Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

czy SG posiada jakieś dłuższe wędki sandaczowe ? Szukam czegoś +270cm. Zależy mi na zasięgu w gramaturze ~25gr.

Co sądzicie o 

Savage Gear Titanium Spin 275 7-25g

Używam wędziska wspomnianej serii i długości z tym że cw jest 10-32g. Główka 25g to górna granica komfortu. Rzucałem też i 30g. Mogę ją śmiało polecić. Jest jaszcze wersja 2.9m i o cw 10-36g. Obie są trudno dostępne ale warte wydanych złotówek.

• 4 tygodnie później...

Odpowiadając na pytanie o dlugie sandaczówki SG. Moim zdaniem warto rzucić okiem na wędki z serii MPP. Oglądałem parę dni temu. Ciekawe kije bo konstruktor SG preferuje wedziska cienkie, szybkie, o delikatnej szczytówce. Nawet w pełnych blankach akcja jest fast lub xfast, ale szczyt pracuje. Ja mam SG xlnt dropshot i jest to kij do lekkiego sandaczowania. Wklejka.

http://fishing-test.pl/wdki/422-savage-gear-dropshot-xlnt-270cm-7-25g

Edytowane przez J-O-K-E-R

Panowie jiggował ktoś Black Savage Trigger 2,49 cm / 20-60g albo Butch Light XLNT2 2,58 cm / 30-80g, ewentualnie MPP2 Trigger 2,59 cm do 90g ? Jak zachoowują się te kije...? Szukam kijka castingowego pod sandała z brzegu na dużej rzece. Przynęty oscylują w przedziale 30 - 55g, typowy opad... 

Edytowane przez kezmo

Mam wersję2.24m do 12 g,jak przystało na sg lekko niedoszaccowana.Jesli chodzi o akcje to jest zdecydowanie szybka,szczytowa jest dość delikatna a dol jak od standardowej finezze czyli mocny, kij pracuje raczej do połowy długości,dopiero przy większej rybie wchodzi w głębsze ugięcie.Czucie bardzo dobre.Jakby kolega chciał to zastanawiam się czy nie sprzedać mojego kija.

Mam wersję 5-20 g SG finezze i nie wiem trochę o czym mówicie pisząc o nich jako o szybkich niedoszacowanych wękdach. Szczyt jest miękki i spolegliwy, natomaist dalej wędka ma moc tak że i sandacza wetnie.  Fajna propozycja pod okoniowego DS. Te wędki nie maja nic wspolnego z "kosami". 

U mnie ta wędka ładnie pracowała pod okoniami od 20 cm. Nie wiem więc o jakich rybach pisał kolega @viciu skoro większa ryba potrzebna była do odpalenia wersji 12g,

Edytowane przez MarCinFin

Są 2 kije z tej serii do DS ten Vicia i twój MarcinFin - nie chcę mi się wierzyć, że mają inną charakterystykę.

Moim zdaniem nie mają. Ja pierwszy raz wiosną zeszłego roku wyskoczyłem na dropsa z SG to byłem lekko wystraszony bo nie potrafiłem zaciąć ryby. Była dla mnie za wolna i zbyt spolegliwa w szczycie, a sporo łowiłem sztywnymi wędkami do opadu.
Jak masz możliwość podjedź do sklepui i zobacz wędki, porównaj, na forum wśród 2 dyskutujących będą 3 opinie :)

Moim zdaniem nie mają. Ja pierwszy raz wiosną zeszłego roku wyskoczyłem na dropsa z SG to byłem lekko wystraszony bo nie potrafiłem zaciąć ryby. Była dla mnie za wolna i zbyt spolegliwa w szczycie, a sporo łowiłem sztywnymi wędkami do opadu.
Jak masz możliwość podjedź do sklepui i zobacz wędki, porównaj, na forum wśród 2 dyskutujących będą 3 opinie :)

A finalnie jak ją oceniasz pod Sandacza ?

Ekspertem sandaczowym na DS nie jestem, na początku trudno mi było dobrze wciąć sandacza i miałem sporo spadów pod łódką. Prawdopodobnie kwestia techniki. Później było łatwiej, ale i zacinałem mocniej. Łatwiej było z okoniami, szczyt ładnie amortyzował szarpanie okoni, natomiast jak trafił się ładna ryba (szczupak, duzy okoń, wiekszy sandacz) to wędka zaczynała pracować dołem.  

SG XLNT Dropshot 2,70 7-25 wygląda tak:

post-65174-0-84798200-1515693516_thumb.jpg

W mojej ocenie wędka ciekawa, mocny dół, bardzo czuła szczytówka. Opisany poprawnie. Rzucać można. Do dżigowania i opadu owszem przydatna, ale w dolnym zakresie, powiedzmy max do 15 gr.

Ładnie wykonana. Ładuje od 5-6 gr + guma. Nie jest to ekstremalnie sztywna pała z wklejoną szpilką na końcu. Wędka przy zacięciu dość szybka, przy holu pracuje znacznie. Byłem sceptyczny co do pomarańczowej szczytówki, ale to jest naprawdę przydatne o zmierzchu. Wiadomo, że w nocy nic to nie da, ale podczas wieczornej szarówki - super.

Czułość (wizualna) - super, jak to we wklejkach

Czułość (w łokciu) - poprawnie, ale pełne tubulary sandaczowe kopią, a tu jest bardziej pociągnięcie.

Łowiłem nią w Wiśle sandacze na lekko do 10 gr. Wyjąłem amura blisko metrowego na Power Pro 0,15

post-65174-0-14209400-1515694159_thumb.jpg

post-65174-0-74590900-1515694191_thumb.jpg

post-65174-0-06934900-1515694217_thumb.jpg

post-65174-0-96516200-1515694297_thumb.jpg

post-65174-0-97200800-1515694330_thumb.jpg

post-65174-0-97200800-1515694330_thumb.jpg

post-65174-0-88206300-1515693559_thumb.jpg

post-65174-0-38565500-1515694359_thumb.jpg

Edytowane przez J-O-K-E-R
  • Like 2