Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

http://blog.pleciona.pl/test-wedki-mpp-od-savage-gear/

Tutaj jest test tego kija, mam go i generalnie potwierdzam to, co napisali-górna granica to ok 40g, pozniej robi sie juz nie komfortowo i czuć ze kij ma dosc. Mi osobiście najlepiej łowi sie z obciążeniem 25-30g. Natomiast co do samego łowienia to bardzo dobrze trzyma rybę i super sprawdza sie pod szczupaka i dużego okonia. Pod sandacza zdecydowanie za miękki. Wg mnie w tej cenie trudno o konkurencje dla tego kija

Edytowane przez PatLove

To stara Parabellka czy nowa CC? Jak stara to kiepsko to widzę. Jak złamałem swoją rok temu to dystrybutor mówił, ze są niedostępne składy szczytowe i już prawdopodobnie nie będzie. Mimo to kolejka zapisanych na nie długa. Jeśli to nowa CC to moze jest szansa... Trzeba pytać.

Witam zlamalem dzis mojego savage do wymiany caly sklad czy ktos orientuje sie czy dostane to bezposrednio z savage czy raczej bedzie to drogi interes

Ja złamałem szczytową w moim 3 częsciowym 2-12 g i serwis mi przysłał bez problemu nową za około 100 zł z przesyłką..

• 2 tygodnie później...

SG finezze 202cm 4-18g

Witam,ostatnio na ebey, kupilem kij jak wyzej. Kij kupilem, jako nowy . Jako ze,( od tego samego sprzedajacego), kupilem inny kij , ten postanowilem sprzedac. Wystawilem go na naszym forum. Kolega ktory chcial kupic ten kij mial pytania o stan przelotek, czy rowno wklejone, nie kilkajace ,brak rysek.Ja nic takiego nie widzialem, ale dalem gwarancje zwrotu pieniedzy , jesli by tak bylo.Kij dotarl do kolegi, z wygladem zewnetrznym bylo wszystko ok. I tu sie zaczyna pytanie. Kolega stwierdzil ze kij ma 9 przelotek zamiast 8. Srednice przelotek ( porownal kij z kijem kolegi) sa innej srednicy. Czy posiadacze tego kija,  mozecie podac  liczbe przelotek i ich srednice? Jak sie na przyszlosc ochronic( jesli to podrobka) przed takimi zakupami, Kij ktory kupilem , dla mnie wygladal na 100% orginalny. Nie mialem  mozliwosci porownania z takim samym. Nigdy sam bym nie wpadl na pomysl ( pewnie jak wiekszosc) liczenia i mierzenia srednic przelotek. Glupio sie czuje jako sprzedajacy.KIj wystawilem w dobrej wierze. Na razie kij jest w Polsce i nie moge zmierzyc przelotek. Bede wdzieczny posiadaczom tego modelu o odpowiedz. Byc moze odezwie sie przedstawiciel SG na Polske. Sam jestem posiadaczem (zadowolonym) czterech (chyba) kiji SG. Z gory dziekuje za odpowiedz.  Pozdrawiam, Adam. :)

Potwierdzam, porównywałem z moim SG F 2,02 4-18 u mnie tunel z 4 przelotek u kolegi z 5, przelotki dziwnie rozmieszczone, jakby ktoś próbował zmienić akcję...dziwna sprawa. Kija kolegi widziałem tylko na fotce i detali takich ja omotki itp nie udało się dostrzec, ale na pewno rozmieszczenie przelotek w części szczytowej zgoła odmienne niż w moim jak i kolegi kiju

post-46742-0-15645100-1459452957_thumb.jpg

Edytowane przez kuczko

Warto porównać kije z rożnych roczników.

Czasem pod ta sama nazwą i modelem producenci sprzedają przez kilka lat modernizowane kije.

Kiedyś tak miałem tylko z muchówką ... identyczny blank, uchwyt, omotki, opis .. a przelotki rozstawem i rozmiarem się różniły, wejściowa całkiem inna.

Pytałem producenta o co chodzi ... odpisał ze po prostu poprawili specing.

Gdy dostałem z serwisu na wymianę nowy element wędki który się złamał, opis się zgadzał (długość, klasa)  a kolor przelotek inny i rozstaw też.

Tak wiec może masz po prostu z innego rocznika albo innej serii, a nie podróbkę.

Witam. Tytułowa wędka trafiła do mnie. Na początku również zakładałem możliwość o której napisał kolega Archanioł, jednak po porównaniu zdjęć w internecie oraz egzemplarza kolegi Kuczko stwierdzam, że nie ma możliwości, aby była to oryginalna część szczytowa od tego kijka. Pierwsza przelotka w części szczytowej ma tutaj bowiem średnicę jedynie 7 mm, a nawet w systemie przelotek Control Coil (którego nawiasem mówiąc ta wędka według mojej wiedzy nigdy nie miała) średnica pierwszej przelotki w części szczytowej to 8 mm. Po uzbrojeniu kija różnica pomiędzy wysokością i średnicą przelotki wejściowej, a pierwszej przelotki w części szczytowej jest bardzo duża i powoduje nienaturalną krzywiznę linki po uzbrojeniu wędki. Dodatkowo dochodzi fakt, iż Finezze 202 cm zawsze miała 8, a nie jak tu 9 przelotek. Kolejna sprawa to bardzo duża średnica przelotki szczytowej w porównaniu do pozostałych przelotek. Moim zdaniem wędka ma część szczytową pochodzącą od innej długości (np. skrócona o dwie przelotki część szczytowa od 250 cm Finezze - ta wersja wydaje mi się najbardziej prawdopodobna), albo jest to podróbka.

Edytowane przez raven

Witam, może ktoś z użytkowników Savage Gear Parabellum 3-16, podać długość dolnika, od środka stopki kołowrotka.Dzięki z góry.

Masz odpowiedź w tym temacie kilka stron wcześniej:

http://jerkbait.pl/topic/69237-w%C4%99dki-savage-gear-pytania-informacje-na-temat-tego-producenta/page-22#entry1831520