Skocz do zawartości

Mokra mucha - pierwsze kroki

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki :)

Z kijów, które przez ostatni rok miałem  w ręku, najbardziej zbliżone do LL/LF były:

• Vision Cult
  • Mikado MLX Nymph

To są 10 stopowe, lekkie i stosunkowo miękkie kije. Może nie tak miękkie jak być powinny, ale z linką 5 lub 6 powinny zyskać odpowiednie właściwości do opisanego stylu łowienia.

Jak byłem młody, to miałem takie miękkie Garbolino 2,85, ale ono ważyło chyba z 200 gramów  :)

P.S. No i oczywiście jest jeszcze kij, o którym pisał Grzegorz, czyli Echo Big Water Glass #6 9'0".

Edytowane przez Krzysiek Dmyszewicz

• 1 rok później...

Odświerzę trochę temat [emoji3] jak łowię na mokrą w dół rzeki po wachlarzu to powinienem l pozwalać żeby sznur utworzył balon i ciągnął za sobą muchę? Czy lepszym sposobem jest narzucanie sznura żeby mucha spływała swobodnie? Tylko wtedy znowu nie ma ciągłego kontaktu z linka.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Wszystko zależy od miejsca i warunków. Oba sposoby są właściwe jeśli w ten sposób chcesz zaprezentować muchę. Zdarza mi się nawet rzucać skosem w górę lub prostopadle, a sznur nadrzucac w dół by zaimitowac rybkę czy inne żyjątko uciekające w dół i od brzegu.

Nadrzucanie pod prąd trzeba robić umiejętnie, płynnym i szybkim ruchem. Nie tracisz kontaktu z przynętą...

Odpowiedź dokładnie taka sama. Wczoraj łowiłem "na oba sposoby" zależnie od miejscówki. Raz sprawdzalo się szybkie sprowadzanie spod drugiego brzegu, waliły od razu na krawędzi nurtu, a w innym miejscu przytrzywywanie muchy w miejscu mendingiem pod prąd, tak by własnie nie spływała łukiem, a stała w miejscu w srodku nurtu. Trzeba kombinować niestety. Bywały i kombinacje obu, czyli wyciągnięcie muchy balonem na środek, i jesli nie walnął, to przytrzymywanie jej nadrzucaniem linki. Do kompletu żeby Ci bardziej zaciemnić obraz, to gdy mucha spłynęła pod "mój brzeg" - szeroki mending, by wyciągnąć ją w przeciwną stronę... 

• Like 2

Witam.

Jeżeli mogę coś od siebie dodać - balon powoduje w pewnym momencie płynięcia muchy bardzo duże jej przyśpieszenie. Nadrzucanie linki (mending) odwrotnie - jej spowolnienie.

I teraz, podobniejak to Venom opisuje, przy kleniach nawet w tej samej wodzie zauważyłem dni czy pory dnia, gdzie reagują całkiem inaczej na muchę. Raz preferują powolne podpłyniecie, przyjrzenie się i leniwe zassanie (jazie też tak bardzo często robią), od muchy szybko idącej wręcz uciekają. Innym razem nagłe przyśpieszenie muchy jest właśnie tym codaje im kopa i sygnał do ataku.

Kompletnie nie dałem rady na razie skorelować tego ani z okolicznościami nad wodą ani używaną muchą. Te same ryby w tej samej wodzie, te same warunki, ta sama mucha - po pierwszym, góra drugim wyjściu kluski do muchy już wiem jak w tym momencie ją prowadzić. Tradycyjnie i przyśpieszać czy spowalniać.

Można jeszcze jeden wariant spróbować - i to też przy jaziach mi się sprawdza. Bardzo szybko prowadzona z balonem na lince, mucha i praktycznie jej zatrzymanie mendingiem przy domniemanej kryjówce jazia. Jak mu taka mucha nagle zwrot w miejscu zrobi, nie ma bata - puszczają mu nerwy ... byle by tam stał akurat ...  :D

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 2

• 5 lat później...

Jak wygląda zestaw końcowy do mokrej muchy. Lepiej łowić na jedną muszkę czy dwie.

Ja zawsze na dwie.

Prowadząca cięższa, większa, niż skoczek.

Od kilku sezonów skoczek często o budowie muchy suchej, lecz moczony, pod koniec prowadzenia unoszony do granicy wody i nawet wynurzany, by pomerdać np za kamieniem.

Czasem nawet płynie przez parę centymetrów ;), jeśli się postaramy, wpadniemy na ten koncept, lub ktoś podpowie, że tak można. :) 

Mój przypon do mokrej kończy się najczęściej metrowym odcinkiem 0,16, powyżej skoczek np.0,18, i grubsza część przyponu łącząca ze sznurem, a w sumie to 3-4 kawałki.

Tuż przed linką ok 50 cm fluoro lub żyłki o średnicy 0,22-0,25 cm.

O grubościach żyłek decyduje wielkość użytych przynęt, ale co ważne, także oczekiwanych ryb, bo tylko lekkomyśnly muszkarz zaprezentuje muszki dużej rybie, rzucająć z rozpędu, rutyny, cieniutkimi żyłkami, bo "tak cały dzień rzucał' i tyle.

Tu krótka uwaga, powtarzam ją do znudzenia, ale może jeszcze raz? :rolleyes: . Otóż po dostrzeżeniu naprawdę dużej ryby należy zmienić przypon na grubszy i spróbować, a może to życiowy pstrąg i właśnie grubszy zestaw pozwoli go złowić, a nie tylko zaciąć?

W wędkarstwie muchowym tylko nasza wyobraźnia jest ograniczeniem :wub:  

Często pośpiech i wpojone z jednego źródła porady niweczą najlepsze szanse :(

Moje muszkarstwo traktuję trochę, jak snajperskie podchody, dookoła cisza lub rozgardiasz, ktoś łowi lub tylko krzyczy do szwagra,ja zaś spokojnie robię swoje polując na generała :ph34r:

Kilka uwag technicznych

-preferuję przypon z fluorokarbonu

-skoczek z fluoro o 0,02 grubszy od ostatniego odcinka ( 0,18 poniżej 0,16) nie owija się i nie plącze tak ochoczo wokół przyponu

-skoczek powinien być krótki, np 10 cm by powyższe poplątania jeszcze ograniczyć, no po prostu fajnie gdy sterczy

-każdy węzeł na przyponie koryguję po zauważeniu

-długość przyponu jest najczęściej większa niż wędziska, bym trzymając kierunkową w lewej ręce, przy wyprostowanym wędzisku w prawej, połączenie przyponu z linką miał już poza przelotką szczytową.

Powyższy wpis proszę traktować orientacyjnie,Bóg pozwolił, że nadal łowię trocie w morzu i rzekach, szczupaki, pstrągi i lipienie, często z łodzi na jeziorach i bardzo dużych wolno płynących rzekach, że nadal kombinuję, dostrajając snajperską lunetę do okoliczności, w tym siły wiatru :D

• Like 5

Jak wygląda zestaw końcowy do mokrej muchy. Lepiej łowić na jedną muszkę czy dwie.

Witam.

Jeżeli zaczynasz z muchą dopiero, to zacznij od jednej muchy. Łowiąc na dwie muchy z linki, na początku będziesz miał dużo irytujących sytuacji z plątaniem się much i przyponu.

Gdy stwierdzisz że rzuty i prowadzenie muchy nie sprawiają Ci już problemów, to wtedy spróbuj łowić ze skoczkiem.

Skoczka możesz wiązać na kilka różnych sposobów - warto je wypróbować żeby dojść do tego jaki i kiedy (w jakich sytuacjach) będzie najbardziej Ci pasował.

Są cztery najpopulaniej stosowane - krótszym ub dłuższym tipetem przy pomocą mikrorngu (tak jak tipet z muchą prowadzącą), bezpośrednio do przyponu, stosując roller lub wiążąc skoczka (do oczka albo łuku kolankowego) do większej suchej lub piankowej muchy prowadzącej (tzw. dropper).

Mokra muchę możesz łączyć też z nimfami - wtedy taką cięższą nimfą (z kaskiem lub dociążaną lametą ołowianą) można regulować gląbokość prowadzenia samej mokrej muszki.

Skoczek z reguły jest zawiązany na krótszym odcinku tipetu lub przypony niż mucha prowadząca, tak jak opisał to Paweł. Ale można też wiązć go z powdzeniem specjalnie na dłuższej żyłce, żeby prąd wody wynosił go ku powierzchni.

Kombinacji jest sporo  :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 2

Zastosował bym przypon koniczny długości 7'6 na końcu mikrorig do którego dowiąze fluocarbon 0.16 długość około 120 cm i do mikroriga skoczek na flucarbonie o długości 20 cm . Odległość między muchami będzie około 1 metra . Takie rozwiązanie będzie ok ?

Zastosował bym przypon koniczny długości 7'6 na końcu mikrorig do którego dowiąze fluocarbon 0.16 długość około 120 cm i do mikroriga skoczek na flucarbonie o długości 20 cm . Odległość między muchami będzie około 1 metra . Takie rozwiązanie będzie ok ?

zastosuj węzeł zderzakowy - skoczek będzie lepiej sterczał

i mniej plątał się

• Like 1

Zestaw który zaproponowałem, a więc koniczność przyponu( no bo odcinki coraz cieńsze) i proponowane długości skoczka oraz układ muszek, dostosowany jest do RZUTÓW zestawem, co uważam za esencję muszkowania.

Liczne rzuty na znaczniejsze odległości szybko potwierdzają zalety sterczącego, lecz krótkiego ( no bywa :D) skoczka z lżejszą, często mniejszą muszką. 

Pozdro :)

• Like 2