vako Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam, czy SG posiada jakieś dłuższe wędki sandaczowe ? Szukam czegoś +270cm. Zależy mi na zasięgu w gramaturze ~25gr.Co sądzicie o Savage Gear Titanium Spin 275 7-25gUżywam wędziska wspomnianej serii i długości z tym że cw jest 10-32g. Główka 25g to górna granica komfortu. Rzucałem też i 30g. Mogę ją śmiało polecić. Jest jaszcze wersja 2.9m i o cw 10-36g. Obie są trudno dostępne ale warte wydanych złotówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 A tu wspomniany kij po akcji: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Czy parabellum cc 279 3-16 wzgledem starej ma tylko inne przelotki czy wystepuje wiecej zmian , np krotszy dolnik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Z tego co pamiętam przelotki tylko inne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Odpowiadając na pytanie o dlugie sandaczówki SG. Moim zdaniem warto rzucić okiem na wędki z serii MPP. Oglądałem parę dni temu. Ciekawe kije bo konstruktor SG preferuje wedziska cienkie, szybkie, o delikatnej szczytówce. Nawet w pełnych blankach akcja jest fast lub xfast, ale szczyt pracuje. Ja mam SG xlnt dropshot i jest to kij do lekkiego sandaczowania. Wklejka.http://fishing-test.pl/wdki/422-savage-gear-dropshot-xlnt-270cm-7-25g Edytowane 5 Stycznia 2018 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Panowie jiggował ktoś Black Savage Trigger 2,49 cm / 20-60g albo Butch Light XLNT2 2,58 cm / 30-80g, ewentualnie MPP2 Trigger 2,59 cm do 90g ? Jak zachoowują się te kije...? Szukam kijka castingowego pod sandała z brzegu na dużej rzece. Przynęty oscylują w przedziale 30 - 55g, typowy opad... Edytowane 8 Stycznia 2018 przez kezmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Miał ktoś do czynienia z tym modelem? Savage Gear MPP2 221cm Spin 3-10gInteresuje mnie realny CW i akcja kija pod rybą. Szukam czegoś na lato pod woblery 2-5cm na klenie, okonie itp czasem jakaś gumka czy obrotówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Jakieś dodatkowe " kilka słów '' o Finezze z serii Drop Shot ? Jak na złość akurat tymi DS nie mogę nigdzie pomachać ... sztywniak czy bardziej lejące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Mam wersję2.24m do 12 g,jak przystało na sg lekko niedoszaccowana.Jesli chodzi o akcje to jest zdecydowanie szybka,szczytowa jest dość delikatna a dol jak od standardowej finezze czyli mocny, kij pracuje raczej do połowy długości,dopiero przy większej rybie wchodzi w głębsze ugięcie.Czucie bardzo dobre.Jakby kolega chciał to zastanawiam się czy nie sprzedać mojego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ja do dropa zdecydowanie teraz potrzebuję kija spolegliwego typu krowi ogon, z szybkich kos się wyleczyłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Mam wersję 5-20 g SG finezze i nie wiem trochę o czym mówicie pisząc o nich jako o szybkich niedoszacowanych wękdach. Szczyt jest miękki i spolegliwy, natomaist dalej wędka ma moc tak że i sandacza wetnie. Fajna propozycja pod okoniowego DS. Te wędki nie maja nic wspolnego z "kosami". U mnie ta wędka ładnie pracowała pod okoniami od 20 cm. Nie wiem więc o jakich rybach pisał kolega @viciu skoro większa ryba potrzebna była do odpalenia wersji 12g, Edytowane 11 Stycznia 2018 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Są 2 kije z tej serii do DS ten Vicia i twój MarcinFin - nie chcę mi się wierzyć, że mają inną charakterystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Są 2 kije z tej serii do DS ten Vicia i twój MarcinFin - nie chcę mi się wierzyć, że mają inną charakterystykę.Moim zdaniem nie mają. Ja pierwszy raz wiosną zeszłego roku wyskoczyłem na dropsa z SG to byłem lekko wystraszony bo nie potrafiłem zaciąć ryby. Była dla mnie za wolna i zbyt spolegliwa w szczycie, a sporo łowiłem sztywnymi wędkami do opadu.Jak masz możliwość podjedź do sklepui i zobacz wędki, porównaj, na forum wśród 2 dyskutujących będą 3 opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Chodzilo mi o to ze kij pracowal po całości(prawie do dolnika) dopiero przy sandaczu 45cm,a z resztą opinie MarCinFin'a zgadzam się w 100%-spolegliwy szczyt i mocny dolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 A jeśli chodzi o niedoszacowanie to lowilem nim z opadu główka 10g + guma 3 cale (ale dla szczytówkę to był zdecydowanie max)dlatego napisałem że jest LEKKO niedoszacowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Moim zdaniem nie mają. Ja pierwszy raz wiosną zeszłego roku wyskoczyłem na dropsa z SG to byłem lekko wystraszony bo nie potrafiłem zaciąć ryby. Była dla mnie za wolna i zbyt spolegliwa w szczycie, a sporo łowiłem sztywnymi wędkami do opadu.Jak masz możliwość podjedź do sklepui i zobacz wędki, porównaj, na forum wśród 2 dyskutujących będą 3 opinie A finalnie jak ją oceniasz pod Sandacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Jeżeli o mnie chodzi to bym powiedział że to jest taka "wklejka-niewklejka" -spolegliwa szczytówka i mocny dół.Mi osobiście te mniejsze sandacze lowil się całkiem nie najgorzej,ale to co kto lubi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Generalnie ostatnie sezony, głównie z okoniami dały mi póki co jedną lekcję. Lekcję z, której wniosek jest taki, ze stawiam na 1 miejscu możliwość animacji przynęty a dopiero na 2 czucie brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ekspertem sandaczowym na DS nie jestem, na początku trudno mi było dobrze wciąć sandacza i miałem sporo spadów pod łódką. Prawdopodobnie kwestia techniki. Później było łatwiej, ale i zacinałem mocniej. Łatwiej było z okoniami, szczyt ładnie amortyzował szarpanie okoni, natomiast jak trafił się ładna ryba (szczupak, duzy okoń, wiekszy sandacz) to wędka zaczynała pracować dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 A jak oceniasz mozliwość animacji jaskółki 10 cm na tym kij ? Zależy mi żeby było można nadawać jej delikatne ruchy już drganiami samego nadgarstka a nie " stanowczym " podbijaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ja głównie 10-12,5/13 cm jaskółek/imitacji robali do DS używam i wersja 5-20 spokojnie dawała radę. Zapewne 12g wersja jest bardziej subtelna, ale kto co lubi i na ile umiejetności mu pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Chodzi mi o to żeby kij miał akcję typu SG Parabellum ale z odpowiednim dla sandaczy dolnikiem i zapasem mocy oraz cw. Tak aby trenować DS nadając przynęcie możliwie najdrobniejszą pracę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Parabellum (jeszcze) nie znam (jest w drodze) ale jezeli delikatny szczyt i dosc mocny ale pracujacy dol to custom predator 2.58m 3-16g gdybym potrzebowal kupilbym napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) SG XLNT Dropshot 2,70 7-25 wygląda tak: W mojej ocenie wędka ciekawa, mocny dół, bardzo czuła szczytówka. Opisany poprawnie. Rzucać można. Do dżigowania i opadu owszem przydatna, ale w dolnym zakresie, powiedzmy max do 15 gr.Ładnie wykonana. Ładuje od 5-6 gr + guma. Nie jest to ekstremalnie sztywna pała z wklejoną szpilką na końcu. Wędka przy zacięciu dość szybka, przy holu pracuje znacznie. Byłem sceptyczny co do pomarańczowej szczytówki, ale to jest naprawdę przydatne o zmierzchu. Wiadomo, że w nocy nic to nie da, ale podczas wieczornej szarówki - super.Czułość (wizualna) - super, jak to we wklejkachCzułość (w łokciu) - poprawnie, ale pełne tubulary sandaczowe kopią, a tu jest bardziej pociągnięcie.Łowiłem nią w Wiśle sandacze na lekko do 10 gr. Wyjąłem amura blisko metrowego na Power Pro 0,15 Edytowane 11 Stycznia 2018 przez J-O-K-E-R 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nales Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Mam pytanie odnośnie MPP2 Trigger 2.21 10-30g. Ma ktoś ten kijek? Interesuje mnie realne CW tego kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi