Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

9-32 fajny kijek i bardzo uniwersalny, taki średni szczupakowiec. Ale główki 25 g + guma to już troszkę ponad siły. Jeżeli takie gramatury mają dominować, to niestety lżejszy odpada, natomiast jeżeli będą tylko używane sporadycznie, a zasadniczo przynęty będą oscylować w granicach 15-20 g to zdecydowanie polecam 9-32

Odrazu mówie, że są to rozważania czysto teoretyczne bo nie mam w tym doświadczenia. Przy odławianiu  warcianych ostróg i rynien zakładam, że główka powinna mieć 15- 25 g + przynęta w granicach 10 - 15 g ( longhorn, greedyshad, lunatic) czyli uśredniając 30-35 g. 

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

Mam obydwie gramatury SG w pierwszej serii XLNT w wersji 7 stopowej(213cm). Łowiłem obydwoma na Wiśle. Ten do 30g ogarnia główki max 25g+ przynęta. Ten mocniejszy do 40g - max główka do 35g+ wąska przynęta do10cm. Jeśli łowisz szerszymi gumami to musisz zejść z ciężarem główki by nie klękał(max 30g).

Pozdrawiam M.

Edytowane przez vako
  • Like 1

Wydaje mi się , że nie będę przekraczał wagi główki 25g + przynęta. Wachlarz przynęt od 8 do sporadycznie 15 cm z przewagą 10 - 12 cm , które same ważą od 6 g do 20 g. Wiadomo też czasem jakaś błystka, wobler wahadełko

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

Gość TomaszBociek

Witam. Zastanawiam się nad jakimś kijem od SG pod bolenie. Woblery 7-11cm. Rzeka to Wisłok. Myślałem o parabellum do 16g, byłem z kolegą który tym kijem łowił, niestety gdy wobler wchodził w szybszy nurt to nie było już czym zacinać. Myślałem że to mocniejszy patyk. Jakieś alternatywne propozycje?

• 3 tygodnie później...

do tego co napisałeś , ze stajni SG najbardziej nadaje się finezze do 12g. szczerze polecam

Black savage to są trochę wolniejsze kije, wg mnie pod przynęty twarde

Dokładnie, Finnezka do 12g. Można przeciążyć spokojnie do tych 15-17g + guma. W tej kasie kij marzenie, zdecydowanie polecam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk