Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mam pytanko na temat kija SG Finezze Spin ml 2,50 5 -21g . Mianowicie wędka jest opisana jak ultra fast czy naprawdę jest tak szybka jakie ma ugięcie ? I czy rzut 15g i 4’ kaitkiem nie będzie problemem. Chce nią łowić sandacze z opadu czy nadaje się do tego typu połowu ? Jeżeli ktoś ma zdjęcia ugięcia i może wrzucić będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam.

• Like 1

Witam .

Mam pytanko na temat kija SG Finezze Spin ml 2,50 5 -21g . Mianowicie wędka jest opisana jak ultra fast czy naprawdę jest tak szybka jakie ma ugięcie ? I czy rzut 15g i 4’ kaitkiem nie będzie problemem. Chce nią łowić sandacze z opadu czy nadaje się do tego typu połowu ? Jeżeli ktoś ma zdjęcia ugięcia i może wrzucić będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam.

Dzisiaj mi przyszedł ów kij, jestem po wstępnych testach. Kupiłem z przeznaczeniem na sandacza z opadu i wstępnie jestem szczęśliwy. Bardzo czuły i szybki blank. Ja testowałem min. cannibal 8cm i główka 7g, max cannibal 12cm i główka 20g, kogut 25g i jest super.

Docelowo w opadzie będzie obsługiwał główki od 5-25g + gumy od 10 do 12 cm, smukłe gumy 15 cm z główkami do 15g i koguty do 25g i sprosta oczekiwaniom.

Edytowane przez Ultraast
  • Like 1

Witam poszukuje opini użytkowników savage gear bushwhacker xlnt2 243 cm 15-40g. Jak u niej z czuciem opadu na głowkach 15-20g-25g, przy jakich ciezarach pracuje najlepiej. Oraz jak z czuciem skubania sandacza. Chodzi głównie o łowienie w rzece z dość silnym nurtem. I jak z akcją tego wędziska oraz jego plusy i minusy. Z góry dziękuję wszystkim.

Do tej gramatury głowek to za wysoki cw, bardziej model 9-32g, ale ma 228 cm.

Ja bym z Savage na sandacza polecił bardziej serię Finezze Softlure 250 cm i trzy cw do wyboru.

Dzisiaj mi przyszedł ów kij, jestem po wstępnych testach. Kupiłem z przeznaczeniem na sandacza z opadu i wstępnie jestem szczęśliwy. Bardzo czuły i szybki blank. Ja testowałem min. cannibal 8cm i główka 7g, max cannibal 12cm i główka 20g, kogut 25g i jest super.

Docelowo w opadzie będzie obsługiwał główki od 5-25g + gumy od 10 do 12 cm, smukłe gumy 15 cm z główkami do 15g i koguty do 25g i sprosta oczekiwaniom.

. Bardzo dziękuje za twój opis ;) będziesz może wrzucał jej ugięcie na forum?

Do tej gramatury głowek to za wysoki cw, bardziej model 9-32g, ale ma 228 cm.

Ja bym z Savage na sandacza polecił bardziej serię Finezze Softlure 250 cm i trzy cw do wyboru.

No tak mniejsze cw by było ok. Ale 25g i 5 calowa guma to już też jest jakieś 35-40g. Ktoś się jeszcze wypowie na temat tego bushwackera xlnt2 15-40? Edytowane przez dydki

Czyli pod sandacza będzie Ok;) w takim razie czekam na twoje zdjęcia;)

Nie czekaj, tylko kupuj i na ryby:) Charakterystykę ugięcia opisałem w poprzednim poście.

Ja najwcześniej w weekend będę na rybach, ale nie wiem czy uda się zrobić fotki ugięcia, bo kolega jest pod znakiem zapytania, a raczej dwie osoby potrzebne.

No tak mniejsze cw by było ok. Ale 25g i 5 calowa guma to już też jest jakieś 35-40g. Ktoś się jeszcze wypowie na temat tego bushwackera xlnt2 15-40?

Mam kilka wędek od SG i powiem Ci, że wszystkie radzą sobie zawsze z cięższymi przynętami, szczególnie w opadzie niż to co deklarowane. Chodzi Ci o jak najlepsze wyczucie opadu. Zrób to co uważasz, ale ja bym brał 9-32g.

Mam kilka wędek od SG i powiem Ci, że wszystkie radzą sobie zawsze z cięższymi przynętami, szczególnie w opadzie niż to co deklarowane. Chodzi Ci o jak najlepsze wyczucie opadu. Zrób to co uważasz, ale ja bym brał 9-32g.

A coś więcej na temat serii Finezze Softlure 12-35? Jak na niej z czuciem opadu na blanku? Poradzi sobie w Warcie? Gumy do 5 cali główki do 30g i wahadła 2ki i 3ki? Jaka akcja wędki?

A coś więcej na temat serii Finezze Softlure 12-35? Jak na niej z czuciem opadu na blanku? Poradzi sobie w Warcie? Gumy do 5 cali główki do 30g i wahadła 2ki i 3ki? Jaka akcja wędki?

Na stronie 42, stronę wcześniej, kolega Chmura opisał Finezze 12-35g, a ja 5-21g.

Są dokładnie podane odpowiedzi na Twoje pytania.

Koledzy, Savage Gear Black Savage 251 20-60, jak ten kij współgra z niższymi wagami? Od 10g? Łowienie przede wszystkim jeziora, czasami rzeka. Chcę 20-60 by cięższymi jerkami porzucać, a tak to przede wszystkim używam wahadła.

Moim zdaniem do jerków, szczególnie cięższych to fatalny pomysł.

Po pierwsze nie spinning, po drugie długość wędki jerkowej to maksymalnie 220cm, dłuższa nie nadaje się do prawidłowej prezentacji przynęty. Wyobraź sobie, że stoisz na niskim brzegu i próbujesz prowadzić jerka podszarpywaniem do dołu, a wędka wali o wodę lub brzeg;) Ja do jerkowania cięższymi przynętami kupiłem SG Butch Light XLNT2 205cm 40-100g, wszystko mi pasuje, ale mogłaby być jeszcze krótsza. Do lekkich jerków i innych przynęt mam Black Savage Trigger 15-50g 220cm, dobrze obsłuży maksymalnie slidera 10s, ale ja go już przerzucam na tą pierwszą krótszą i z większym cw.

Edytowane przez Ultraast

Łowił ktoś może wędką MPP Spin & Twitch 198cm XH >100g ?

Tak, ja kupiłem ten kijek. Polecał go kolega Kamil_Olsztyn. Z braku czasu użyłem go dopiero pierwszy raz w zeszły weekend i zdał egzamin na szczupłym 75 cm. Na razie rzucałem nim średnimi gumami 15-18 cm + czeburaszka 20-30g i w trollingu się sprawdził.

Edytowane przez Marcinnow