Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje się, że bardziej pod główki od 4 g pasuje finezka 3-12 g. Ta 4-18 startuje tak naprawdę od 7 g do 18. ta 3-12 g czuć opad przy główce 5 g plus guma. Wahadło fo 20 g i obrotówki 4 to raczej gramatura 4-18.

Po zakupie kajaka potrzebuje uniwersalnego krociaka dosc czulego zastanawiam sie nad Savage Gear Finezze 202 M 4-18g chcialbym zeby dalo sie nia lapac okonie na glowkach od 3-4 gr + guma 5-7 cm i szczupaki i sandacze glowka do 13 gram + guma 10cm wahadlo do 20 gram i obrotowki 3 i 4 da rade ten kijek to ogarnac. Ma byc tylko pod kajak 1 wedka 1 pudelko z przynetami i zadnych gratow wiecej.

Ludzie to  lubią się męczyć i kupować. Nawet wydawać kasę na kije z pracowni by je potem sprzedawać.

Na łódź do opadu na wspomnianych główkach lepiej kupić Finezkę 3-12 g 192 cm. Zaczyna pracę od 5 g a kończy na 10-ciu w komforcie.

Kijek do dropsa nie podbije należycie gumy!

Edytowane przez Persi
  • Like 1

Dropshot jest jedna z metod spinningowych tak samo jak boczny , trok , carolina czy texas rig. Nie widzialem kijków seryjnych z bt , carolina czy texasem w nazwie ale to nie znaczy ze nie mozna lowic normalnymi wędkami na te metody. Tak samo jest w druga strone. Dropshot stał sie popularny i dopisek dropshot w nazwie jest niezlym chwytem marketingowym, co nie zmienia faktu że ta wedka mozna wędkować w dowolny sposób. Nie sadze zeby przy produkcji blanku firma miała w zamysle kij specjalny do dropszota. A to że w tej metodzie ma się fajnie sprawdzac to tylko plus. Ale nie znaczy to że nie jest to fajna wędka do lowienia z opadu na gumki czy cokolwiek innego. Dlatego zapytałem o parametry uzytkowe tej wędki. Oczywiscie takie jest tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac , zwlaszcza ze nigdy nie miałem tej wędki w ręce. Szukam poprostu pomocy w doborze sprzętu i pytam , nie rozumiem ataku. Pozdrawiam

• Like 1

To nie atak to stwierdzanie faktów. Finezka zwykła jest zrobiona tak, że masz pełną swobodę w poodbijaniu gumy na główkach we wspomnianej gramaturze. Chcąc łowić na gumy z podbicia wybrałeś wędkę do dropshota o oczko wyższej gramaturze. To nie ma sensu. Kij do dropsa jest dłuższy, specjalnie po to by móc grać przynętą. Do podbicia zatem poręczniejsza będzie finezka 3-12. Rzuca się nią naprawdę daleko. Stworzona jest do łowienia z łodzi lub na małe strumyki.

Edytowane przez Persi

ok dzięki za odpowiedz. ja sie nie cche przy niczym upierać. Nigdy nie macałem tego black savaga dlatego pytałem. Poczekam do rybomanii i pomacham tą finezzką. Jak pisałeś że komfort zaczyna się przy 5 a konczy 10 , miałeś na myśli łączną wagę przynęty czy główki ? spora też jest roznica w obsłudze jaskółki na np. 7g a kopyta relaxa na 7g. Także byłbym wdzięczny jakbyś mógł sprecyzować :)

Miałem na myśli samą główkę. Do tego dolicz średnią przynętę powiedzmy 3 cale. Ewentualnie można to przeciążyć do 12 g plus kopyto 3 cale. Drobna jaskółeczka jeszcze lepiej. Gruba guma np fatty = mniejsza główka w komforcie.

Warto mieć dwie finezki 3-12 i 5-25g. Uzupełnią się. Tą cięższą będziesz komfortowo łowił od 12 czy 15 g do 25 g plus guma 3 cale.

Przy dobrych wiatrach kupisz je za łączną kwotę 650 zł.

Edytowane przez Persi

Ludzie to  lubią się męczyć i kupować. Nawet wydawać kasę na kije z pracowni by je potem sprzedawać.

Na łódź do opadu na wspomnianych główkach lepiej kupić Finezkę 3-12 g 192 cm. Zaczyna pracę od 5 g a kończy na 10-ciu w komforcie.

Kijek do dropsa nie podbije należycie gumy!

nie rozumiem co ma piernik do wiatraka, macałem wędkę opisana jako drop shot tą 2-12 i tą do 18. Moim zdaniem wędka nadaje się do metody drop shot, carolina, texas, podbijania z dnia tzw opadu, do obrotówek i woblerów, jest w miarę szybka i fajnie sie gnie.

Macałem tez bo była w sklepie ta bez napisu drop shot wyrzut do 20g, oprócz napisu nie zauważyłem żadnej różnicy miedzy obiema wędkami, ta do "drop shot" ma pomalowaną szczytówkę :)

Musze jeszcze tylko pomacać ta finezze też z napisem drop shot, odpowiada mi gramatura opisanego wyrzutu. 

W takim razie idąc tropem myślenia kolegi ludzie wywalają hajs na wędki z pracowni, na muchowych blankach albo na mhx-a 871-2 idą na ryby i co nie łapią ryb bo wędki są o akcji med i źle podbijają gumę ? A ci co łowią na drop shot wędkami o akcji extra fast nie łapią ryb bo maja za szybkie wędki ? nie kumam :)

Edytowane przez Przemek.

Miałem do niedawna kijek z pracowni batson revs 610 mxt. miał być świetny itd. polecany przez forumowiczów itd. jednoskład do łowienia sandaczy i w ogóle i w szczególe super hiper na sandacze, kosa itp... To był kij kręcony na warunki amerykańskie na lekki łowienie basów. Porównałem kiedyś z SG Finezze i więcej do ręki tego batsona nie chciałem brać. Często nad wodą nasze suche złudzenia są boleśnie weryfikowane. Finezki mam w trzech gramaturach od najlżejszej do najcięższej. Wszystkie w swoim zakresie pokazują co trzeba, mimo że wszystkie w dwuskładzie, są czulsze od batsona i nie powiem jeszcze jakiej super wypasionej wędki, którą miałem i się jej pozbyłem. 

Po co dłuższa wędka, która bardziej męczy rękę niż króciutka? Po co wędka dedykowana do dropshota mimo, że nie łowi się na dropshota?

Edytowane przez Persi
  • Like 1

Rozumiem, nie twierdze ze tak nie jest, sam wstrzymałem się przed zakupem black savage żeby pomacać finezze.

Ale ten napis drop shot oprócz tego ze jest chwytem marketingowym / przynętą na wędkarza nic nie zmienia, no chyba że stan świadomości użytkownika  ;)

A jak mi seria finezze przypasuje to kupie sobie po wakacjach ta 2,50 12-35 na sandacza z brzegu :)

Edytowane przez Przemek.