dawcaR6 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Witam! Szukam wędki niedrogiej, aczkolwiek te?ź nie z serii najtańszych z przeznaczeniem na stosunkowo płytkie łowisko - woda stojąca (w grę wchodzi wędkowanie z łodzi). Celem moich wypraw będzie w przewa?źającej mierze szczupak (raczej średni gdy?ź gł?łwnie taki w tym miejscu występuje), jako przył?łw mo?źe trafić się sandacz. Wędka ma być do obrot?łwek w rozmiarze nr 2 - 3, oraz do gum wielkości 8-10 cm na gł?łwkach w okolicach 10 g. Zainteresował mnie kij Savage Gear Bushwhacker Spin 2.13m / 10-30g. Czy ktoś ma o nim jakieś zdanie poparte najlepiej własnym doświadczeniem? Znalazłem kilka test?łw wędek firmy Savage Gear (opinie całkiem niezłe jak na ten przedział cenowy) ale akurat interesujący mnie model nie znalazł się w tym gronie. Myślałem r?łwnie?ź o Mistrallu Shogun RS Fuji 2,59 m, 7-25 g. Posiadam taki tylko w długości 2,90 m kt?łrego u?źywam na bolenie (jak się okazało zdał egzamin r?łwnie?ź na sandaczach i szczupcach z brzegu). Ale długość 2,59 m na ł?łdź jakoś do mnie nie przemawia. Natomiast 2,13 m Savage Geara byłoby idealne i kusi mnie spr?łbować czegoś alternatywnego dla seryjnych produkt?łw dostępnych na naszym rynku. Dlatego tez pytam i czekam na odzew Z g?łry dzięki za opinię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 M?łwiąc zwięźle tego patyka osobiście bym nie kupił.Jak szukasz czegoś o takich parametrach to poszukaj w rodzinie Jaxona lub podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Moim zdaniem powinieneś patrzeć za czymś l?źejszym - nie do 30g.Płytka woda, średni szczupak, na gł?łwce max do 10g. Nie znam tej marki ale przy tej długości do 30g mo?źe okazać się zbyt sztywny pod szczupaka i gramaturę przynęt jakich zamierzasz u?źywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Jest te?ź SavageGear z tej serii do 18gr, kijek opisany tu http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/343-savage-gear-bush whacker-228cm3-18gJa bym przed zakupem ostro pomacał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawcaR6 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dzięki za wyra?źone zdanie Angler212 - te?ź się tego właśnie boję. Najbardziej pasowałby mi klasy: 5 - 25 g. Z kolei z testu wersji 3-18 g wynika, ?źe daję radę trochę przecią?źona i og?łlnie jej cw. jest niedoszacowany. Idealnie byłoby pomacać. Niby niewielkie pieniądze ale szkoda je wyrzucać w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 A dlaczego nie jakiś team dragon? Za 300 zł wyjmiesz spokojnie, a chyba a?ź tak tragiczne nie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb. No tak U nas nie tak jak np. w USA ?źe MUSKIE łowi się na wielkie i cię?źkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z du?źym chwostem. Cię?źka przynęta, cie?źki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb. No tak U nas nie tak jak np. w USA ?źe MUSKIE łowi się na wielkie i cię?źkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z du?źym chwostem. Cię?źka przynęta, cie?źki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas Ja delektuję się co najwy?źej stekiem medium z sosem pieprzowym Aha średnie szczupaki do takie pod 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 tpe wr?łcisz do PL to i czasem 18 gram będzie za du?źo na polski standard czyli +40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 tpe wr?łcisz do PL to i czasem 18 gram będzie za du?źo na polski standard czyli +40 Hasior, mam chytry plan <_< Jozi ju?ź go zaczął wcielać w ?źycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb. No tak U nas nie tak jak np. w USA ?źe MUSKIE łowi się na wielkie i cię?źkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z du?źym chwostem. Cię?źka przynęta, cie?źki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas Ja delektuję się co najwy?źej stekiem medium z sosem pieprzowym Aha średnie szczupaki do takie pod 90 cm. No właśnie, takie tam u Was realia, ale fakt - ja do Norwegii na szczupaka zabierałem dodatkowo kij sporo ponad 1 uncji - bo tam r?ł?źnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 tpe dawno wyjechałeś z tego dziwnego kraju? Bylebyś nie zaczął m?łwić jak D?źoanna Krupa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Swoją drogą, sądzę ze w wielu miejscach duzych ryb się nie łowi, bo nikt się na nie nie nastawia. Skoro du?źy wobler to 8cm... Nie dziwi mnie ?źe duza ryba ma to głęboko w płetwie, a wbrew przekonaniom większości polskich wędkarzy, przynajmniej na szczupaka, wobler 12-15cm nadal jest słabo selektywny i ryby pod 70 do tego skaczą.@ Tpe - Pamiętam jeden z pierwszych wyjazd?łw na pajki, zaraz jak poznałem się z Misiem. Ryba pod 80cm owinęła mi wtedy m?łj wiślany kij wok?łł głowy a Misio zaraz poprawił taką z 20cm ekstra inny świat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem du?źego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem du?źego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać :D Michał, ale chyba nie łowisz na starorzeczu kijem do 18g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Ja mam tego Savageara tyle ?źe 10-40 g i 2,43 m na sandacze z brzegu i łodzi. Łowię gumami na 10-12g gł?łwkach + masa gumy 7-10 cm i 7-10 cm woblerami Kij bardzo lekki i bardzo dobrze wykonany. Mo?źna się przyczepić jedynie do blanku, kt?łry podobno jest Made in China ale w u?źytkowaniu kompletnie tego nie widać. Powiem tylko, ?źe ostatnio sobie bardzo przyjemnie łapię sandały tym kijkiem i jestem z niego zadowolony. Myślę, ?źe 10-30 mogło by być ok ale lepiej jak byś sobie pomacał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawcaR6 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Pomijając całą dyskusję na temat definicji legalnej zwrotu średni szczupak u?źywanej u nas w POLSKA dzięki kksm za rzeczową opinię. Spr?łbuję pomacać i jeśli mi podejdzie to po wypłacie skuszę się i kupię wersję 10 - 30 g. No bo przecie?ź do 18 g? Na szczupaka?? Jak to tak...? Pozdrawiam,Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jak zakupisz to napisz co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Jak tak sobie ju?ź gadamy o kijach to to co jest na nich napisane, a to czym się się nimi rzuca to dwie r?ł?źne r?ł?źności. tpe ma na średnie szczupaki kija do 3 uncji, Marek Szymański miał (bo zdaje się, ?źe połamał) Batsona do 3 uncji na sumy, między innymi złowił tego swojego największego właśnie na tego kija. Ja mam kija Shimano Twin Power 10-40g i nie zdecydowałbym się rzucic czymkolwiek co będzie wa?źyło wiecej ni?ź 20g i mam Fenixa do 18g, kt?łrym rzucam gumami na 25g gł?łwkach, jak zaistnieje potrzeba to i 30g gł?łwka + guma poleci.A?ź przypomina mi się, ?źe powiedzenie, ?źe na płocie pisało dupa, chciałam pogłaskać i do dzisiaj drzazgi z ręki wyciągam. Wniosek: Macać, macać i jeszcze raz macać, zaś to co chłopcy w internecie napiszę to traktować jako jedynie podpowiedź. Z kołowrotkami jest chyba łatwiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawcaR6 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Na pewno opisze swoje odczucia jak juz go dostane w swoje rece i przetestuje Jack_Daniels racja - nie ma to jak wlasnorecznie chwycic kija i pomachac. Mam dwa patyki roznych firm, ten sam przedzial cenowy, ten sam cw., dlugosc, dedykowane przez producentow pod taka sama rybe, a zupelnie roznie sie zachowuja pod przyneta i podczas holu... Ale tak jak mowisz, opinie innych nie zaszkodza i daja chociaz czesciowy poglad czego mozemy sie spodziewac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem du?źego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać :D Michał, ale chyba nie łowisz na starorzeczu kijem do 18g? Jasne, ze łowię- okonie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 @dawcaR6 pochwal się czy nabyłeś ten kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawcaR6 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam, witam, pamiętam o temacie. Wędka jest zam?łwiona ale jeszcze jej nie mam w domu. Wra?źenia z nad wody opiszę chyba dopiero w nowym sezonie bo niestety nie posiadam własnego pływadła, a stanice wędkarskie z łodziami na moich łowiskach ju?ź są zamknięte Jak ją dostanę to na początek skrobnę coś na temat pierwszych odczuć na sucho Pozdrawiam,Przemek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Savage-gear Bushwhacker XLNT 2,13 m 15-42 gr Witam W sumie rzadko spotykany kijek ale może.... http://www.savage-gear.com/ecatalogue/SavageGearEbook/flash.html#/3/ Pierwsze ważnie malina, przelotki i uchwyt Fuji naprawdę solidny zestaw. Blank wykończony w oplocie.Leciutki 130 gr, cięty bardzo.Świetnie leży w ręku, dobrze wyważony.Cena też bardzo atrakcyjna ok 250 zł Czy ktoś może użytkuje wyżej wymieniony kijek jak opinie, odczucia, wrażenia.Myślę o nim jako o kiju do łowienia z pontonu na Wiśle główki 15 - 35 gr + średnia guma na sandała Myślę że koguta też pociągnie na stojącej wodzie w razie potrzeby i slajderem by sobie poradził. Będę wdzięczny za opinie. Edytowane 14 Marca 2016 przez mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi