Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Bushwhackery nie są aż takie miekkie. Sam mam jednego 3-18g i mocny jest. 3-18g niektórzy mówią, że za cięzki na okonie, wiec uzywam go na sandacze/szczupaki. Zreszta wedke wybiera się pod przynęty, a nie ryby :)

Edytowane przez Evanios

• 2 tygodnie później...

Co sądzicie o Parabellum CC UL 0-7 g + kręcioł Spro w rozmiarze 10200 i stosowaniu tego sprzętu na Wiślanych opaskach oraz przelewach w poszukiwaniu klenia - jazia? Przynęty to 3-4 cm smużaki oraz woblery płytko nurkujące.

Mając dziś w rękach kołowrotek Spro w rozmiarze 10200 (jak dla mnie maleństwo) zacząłem się o niego obawiać ponieważ jestem przyzwyczajony do Wiślanych betoniarek. 

PS. Mimo to iż wiem, że ten zestaw nie posmakuje ciężkiego nurtu to się o niego trochę boję. Szkoda mi będzie od tak sobie zajeździć sprzęt.

Edytowane przez Rafus

Parabelka jest tak delikatna, że kręciołki w rozmiarze 2000 (czyli poza droższymi seriami z CI4 = około 250-260 gram) jakoś średnio tam pasują. Miałem przez krótki czas ten kijek (swoją drogą teraz żałuję, że tak szybko sprzedałem) i ideałem do niego był kręciołek o wadze około 200 gram. W zależności od budżetu: Shimano (Sienna, Nexave, Exage), Okuma (Dead Eye, Inspira, Helios), Ryobi Slamm, Shimano CI4 (Stradic, Rarenium itd.)

Przy cięższym kołowrotku frajda z łowienia tak delikatnym kijkiem znika.

Zupełnie inną kwestią jest, czy to właściwy kijek na taką rzekę jak Wisła. Według mnie nie - będzie krótkawo, a poza tym uciąg wody może sprawić, że nawet 3 cm woblerek nurkujący na pół metra będzie stawiał spory opór - Parabellum, to bardzo kluskowaty kij i będzie giął się wtedy gdzieś do połowy.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witajcie,

Zastanawiam się nad kupnem tego kijka... Głownie pod obrotówki 5~~ jak i wahadła tak w granicy 25g. Czy ktoś z posiadaczy owego kijka może o nim powiedzieć jak się sprawuje ? Jak z mocą kija ? komfortem, pracą pod rybą, ogólnymi wrażeniami ? Będę wdzięczny za Wasze wszystkie opinie.

Witaj !

Mam ten kijek od roku, co mnie zaskoczyło to jego lekkość, szybkość i czułość. Kijek pod obciążeniem przechodzi stopniowo w parabolę.

Mocy na pod dostatkiem, spokojnie daje radę 1,5 metrowym sumkom, również wszystkim przynętom o wadze do 30 gr.

Jak dla mnie wdzięczny i łowny uniwersał.

Mam ten kijek w wersji 2,7.  Wizualnie nawet mi się podoba, choć to oczywiście rzecz nie najważniejsza. Złowiłem na niego zeszłej jesieni trochę sandachy na woblery (7-11cm)  i w tym roku koło 7 czy 8 szczupaków 60 - 83 na gumy (10-15cm na główkach 10-12gram). Rzuca się tym fajnie, dobrze czuć przynętę czy branie. Łowi się naprawdę przyjemnie. Lekki. Dla mnie to ważne, bo miałem problem z barkiem. Pod rybą szczytówka początkowo fajnie się poddaje, ale dolnik ma moc. Tylko, że ...do dziś. Pojechałem o świcie za szczupakiem. Plecionka, spora gumka na 10 gramach i jazda. Po paru minutach czuję niemrawe branie to tnę. Jakbym w beton za... pitolił....    Dwa prawie jednoczesne głośne trzaski uciszyły ptaszki wkoło.... No i zaczął się hol.. na samym dolniku. Szkoda tylko, że nie był to  wielki szczupak. Trafiłem karpia w plecy. Taki 8-9kg. Kijek przy zacięciu rozsypał się w trzy części. Przetestuję proces reklamacyjny. Szkoda. Tym bardziej, że potrzebny mi mocniejszy uniwersał na zawody na ten tydzień. Zamówiłem właśnie na szybko coś innego. Wracając do SG. Fajne wędki. Te 32gramy to jak dla mnie wartość z deka zawyżona. Dolnik też mógłby być na końcu inachej zabezpieczony. Końcówka z delikatnego korka to chyba nie najlepszy pomysł. Czy warta swojej ceny? U  mnie pewnie zostanie pewien uraz po dzisiejszej przygodzie.

Mam ten kijek w wersji 2,7.  Wizualnie nawet mi się podoba, choć to oczywiście rzecz nie najważniejsza. Złowiłem na niego zeszłej jesieni trochę sandachy na woblery (7-11cm)  i w tym roku koło 7 czy 8 szczupaków 60 - 83 na gumy (10-15cm na główkach 10-12gram). Rzuca się tym fajnie, dobrze czuć przynętę czy branie. Łowi się naprawdę przyjemnie. Lekki. Dla mnie to ważne, bo miałem problem z barkiem. Pod rybą szczytówka początkowo fajnie się poddaje, ale dolnik ma moc. Tylko, że ...do dziś. Pojechałem o świcie za szczupakiem. Plecionka, spora gumka na 10 gramach i jazda. Po paru minutach czuję niemrawe branie to tnę. Jakbym w beton za... pitolił....    Dwa prawie jednoczesne głośne trzaski uciszyły ptaszki wkoło.... No i zaczął się hol.. na samym dolniku. Szkoda tylko, że nie był to  wielki szczupak. Trafiłem karpia w plecy. Taki 8-9kg. Kijek przy zacięciu rozsypał się w trzy części. Przetestuję proces reklamacyjny. Szkoda. Tym bardziej, że potrzebny mi mocniejszy uniwersał na zawody na ten tydzień. Zamówiłem właśnie na szybko coś innego. Wracając do SG. Fajne wędki. Te 32gramy to jak dla mnie wartość z deka zawyżona. Dolnik też mógłby być na końcu inachej zabezpieczony. Końcówka z delikatnego korka to chyba nie najlepszy pomysł. Czy warta swojej ceny? U  mnie pewnie zostanie pewien uraz po dzisiejszej przygodzie.

No to kolego szczerze Ci wspolczuje.... No ja poszukuje wlasnie uniwerala o sredniej mocy... moze rozejrze sie w fenwickach

Myślę, że tak. Raz miałem okazję połowić tym kijem mniejszymi woblerami, rzucało się sprawnie a czucie przynęt było odpowiednie. Ale przed zakupem obejrzyj go sobie bo ma dosyć długi dolnik, do dwuręcznych rzutów super, ale na mniejszych rzeczkach i w krzakach nie wszystkim to odpowiada. 

• Like 2

Wedkuję w Wiśle z wykorzystaniem woblerów o wielkości do 4 cm i masie do 4,5 g. Kij sprawuje się bardzo dobrze. Moimi miejscówkami są wszelkie ostrogi i przelewy, miejsca gdzie można spotkać klenia. W silnym Wiślanym nurcie szczytówka będzie dość mocno ustępować.

Kij do 7 g odradzam, ponieważ jego długość na Wiślane wędkowanie będzie nie wystarczająca.

Edytowane przez Rafus