Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Też interesowałem się wersja finezze drop shot 2.23 z C.w.do 12g,zadzwoniłem w tej sprawie do sprzedawcy i poinformował mnie ze jest to wklejka,ale jaka tego już nie powiedział.wydaje mi się ze jest to wklejka tubular coś na wzór lrf.myślę sg nie maluje bez powodu szczytowej,wszystkie wedki tej firmy które spotkalem z kolorowymi szczytowkami to wklejki.

Macałem te dropshociki dzisiaj. Okoniowe patyczki finezze 233 cm 5-20 g lżejszy jeszcze słabszy. Mam wątpliwości co do skutecznego łowienia tym sandacza z opadu. Szczytówka jest delikatna prawie jak wklejka ale wklejką to nie jest. Nadaje się do łowienia na dropsa okoni lub wleczenia przynęty a nie podbijania, dajmy na to główki 15 g plus guma 3 cale. Całość przy tym obciążeniu klęka.  Co do możliwości zacięcia sandacza na dropsa też mam wątpliwości. Wędka zbyt się ugina wchodząc w akcję medium fast z naciskiem na medium. Wniosek sandacze na dropsa lepiej łowić zwykłymi finezkami.

• 2 tygodnie później...

Savage Gear Bushwacker 228 cm 3-18 cw .Jeżeli o ten chodzi to Mam taki .Fajnie ładuje się przy małych wobkach ,paprochy okoniowe również ogarnie.Mam go już chyba trzy sezony ,wycholował kilka ładnych rybek .

a drop shot ? Jak to widzisz ?

Oprócz czułej szczytówki co akurat mamy już od dawna w kijach nawet z dolnej półki - Inazuma ( bardzo fajny kij ale akcja jest jednak szczytowa ) ja np. do swojego DS, każdy pewnie ma inne preferencje, potrzebuję pełniejszego ugięcia i z obserwacji ( kija nie miałem w ręku ) ten SG potencjalnie spełniłby moje oczekiwania. Kij okoniowy dla mnie musi pracować jak największą częścią blanku bez utraty czułości a w tym przypadku musi to być kij obsługujący ciężarki ok 8-12 gr

--->    Inazuma pracuje bardzo podobnie. Potrzebuję jednak głębszego ugięcia.

BTW Kij, o który pytam to raczej nie jest żadna nowość ;)

Edytowane przez Robert Crocker

Jak dla mnie do DS jest świetnym chwytem marketingowym i jak widzę to sam się na niego nabierasz ;)

Piszesz, że czuła szczytowka jest już w większości wędek. Ponad to napisałeś ze potrzebujesz pełnego ugiecia. Także wnioskuję, że wędka do DS powinna być czuła, ale spolegliwa, najlepiej jakiś med fast :) I teraz problem bo wędki opisane jako sprzęt do DS (przynajmniej te dwie, którymi łowiłem) były wędki czułym ale o szybkiej szczytowej akcji... Poza tym na DS łowiłem kilkoma innymi wedkami, nie "dedykowanymi" do tej metody i sprawdziły się na prawdę dobrze. Powiem więcej, im szybsza wędka tym lepiej mi się łowiło. Przynętą musisz pracować i mieć w nią kontakt a wolne wędki, moim skromnym zdaniem, słabo się tutaj spisują.

P.S. Ten sg ma 228cm jednak długość robocza jest jak w Kongerze SHL 210cm. Rolnik jest na prawdę mega długi.

• Like 1

Nie nie nie ;) Ja nie piszę, że coś powino być takie albo inne. Ja opisuje jak lubię łowić i pytam czy ma ktoś może podobne odczucia co do wspomnianego modelu SG. Np. Taki s781 jest czuły jak cholera i pracuje przy 30staku 3/4 swojej długości. Żeby MI się komfortowo DShotowało - czyli tak jak akurat ja lubię łowić okonie, potrzebuję kijka o podobnej akcji ale o większym CW, fabrycznego i budżetowego. 3 ostatnie przesłanki SG spełnia a czy spełnia to 1 i najważniejszą :) ? Coś a'la Tango ...

Edytowane przez Robert Crocker

No to SG jest na pewno czuły ale nie tak jak s781-2. W dodatku jest mocniejszy ale to oczywista oczywistość ze względu na ciężar wyrzutu. Pracuje fajnie pod gumami, nie jest wybitnie szczytowy ale też ma spory zapas w dolniku. Widziałem go w trakcie holu szczupaków pod 50cm i okoni ok 30cm. Dla SG to nie jest nawet 40% jego możliwości. Pracował sam szczyt właściwie, może lekko przesunięty na środek.

Co do kwestii czy jest to wędka budżetowa to już każdy oceni sam. Kiedyś były znacznie tańsze, jak cały sprzęt SG ;)

Mam też  s781-2 i czy SG jest o podobnej akcji tylko mocniejszym cw. Mocniejszy to pewne jak już Marcin wcześniej napisał ,a co do ugięcia oba blanki są wykonane z innych materiałów więc trudno oczekiwać aby ugięcie było zachowane przy zwiększonym cw. Dla jednego może być podobne a ktoś inny powie że nie do końca.

Witam wszystkich kolegów.

Chodzi mi o wędke :

-BLACK SAVAGE 9-32G / 2,31M

Chciałbym sie dowiedzieć kilka rzeczy na temat tej  wędki , mianowicie czy nada sie do połowu sandacza z opadu. Jak długi jest dolnik. 

Z góry dziekuje za odpowiedz;)

Mam ten kij,na razie machałem na sucho i wrażenia na plus choć zaniepokoił mnie dość krótki dolnik który kończy się przed łokciem. Rzucam z dwóch rąk i zobaczymy jak to będzie wychodziło. Z drugiej strony krótki dolnik przy zwijaniu będzie wygodny bo np.łowiąc na siedząco nie będzie zawadzsł. Jakie są Wasze wrażenia w tym temacie? Zaznaczam że nawet kołowrotka nie podpiąłem z braku czasu.