Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten kij,na razie machałem na sucho i wrażenia na plus choć zaniepokoił mnie dość krótki dolnik który kończy się przed łokciem. Rzucam z dwóch rąk i zobaczymy jak to będzie wychodziło. Z drugiej strony krótki dolnik przy zwijaniu będzie wygodny bo np.łowiąc na siedząco nie będzie zawadzsł. Jakie są Wasze wrażenia w tym temacie? Zaznaczam że nawet kołowrotka nie podpiąłem z braku czasu.

Myślę że nie będzie z tym problemu ,też rzucam z dwóch rąk ,mam kije z krótszymi dolnikami i z dłuższymi ,osobiście wolę z krótszymi dolnikami ,lepiej się taką wędką operuje , jest wygodniejsza podczas wędkowania.

Używałem przez kilka lat wędek z krótkimi dolnikami. Teraz przeszedłem na dłuższe takie 36-42 cm. Nie widzę minusów. Ciężko mi się wraca do wędek z krótszymi. Inny komfort rzutu.

Zaznaczam że mówię o wędkach do cięższego łowienia 50 gramów + .

Najgorsza jest według mnie pośrednia długość . Haczy przy grubszych ciuchach pod ramieniem.

Używałem przez kilka lat wędek z krótkimi dolnikami. Teraz przeszedłem na dłuższe takie 36-42 cm. Nie widzę minusów. Ciężko mi się wraca do wędek z krótszymi. Inny komfort rzutu.

Zaznaczam że mówię o wędkach do cięższego łowienia 50 gramów + .

Najgorsza jest według mnie pośrednia długość . Haczy przy grubszych ciuchach pod ramieniem.

Kwestia preferencji ,trzeba samemu spróbować .Dłuższy dolnik szczególnie bynajmniej Mi przeszkadza podczas wędkowania a chłodniejszych porach roku ,kiedy jestem ubrany w kurtkę ,jak napisałeś haczy o ciuchy.

Kwestia preferencji ,trzeba samemu spróbować .Dłuższy dolnik szczególnie bynajmniej Mi przeszkadza podczas wędkowania a chłodniejszych porach roku ,kiedy jestem ubrany w kurtkę ,jak napisałeś haczy o ciuchy.

Dlatego najlepszy jest taki który wystaje spod ramienia. Minimum 40 cm.

• 3 tygodnie później...

Chciałbym jakas opinie na temat wedziska savage gear custom coastal predator.7-23g 258cm.Czy ktos z kolegów wie czy ta wedka podejdzie na pstrąga.Wasze opinie i spostrzeżenia,akcja szybkość itp.Z góry dziekuje bo wedka jest ciekawa alternatywa na wedke do zrobienia z pracowni.Co o tym sądzicie?

Jak w temacie,miał może ktoś do czynienia z tym kijkiem SAVAGE GEAR CUSTOM UL SPIN 2.21 3-10g ?

Odswierzam temat.  Ktos juz polowil? Widzialem film z testu. Ala wolalbym cos od posiadaczy. Szukam kija pod okonie z brzegu, przynety, glownie silikony. Mialem w reku, faktycznie wydaje sie sztywny. Jakies opinie??

Mnie zainteresowal black savage 2-7gr film testowy dostepny na youtube w wersji angielskiej,ale nie za duzo bylo powiedziane oprocz tego ze gosc łowił ladne pstragi

intereresowalo by mnie jaki realnie cw od dołu, z dobrym czuciem. Moze ktos posiada i opisze wiecej bo za duzo w necie nie ma

Edytowane przez volfi

Ja posiadam BS 2-7. Na twardym dnie i plećce czuć coś pewnie ok 4 g + kaitek czy robal, ale ja zawsze patrzę na linkę. Rzuci i 1g jak nie wieje, ale ja używam przy czeburaszcze 5-7 g + gumka i jest ok. z czuciem. Ryba nie spada, z plećką jest bardzo poręczny, jak za taką kasę dobrze wykonany, używam bardziej pod kropka, klenia z małym wobkiem czy blaszką przy łażeniu po rzece, jig rzadziej ale daje radę. Plećka wiadomo polepsza czucie ;) Dobry budżetowy kijaszek.

Witam mam coś podobnego S.G Custom 198cm od 2 do 7g.Kijek pod łódź idealny jeżeli chodzi o okonia pokazuje ładnie od 4g + 5cm gumka.Branie nawet te delikatne bardzo dobrze czuć na ręce. 

Łowiłem nim cały ubiegłoroczny sezon i mogę śmiało powiedzieć że zasługuje na 5z+ gdyż nie boi się przyłowów takich jak sandacz czy szczupak a dopełnieniem całości w testach wytrzymałościowych był przyłów suma niewielkiego bo zaledwie 80cm ale na taki delikatny kijek to wyczyn tym bardziej że blank spompował rybę do tego stopnia że położyła się na powierzchni wody.

Jeżeli o mnie chodzi to mogę z czystym sumieniem polecić ten kijek,dla mnie igła ;)

• Like 1

Witam mam coś podobnego S.G Custom 198cm od 2 do 7g.Kijek pod łódź idealny jeżeli chodzi o okonia pokazuje ładnie od 4g + 5cm gumka.Branie nawet te delikatne bardzo dobrze czuć na ręce. 

Łowiłem nim cały ubiegłoroczny sezon i mogę śmiało powiedzieć że zasługuje na 5z+ gdyż nie boi się przyłowów takich jak sandacz czy szczupak a dopełnieniem całości w testach wytrzymałościowych był przyłów suma niewielkiego bo zaledwie 80cm ale na taki delikatny kijek to wyczyn tym bardziej że blank spompował rybę do tego stopnia że położyła się na powierzchni wody.

Jeżeli o mnie chodzi to mogę z czystym sumieniem polecić ten kijek,dla mnie igła ;)

Znaczy sie brac :D  Jak myslisz 221cm nie  bedzie za krotki z brzegu? Lubie SG , mam ochote go kupic ;)

Ja łowię tylko kijami SG i czy z łodzi czy z brzegu sprawdzają się idealnie,oprócz customa polecam też serię FINEZZE są lekkie i też niezwykle czułe a jednocześnie mają bardzo dużą moc w blanku pod sandacza idealne-polecam na pewno nie będziesz żałował zakupu  ;)

• Like 1

Właśnie odebrałem SG Butch Light 205 cm, c.w. do 65 g (z pazurem) i jak dla mnie jednak porażka, bo w czasie podnoszenia 2-litrowej butelki z wodą stwierdziłem, że czarna pianka na środku rękojeści, czyli tak gdzie trzyma się wędkę, jest mocno śliska. Jak dla mnie to spory dyskomfort. Poza tym naprawdę fajny patyk, jak za tę cenę.

Może ktoś zna dobry patent, żeby usunąć tę śliskość tej pianki.

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów, szukam kijka który ogarnie mi łowienie kleni i boleni jednocześnie. Więc musi to być wędka która machnie wobkiem 3 g jak i da rade woblerom boleniowym oraz zatrzyma spora rape w mocnym nurcie. Wpadł mi w oko Savage Gear Parabellum 2.79 7-23, szukałem na forum ale nic konkretnego raczej nie znalazłem. Co myślicie? Ew mile widziane inne propozycje do max 500 pln. Pozdrawiam!