Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam wędki niedrogiej, aczkolwiek te?ź nie z serii najtańszych z przeznaczeniem na stosunkowo płytkie łowisko - woda stojąca (w grę wchodzi wędkowanie z łodzi). Celem moich wypraw będzie w przewa?źającej mierze szczupak (raczej średni gdy?ź gł?łwnie taki w tym miejscu występuje), jako przył?łw mo?źe trafić się sandacz. Wędka ma być do obrot?łwek w rozmiarze nr 2 - 3, oraz do gum wielkości 8-10 cm na gł?łwkach w okolicach 10 g. Zainteresował mnie kij Savage Gear Bushwhacker Spin 2.13m / 10-30g. Czy ktoś ma o nim jakieś zdanie poparte najlepiej własnym doświadczeniem? Znalazłem kilka test?łw wędek firmy Savage Gear (opinie całkiem niezłe jak na ten przedział cenowy) ale akurat interesujący mnie model nie znalazł się w tym gronie. Myślałem r?łwnie?ź o Mistrallu Shogun RS Fuji 2,59 m, 7-25 g. Posiadam taki tylko w długości 2,90 m kt?łrego u?źywam na bolenie (jak się okazało zdał egzamin r?łwnie?ź na sandaczach i szczupcach z brzegu). Ale długość 2,59 m na ł?łdź jakoś do mnie nie przemawia. Natomiast 2,13 m Savage Geara byłoby idealne i kusi mnie spr?łbować czegoś alternatywnego dla seryjnych produkt?łw dostępnych na naszym rynku. Dlatego tez pytam i czekam na odzew :D

Z g?łry dzięki za opinię :D

• Like 1

Moim zdaniem powinieneś patrzeć za czymś l?źejszym - nie do 30g.

Płytka woda, średni szczupak, na gł?łwce max do 10g. Nie znam tej marki ale przy tej długości do 30g mo?źe okazać się zbyt sztywny pod szczupaka i gramaturę przynęt jakich zamierzasz u?źywać.

• Like 1

Dzięki za wyra?źone zdanie :D

Angler212 - te?ź się tego właśnie boję. Najbardziej pasowałby mi klasy: 5 - 25 g.

Z kolei z testu wersji 3-18 g wynika, ?źe daję radę trochę przecią?źona i og?łlnie jej cw. jest niedoszacowany.

Idealnie byłoby pomacać. Niby niewielkie pieniądze ale szkoda je wyrzucać w błoto.

Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb.

No tak :D U nas nie tak jak np. w USA ?źe MUSKIE łowi się na wielkie i cię?źkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z du?źym chwostem. Cię?źka przynęta, cie?źki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas

Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb.

No tak :D U nas nie tak jak np. w USA ?źe MUSKIE łowi się na wielkie i cię?źkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z du?źym chwostem. Cię?źka przynęta, cie?źki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas

Ja delektuję się co najwy?źej stekiem medium z sosem pieprzowym

Aha średnie szczupaki do takie pod 90 cm.

Ja delektuję się co najwy?źej stekiem medium z sosem pieprzowym

Aha średnie szczupaki do takie pod 90 cm.

:D

No właśnie, takie tam u Was realia, ale fakt - ja do Norwegii na szczupaka zabierałem dodatkowo kij sporo ponad 1 uncji - bo tam r?ł?źnie bywa

Swoją drogą, sądzę ze w wielu miejscach duzych ryb się nie łowi, bo nikt się na nie nie nastawia. Skoro du?źy wobler to 8cm... Nie dziwi mnie ?źe duza ryba ma to głęboko w płetwie, a wbrew przekonaniom większości polskich wędkarzy, przynajmniej na szczupaka, wobler 12-15cm nadal jest słabo selektywny i ryby pod 70 do tego skaczą.

@ Tpe - Pamiętam jeden z pierwszych wyjazd?łw na pajki, zaraz jak poznałem się z Misiem. Ryba pod 80cm owinęła mi wtedy m?łj wiślany kij wok?łł głowy :mellow: a Misio zaraz poprawił taką z 20cm ekstra :mellow: inny świat...

Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie :( Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem du?źego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd :D Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać :D :D :D

Michał, ale chyba nie łowisz na starorzeczu kijem do 18g?

Ja mam tego Savageara tyle ?źe 10-40 g i 2,43 m na sandacze z brzegu i łodzi. Łowię gumami na 10-12g gł?łwkach + masa gumy 7-10 cm i 7-10 cm woblerami Kij bardzo lekki i bardzo dobrze wykonany. Mo?źna się przyczepić jedynie do blanku, kt?łry podobno jest Made in China ale w u?źytkowaniu kompletnie tego nie widać. Powiem tylko, ?źe ostatnio sobie bardzo przyjemnie łapię sandały tym kijkiem i jestem z niego zadowolony.

Myślę, ?źe 10-30 mogło by być ok ale lepiej jak byś sobie pomacał.

Pomijając całą dyskusję na temat definicji legalnej zwrotu średni szczupak u?źywanej u nas w POLSKA dzięki kksm za rzeczową opinię. Spr?łbuję pomacać i jeśli mi podejdzie to po wypłacie skuszę się i kupię wersję 10 - 30 g. No bo przecie?ź do 18 g? Na szczupaka?? Jak to tak...? :unsure:

Pozdrawiam,

Przemek.

Jak tak sobie ju?ź gadamy o kijach to to co jest na nich napisane, a to czym się się nimi rzuca to dwie r?ł?źne r?ł?źności.

tpe ma na średnie szczupaki kija do 3 uncji, Marek Szymański miał (bo zdaje się, ?źe połamał) Batsona do 3 uncji na sumy, między innymi złowił tego swojego największego właśnie na tego kija. Ja mam kija Shimano Twin Power 10-40g i nie zdecydowałbym się rzucic czymkolwiek co będzie wa?źyło wiecej ni?ź 20g i mam Fenixa do 18g, kt?łrym rzucam gumami na 25g gł?łwkach, jak zaistnieje potrzeba to i 30g gł?łwka + guma poleci.

A?ź przypomina mi się, ?źe powiedzenie, ?źe na płocie pisało dupa, chciałam pogłaskać i do dzisiaj drzazgi z ręki wyciągam.

Wniosek: Macać, macać i jeszcze raz macać, zaś to co chłopcy w internecie napiszę to traktować jako jedynie podpowiedź.

Z kołowrotkami jest chyba łatwiej :D.

Na pewno opisze swoje odczucia jak juz go dostane w swoje rece i przetestuje :D

Jack_Daniels racja - nie ma to jak wlasnorecznie chwycic kija i pomachac. Mam dwa patyki roznych firm, ten sam przedzial cenowy, ten sam cw., dlugosc, dedykowane przez producentow pod taka sama rybe, a zupelnie roznie sie zachowuja pod przyneta i podczas holu... Ale tak jak mowisz, opinie innych nie zaszkodza i daja chociaz czesciowy poglad czego mozemy sie spodziewac.

Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie :( Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem du?źego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd :D Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać :D :D :D

Michał, ale chyba nie łowisz na starorzeczu kijem do 18g?

Jasne, ze łowię- okonie :D :D :D

• 3 tygodnie później...

Witam, witam, pamiętam o temacie.

Wędka jest zam?łwiona ale jeszcze jej nie mam w domu. Wra?źenia z nad wody opiszę chyba dopiero w nowym sezonie bo niestety nie posiadam własnego pływadła, a stanice wędkarskie z łodziami na moich łowiskach ju?ź są zamknięte :( Jak ją dostanę to na początek skrobnę coś na temat pierwszych odczuć na sucho :D

Pozdrawiam,

Przemek.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Savage-gear Bushwhacker XLNT 2,13 m 15-42 gr

Witam

W sumie rzadko spotykany kijek ale może....

http://www.savage-gear.com/ecatalogue/SavageGearEbook/flash.html#/3/

Pierwsze ważnie malina, przelotki i uchwyt Fuji naprawdę solidny zestaw. Blank wykończony w oplocie.

Leciutki 130 gr, cięty bardzo.

Świetnie leży w ręku, dobrze wyważony.

Cena też bardzo atrakcyjna ok 250 zł

Czy ktoś może użytkuje wyżej wymieniony kijek jak opinie, odczucia, wrażenia.

Myślę o nim jako o kiju do łowienia z pontonu na Wiśle główki 15 - 35 gr + średnia guma na sandała :)

Myślę że koguta też pociągnie na stojącej wodzie w razie potrzeby i slajderem by sobie poradził.

Będę wdzięczny za opinie.

Edytowane przez mario