Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

mam trzy częsciowego 12 g parabellum, fajny mobilny kij z dużym zapasem mocy w dolniku......idealny pod klenia i jazia,a nawet pod okonia z brzegu.....łowię nim na woblerki,obrotówki,i małe gumki.........

Mógłbyś ocenić dolny zakres obsługiwanych przynęt? Szczerze na tym najbardziej mi zależy .

Pozdr.

niżej jak 2g nie stosowałem...myślę że to real...

Kolego a jaką akcje ma tan kij? W necie raz jest opisany jako Slow a raz jako Medium, więc sam już nie wiem.

Da radę tym podbić gumkę z główką powiedzmy 8 gram z mała gumką czy bez szans bo kijek klęka. Pociągnie w nurcie obrotówkę numer 2-3?

Jaki kołowrotek dobrze Ci go wyważa? Da radę coś koło 300 gram?

Edytowane przez Ostry

kij ma akcję bardziej medium  ugina się pod mocnym obciążeniem po drugą  część kija ,dolnik bardzo mocny,ale na pewno nie jest to kij do operowania w prądzie obrotówką nr 3,na wodzie stojącej tak,ale optymalnie to  na bieżącej obrotówki nr 1/2.....i woblerki  małe gumki.....ja używam do niego Mikado BLACK STONE 3006 FD. nie jest idealnie wyważony ale mnie to nie przeszkadza.........

Edytowane przez delux64

3-16 mam i pod takie małe poniżej 3g średnio się nadaje. Z tego co ogarniam temat to ten 2-12 jest dłuższy i wolniejszy... Pewnie lepiej poradzi sobie z małymi przynętami. Miałem chwilę mikado chubster i lepiej miotal maluchami. Fuego 3000 wywaza 3-16 prawie idealnie... sam kij zresztą jest dobrze wyważony przez stosunkowo długi dolnik. Polecam, ale do przynęt 4g+

• Like 1

Właśnie kupiłem Ostry tego do 14 i wydaje się bardzo przyjemny na sucho dobrze wykonanie nie zauważyłem żeby były niedociągnięcia fajne spasowanie praca głęboka 

a podpinałeś już jakiś kręciołek? Przy ilu gramowym nie leci do przodu? Nad wodą rozumiem że go jeszcze nie miałeś, szkoda bo bardzo ciekawy jestem czy cw w miarę poprawnie opisane. Dzięki za info.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Napewno jest bardzo zblizony do mhx st1142

Moze ciut mocniejszy ale niesadze by miał powyzej 10lb.Ale zdecydowanie to udany kijek,zreszta jak seria która pomimo drobnych wad zebrała sporo dobrych opini.

A seria parabellum ccs tez jest fajna pomacałem tymi w długosciach 246cm 3-14 oraz 7-21g

I 279 7-23g I 10-30g I bardzo fajna akcja taka po amerykansku.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Posiadam ten model.Ogarnie klenie,pstragi,I bolenie a z plecionka bedzie super.Kijek dosc mocno pracuje I głeboko sie gnie I ryby niepowinny spadac.Taki sredni uniwersał na wieksza rzeke.Dolnik jak to paranellum długi bodajze 42cm od stopki kołowrotka.Mocowanie pewnie trzyma kołowrotek I niestwierdziłem by sie odkrecało.Waga 135gram I niemeczy reki.Kij fajnie sie juz ładuje około 4 moze 5 gram bo szczytówka jest dosc delikatna ale czuc co sie dzieje.Łowiac jesienia moze dolnik trochu przeszkadzac ,tymbardziej osoba z wiekszym brzuchem.Kijek ok w tych pieniadzach.

Witajcie mam parabellum 246cm 3-14g moge coś powiedzieć o tym kiju. Dzis miałem na nim bolka 73 cm na Wiśle, kij sobie poradził ale zgięty prawie do dolnika ;)) mam gdzies nagranie jakby ktos byl zainteresowany.

Jestem bardzo zadowolony z niego. Jest to mój pierwszy kij od SG kupiony z myslą o kleniach/jaziach/pstrągach, ale i w tak duzym przylowie sobie poradził. 

Jakbym kupował go jeszcze raz chyba kupił bym dłuższą wersje ( o ile taka jest) 

Aktualnie szukam kija do cięższego spiningowania. Po pozytywnych zachowaniach nad wodą tego mojego parabellum chyba kupię teraz wersję 10 - 30 g. około 300 cm 

Taki unierwsalny pod bolka i szczupaka. Obawiam się jedynie jak w wiślanym prądzie poradzi sobie z woblerami około 10 cm. 

Moze ktos ma taki kij ? 

Lub możecie coś ciekawego od siebie zarzucić. ? Lubie akcje taką wolniejszą własnie jak cos.

Pozdrawiam serdecznie

Posiadam parabellum 3-16g z przerobionym dolnikiem. Po powrocie do Polski właściwie łowię tylko tym kijem ponieważ moje miejsce jest nad Wisłą a Wisła to klenie i bolenie. Typowo do boleni używam (dopiero 2 razy) shimano beastmaster ex 270 10-30g. Czulszy od Sg, szybszy. Z powodzeniem może służyć jako kij uniwersalny, sandacza z pewnością skutecznie zatnie, boleniowe odjazdy dobrze zamortyzuje. Mimo wszystko i tak zabieram parabellum jak idę nad Wisłę.

• Like 1

Witajcie mam parabellum 246cm 3-14g moge coś powiedzieć o tym kiju. Dzis miałem na nim bolka 73 cm na Wiśle, kij sobie poradził ale zgięty prawie do dolnika ;)) mam gdzies nagranie jakby ktos byl zainteresowany.

Jestem bardzo zadowolony z niego. Jest to mój pierwszy kij od SG kupiony z myslą o kleniach/jaziach/pstrągach, ale i w tak duzym przylowie sobie poradził. 

Jakbym kupował go jeszcze raz chyba kupił bym dłuższą wersje ( o ile taka jest) 

Aktualnie szukam kija do cięższego spiningowania. Po pozytywnych zachowaniach nad wodą tego mojego parabellum chyba kupię teraz wersję 10 - 30 g. około 300 cm 

Taki unierwsalny pod bolka i szczupaka. Obawiam się jedynie jak w wiślanym prądzie poradzi sobie z woblerami około 10 cm. 

Moze ktos ma taki kij ? 

Lub możecie coś ciekawego od siebie zarzucić. ? Lubie akcje taką wolniejszą własnie jak cos.

Pozdrawiam serdecznie

Posiadam Savage Gear Parabellum CC 307cm 9-32g i na bolki świetny kij ;) Nie wiem jak by sobie poradził na szczupakach bo używam go tylko do boleniowania. Ma tylko 2 wady: w wersji CC wsadzili te przelotki żeby zredukować wagę wędki ale za to pierwsza przelotka jest trochę za mała co moim zdaniem trochę "gasi" rzuty przy kołowrotku o średnicy szpuli 50mm i więcej ale tragedii nie ma. W starszej wersji tej serii były inne przelotki na stopkach "Y". 2 wadą jest zbyt długi dolnik jak dla mnie. Wolałbym tą długość przełożyć w drugą stronę no ale zawsze może to być kwestia gustu czy upodobania. 

Jeszcze co do wyrzutu to wydaje mi się, że jest trochę zawyżony bo przy żyłce 0,18 rapala oryginal 5g rzuca przyzwoicie natomiast w drugą stronę do 28g myślę, że max.

Polecam kijek na bolki ;) W tej cenie i przy takiej jakości wykonania konkurencja nieliczna.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...