Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Mam solidnie obłowione takie wędki SG:

Finezka 2.33m dropshot 5-20g

Finezka 2.02m 4-18g

Finezka 2.02m 2-12g

SG Parabellum CCS 2,46m 3-14g

XLNT3 2,43m 7-25

Reszty SG nie znam. Ale jak ktoś ma pytania o w/w patykach mogę coś pomóc.

Hej @gorylla

waham się pomiędzy Finezze Drop Shot 2-12g 2,23m  a Finezze 4-18g 2,03m. Którą z nich poleciłbyś pod okonie, chcę spróbować Twitchingu ale też używać do standardowego łowienia na małe gumy na lekkich główkach z opadu. Często używam Keitechów 2 cale na główkach 1-3g. Bardziej skłaniam się ku tej 4-18 bo jest krótsza ale zastanawiam się czy da się nią komfortowo rzucać tak lekkimi przynętami jak ta z przykładu. Proszę daj znać jakie są twoje doświadczenia i którą byś polecił. Z góry dziękuję

• Like 1

Żadna z wymienionych finezek nie obsłuży ci komfortowo przynęt które wymieniłeś :) Ja uzywam częstwo finezki 3-12g i jest to na prawdę zacny kijek, ale o kajtku 2" na główce 3g to nie ma mowy :D do twitcha woblerami do 5-8cm za to super sie sprawdza

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Podpowiedzcie proszę do gum 15-20 cm (Cannibal 15 cm, kopyto Relax 15, SG Perch Line Thru 17 cm, Lunker City Shaker 8'') lepszy będzie:

- Savage Gear Black Savage Trigger 2,2 / 15-50g - jak jest z górnym ciężarem? Dobrze opisane, czy te 15 g ma jeszcze w zapasie?

- Savage Gear Black Savage Trigger 2,2 / 30-70g - tutaj z kolei pytanie o dolny ciężar - czy nie będzie za wysoki i załaduje się w przypadku łowienia cannibalami, czy kopytami bez obciążenia (waga samej gumy około 30g)?

- Savage Gear Multi-Purpose Predator2 Trigger 2,21 / 20-60g - tato ma wersję spinn, fajnie mu się sprawdzał w trollingu, teraz używany do powyższych przynęt i jest ok.

Jeżeli chodzi o ciężar główek to maks 15 g, w większości przypadków 5-10 g, nierzadko też bez obciążania.

Czy Black Savage znacząco różni się ok MPP2, które uważam za bardzo udaną wędkę, jak za tą cenę;)?

Dzis dotarł do mnie savage gear custom coastal 274cm 7-23gram z opisu.Wedka w fajnym dziurowanym wisniowym pokrowcu z rozcienciem na boku w górnej czesci.Wykonanie naprawde bardzo bardzo dobre przelotki równiutko bez nadlewek itp rzeczy.Blank w kolorze wisni i oplotem po całosci niczym podłuzne nierównosci na drodze ale wyglada to fajnie.Wedka fajnie lezy w dłoni i niewazy wiele co czuc w rece pomimo braku kołowrotka.Dolnik ponoc ma do stopki kołowrotka 41cm co wcale niejest mało ,mozna by było ciut krócej ale ktos ja tak zrobił pewnie wiedział co robi.Mysle ze to taki uniwersalny kijek na kleniory i bolenie pod raczej łowienie w wiekszej rzece,bynajmniej z takim zamiarem był nabyty.Wedka czuc ze sie gnie machajac na sucho niesprawia wrazenie kija od miotły wiec mysle ze woblery i przynety twarde beda jej powołaniem.Ogólnie wykonanie na wysokim poziomie i uzyte materiały raczej niebyły z dolnej pułki.Łaczenie spigot tak jak lubie .Mysle ze trzymanie ryb powinno tez byc ok a przelotki maja mniejsze srednice wiec raczej zrobiony z mysla pod plecionki.Bedzie prubował kusic klenie i bolenie z królowej jak sie spisze cos dam znac.Mysle ze naprawde bardzo udany kijek pod wzgledem wykonania.To co lubie kazdy element na for gripie zakonczony korkoguma i na stopce co idzie na plus bynajmniej jak dla mnie oraz podczepienie przynety które jest i w kazdej wedce spiningowej raczej powinno byc.Na minus moze zbyt długi dolnik i czesc górna nad kołowrotkiem mogła by byc krótsza.Ale cos za cos.Wizualnie warta propozycja.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś się spotkał z luźnymi uchwytami w sg Finezze. Zarówno w tej do 25, jak i 18 gram przy podbiciu “klika“ rekojess, odchodzi od blanku. Przy mocniejszym przygięciu widać pustą przestrzeń między blankiem a rękojeścią (w górnej części, gdzie jest gwint od górnej nakrętki kołowrotka). Zrobić dziurkę i zalać klejem? Przerabiał ktoś ten temat?

Czy ktoś się spotkał z luźnymi uchwytami w sg Finezze. Zarówno w tej do 25, jak i 18 gram przy podbiciu “klika“ rekojess, odchodzi od blanku. Przy mocniejszym przygięciu widać pustą przestrzeń między blankiem a rękojeścią (w górnej części, gdzie jest gwint od górnej nakrętki kołowrotka). Zrobić dziurkę i zalać klejem? Przerabiał ktoś ten temat?

Zareklamować. Nie powinno tak być.

• 3 tygodnie później...