Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, posiadam ten kij, jest świetny do łowienia Boleni, co do Kleni to mam na tym kiju dwa fajne 48 i 52 i wędka pewnie je trzymała, Bolenie też pewnie holuje. Sprawdzianem tej wędki był Szczupak taki na oko 120, wypiął się przy podbieraniu... ale hol był pewny, akcja med fast to jest zdecydowanie to. Ja polecam ten kij z całego serca. Na koniec dodam że PB Bolenia, Klenia mam na ten patyk.

Znaczy sie brac :D  Jak myslisz 221cm nie  bedzie za krotki z brzegu? Lubie SG , mam ochote go kupic ;)

Kwestia upodoban, dlugosc robocza jest dosc dluga z uwagi na krotki dolnik.Ja nim lowie z brzegu i nie jest za krotki nawet na Ren. Co kto lubi.Kij dosc czuly , moze posluzyc za lekki uniwersal. Ja lowie od 2-10 gr glowka +gumki 5-10cm pewnie mozna i ciezej, jak kto woli. Dosc delikatny szczyt  i mocny dolnik (ktorym mimo wszytsko poddaje sie pod duzym obciazeniem) tworza swietne zestawienie. Ja szukalem kija ktory spelni pewne paramatery, bedzie mial odpowiedniej dlugosci dolnik, zbyt krotki denerwuje bo rzucajac z obu rak nie ma odpowiedniej dzwigni, zbyt dlugi przeszkadza, ten ma akurat, rzuty z jednej jak i obu rak nie wymagaja zadnego wysilku/stresu.Bedzie odpowiednio uzbrojony, ten parametr tez jest spelniony, niektore firmy oferuja do kija -10gr przelotki jak w kiju morskim, rzecz jasna taki kij bedzie zestawiony z cienka linka wiec male przelotki nie obciazajace blanku uwazam za +.Blank, mieso, mieso i jeszcze raz mieso :) to lubie, kij sprawia wrazenie solidnego. Balans , kij sparowany ejst z kolowrotkiem wielkosci 2000 o wadze 270gr, nie leci w zadna strone, probowalem z lzejszym mlynkiem i tez jest ok.Do wczesniejszego "lekkiego" kija, ten mlynek byl za ciezki tu jest ok, nie trzeba szukac nowych lzejszych (lepszych?) konstrukcji aby wszytsko gralo, stara dobra aluminiowa konstrukcja, mimo iz ciezsza ale trwalsza?, dobrze obsluguje ten kij.Estetyka, :) kij zajebiscie mi sie podoba, sprawia wrazenie lekkosci, elegancji , burgundowy lakier i w tym samym kolorze omotki, wygodny uchwyt i dzielona rekojesc.Ten kij od dawna mi sie podobal od niedawna jest w moim posiadaniu , polecam :) .

Edytowane przez Negra
  • Like 1

No tak :D U nas nie tak jak np. w USA �źe MUSKIE łowi się na wielkie i cię�źkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z du�źym chwostem. Cię�źka przynęta, cie�źki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas

I dlatego trzeba jeździć z Polski na szczupaki do Skandynawii ponieważ po dłuższym delektowaniu się holem zostaje tylko delektowanie się dzwonkami z szczupaka a w USA musky po minutowej walce wraca cały i zdrowy do wody a dwa dni później cieszy kogoś innego :-) Edytowane przez sharkfishing
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Czy miał ktoś z Was okazję łowić wędką SG MPP predator spin do 90g, 244 cm? Po przeczatniu opisu wędki wnioskuję że nada się do trollingu i do ciężkiego łowienia szczupaków. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy jest to sztywny kijek czy raczej kluchowat? Jaki jest realny ciężar obsługiwanych przynęt?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Cześć mam finezzke do 25g w jednym kawałku i ta spokojnie obsługuje koguty do 25gr i gumy na główkach 20gr  więcej nie zakładałem bo nie miałem takiej potrzeby .Ale mi się zdaje że ta finezzka 4-18gr może być trochę za słaba do takich gramatur jak potrzebujesz.

• Like 1

Czy miał ktoś z Was okazję łowić wędką SG MPP predator spin do 90g, 244 cm? Po przeczatniu opisu wędki wnioskuję że nada się do trollingu i do ciężkiego łowienia szczupaków. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy jest to sztywny kijek czy raczej kluchowat? Jaki jest realny ciężar obsługiwanych przynęt?

Siemka. Mam wersję 198/100 i jest to kij sztywny do trollingu dużymi przynętami typu Rapala Magnum 22 czy Savage Herring 25cm plus 50g główka. Miałem wcześniej wersję 244/90 ale była trochę za "miękka" do mojego łowienia.

• Like 2

Cześć Wam wszystkim, pytanko mam takie. Czy finezzka 4-18g 202cm od savage gear da radę rzucać i podbijać koguta od 15 do 30g bez strachu, Czy lepiej brać finezzke do 25g ?

Mialem obsluguje koguty do 22g.Ta mocniejsza bedzie lepszym wyborem w wymaganym zakresie.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Finezze 233cm 5-20g, jaki zasieg rzutu z glowkami 10-20g + 10cm guma? Moj obecny kij przeznaczony do takiego lowienia nie spisuje sie zbyt dobrze, rzuty sa zdecydowanie za krotkie, posiadam sg custom 221 3-10gr i z tego lata dobrze w przedziale 5-10g + gumy do 7 cm.

Edytowane przez Negra

Co myślicie o black savage trigger 15-50g 220cm i o black savage trigger 20-60g 249cm. Posiadam multiplikator tatula ct z plecionką 30ib.

Będę używał gum razem z główkami od 15g do 55g, jerków salmo od 13g do 60g, blachy od 13g do 40g.

Używany będzie na jeziorze z brzegu i z łodzi.

Który model będzie lepszy, jak wygląda ich akcja w praktyce i jak je oceniacie.

Edytowane przez Ultraast
  • Like 1

Ja mam black savage 220 do 60g. Całkiem przyjemna wędkeczka, aczkolwiek myślałem, że będzie to sztywniejsza. Rzucając gumami 60g już się troszkę wyginała. Teraz będę musiał kupić jeszcze większy cw.

Możesz napisać mniej więcej od jakiego ciężaru "startuje" ? Najlepiej jakbyś napisał np. "cannibal 15 cm + główka 10-15 g" . Szukam czegoś mocniejszego i własnie wpadł mi w oko ten black savage tylko ze 2,51 m / 20-60 g. I szukam opinii użytkowników tego kijka ;) 

Witam, zamierzam kupić kij do ciężkich gum i sliderow i mam dylemat, dwa kije do 50g, bede łowił z brzegu, jeden 244 drugi 198, teraz którym bedzie lepiej mi sie łowiło na cięższe przynęty takimi jak slidery lum gumy ważące koło 40 g ?

Liczę że coś mi podpowiecie.