Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam mpp2 221 20-60g i zastanawiam się czy nie zmienić. Szukałem czegoś uniwersalnego do trochę cięższego łowienia gumami i do trollingu. Spada mi co drugi mały szczupak (40-60cm), te co były wyciągnięte miały rozerwane gęby. Mało trollinguje i miałem tylko dwa uderzenia ale obydwa puste. Wyjąłem co prawda 98cm z ręki i to bez problemu, ale jak często łowi się takie ryby, większość to ok 60cm. Zastanawiałem się nad przesiadką na chwalony tutaj black savage o tej samej gramaturze, może nie będzie taką pałą. Używam gum typu shad teez 12-16, ricky the roach 14, cannibal 10-15cm. Slidery salmo. W trolu tradycyjnie rapale. Podpowiedzcie coś proszę.

Nie napisałeś spin czy cast. Tak czy inaczej w obu wersjach wchodzą teraz nowe serie SG. Tańsza SG2 i droższa SG4. W obu masz modele 221 cm 20-60 g ub 30-70 g i obie mają akcję medium fast i fajne ciepłe ugięcie. Polecam droższą, ale i SG2 da radę pod szczupaka z trolla i ręki.

Miałem mpp2 do 60g i nie wydawał się aż tak pałowaty jak mówisz. Trollingowałem nim i rzucałem. Fakt dużo ryb na niego nie wyjąłem ale mi nie spadały. Do trolla mi był za sztywny, jak wieszałem sdr np deep tail dancer lub freediver był okej, ale do delikatniejszych woblerow jak np karaś czy ferrox był za sztywny. Z rzutu na gumy latały całkiem nieźle. Macałem też black savage i w porównaniu do mpp2 wydawał się deko miękkszy

Nie napisałeś spin czy cast. Tak czy inaczej w obu wersjach wchodzą teraz nowe serie SG. Tańsza SG2 i droższa SG4. W obu masz modele 221 cm 20-60 g ub 30-70 g i obie mają akcję medium fast i fajne ciepłe ugięcie. Polecam droższą, ale i SG2 da radę pod szczupaka z trolla i ręki.

Kurde z moderete fast w 20-60 widzę tam tylko 198cm. Trochę krótko dla mnie. Jest 221 ale w 30-70 a to już chyba za ciężko. Ktoś poleci jakąś sprawdzoną alternatywę? Może być też coś w okolicach 10-40 bardziej niż 30-70, wole też dłuższe kije niż 2m.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale skoro chcesz łowić shad teezem 16 i cannibalem 15 plus obciążenie to to się wyklucza z wędką o cw 10-40 g, a jeszcze trzeba mieć jakiś zapas mocy, żeby skutecznie zacinać z większych odległości. Imho ten SG2 221 cm 30-70 g będzie idealny. Na rynku nie ma zbyt wiele seryjnych moderate fastów z głębszym ugięciem, bo od wielu lat panuje moda na fasty i za tym idą producenci. A szkoda, bo imho do łowienia szczupaków lepsze są kije średnio szybkie.

Ale skoro chcesz łowić shad teezem 16 i cannibalem 15 plus obciążenie to to się wyklucza z wędką o cw 10-40 g, a jeszcze trzeba mieć jakiś zapas mocy, żeby skutecznie zacinać z większych odległości. Imho ten SG2 221 cm 30-70 g będzie idealny. Na rynku nie ma zbyt wiele seryjnych moderate fastów z głębszym ugięciem, bo od wielu lat panuje moda na fasty i za tym idą producenci. A szkoda, bo imho do łowienia szczupaków lepsze są kije średnio szybkie.

zgadzam się z kolegą mam xnlt3 z cw do 40 gram długości 213 i optymalne podbicie od 10 do 17gram+guma 3cale później to już kij zaczyna szczytowo pracować przy podbiciu, dlatego na jesieni kupiłem wersję do 60gram do głowek powyżej 17 gram i gum 4 cale ale nie miałem okazji już przetestować więc czeka do czerwca. 

• Like 1

Juz jest dostępna wersja 0-2g w PL...

No własnie cienko z tą dostępnością.Jak masz info gdzie fizycznie ktoś go ma to poproszę bo tez się nad nim zastanawiam.

FM niby ma na stronie.Dzwoniłem,chciałem się czegoś dowiedzieć.Dostałem info że micro game 0-2g. wcale jeszcze nie mieli.Nie wiadomo czy to wklejka czy nie,ogólnie nic nie wiadomo :ph34r: .

Pytanie o SG LRF 0-5g.

Od jakiej gramatury zaczyna "gadac" sztytowka.

Ten 1g komfortowo sie laduje i jest widoczny na sztytowce ?

Jak myslicie nada sie pod bialoryb z brzegu np. na jeziora czy szukac czegos dluszego ?

Niestety nie moglem nigdzie znalezc informacji.

Jest filmik na Youtube gdzie ktoś łowi na tę wędkę SG białoryb i poleca. Ale widziałem też inny filmik gdzie ktoś łowi tym pstrągi na obrotówki i wydało mi się, że jednak to dolne cw nie będzie pasować pod białoryb. W końcu kupiłem droższą i ciut dłuższą wędkę Major Craft Trapara 2.20 m i cw 0.4 do 5g. Była lekka promocja w Plecionie.

Na razie tylko raz nad wodą i bez brania ale każde trącenie roślinki kopało w rękę niewiarygodnie. Jestem napalony na prawdziwe brania.

Ale może ktoś ma to SG i powie coś więcej. Sam chętnie przeczytam bo długo szukałem informacji o tej wędce i byłem bardzo zainteresowany tylko nie udało sie pomacać osobiście.