postawił wymagania :D. Ja bym celował w hotshota i nie wiem czy w tych 160gr się zmieścisz, no ale można spróbować. Np. Batson HS1021F, sumowi tak do 130cm da radę z brzegu. Na przelotkach pacbay, piance w rękojeści i bez niepotrzebnych pierdół wyjdzie dużo ponizej sumy granicznej.

Aha i możesz go przeciążyć do 40gr, bez stresów, ale tych 5 gr to nie wyczujesz. Coś za coś.

Czytając Twój post przed oczami stanął mi mój kij na Blue Rapid 2,75 10-35g 10-20 lb. Tylko faktycznie, te 30g...

Myśle, że na luzaku je obsłuży.

Mam XLS do 2.75 do 25g i spokojnie daje radę. Blue Rapid chyba aż tak bardzo się nie różni.

Pewnie tak, tylko nie wiadomo jaka guma zawiśnie na główce

Wiślane gumki raczej za wielkie nie są. Pewnie max 4 calowe kopytko. To już będzie na granicy komfortu.