M4TYY Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Mam w tej długości sg4 do 35 g i sg2 do 70 g. Sg 4 bardziej szczytowy jest. Nie do końca wiem co masz na myśli, pisząc ciężkie łowienie, ale duże gumy bez obciążenia ważą w okolicach 60 - 100 g.Chyba celowałbym w ten "oczko" wyżej , 50-100 gTu jest jak się ugina sg4 do 35 g http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=3038393Na fotce sg2 221 do 70 g z 1,5 kg obciążeniaGłównie mam na myśli przynęty maksymalnie do 20 cm, obecnie posiadam dragona proguide x 2.28 / 18-42 g, oczywiście zapasu trochę ma, ale już herringiem 19 cm, na główkach 8-10 g rzuca się ciężko. Poza tym jak na seryjna produkcję kijek jest fenomenalny i jak za te pieniądze.. dlatego też szukam czegoś nieco mocniejszego co by ogarnął właśnie przynęty do 20 cm na lekkich główkach do 10-12 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) Głównie mam na myśli przynęty maksymalnie do 20 cm, obecnie posiadam dragona proguide x 2.28 / 18-42 g, oczywiście zapasu trochę ma, ale już herringiem 19 cm, na główkach 8-10 g rzuca się ciężko. Poza tym jak na seryjna produkcję kijek jest fenomenalny i jak za te pieniądze.. dlatego też szukam czegoś nieco mocniejszego co by ogarnął właśnie przynęty do 20 cm na lekkich główkach do 10-12 gTo może ten do 70 wystarczy. Ja pod podobne zastosowanie + lekki trolling kupiłem tego sg2 do 70 g, bo w bardzo dobrej cenie jest w plecionie:https://pleciona.pl/pl/p/SG2-Power-Game-221cm-30-70g-2sec/46339?gclid=CjwKCAjw4JWZBhApEiwAtJUN0GbH0QcycInFHjBb5c6RZurlpkSxVCTE-HB1fufWi1z3fj6dWncE1BoCqVIQAvD_BwE Ale jeszcze go nie przetestowałem Edytowane 17 Września 2022 przez Artech 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 To może ten do 70 wystarczy. Ja pod podobne zastosowanie + lekki trolling kupiłem tego sg2 do 70 g, bo w bardzo dobrej cenie jest w plecionie:https://pleciona.pl/pl/p/SG2-Power-Game-221cm-30-70g-2sec/46339?gclid=CjwKCAjw4JWZBhApEiwAtJUN0GbH0QcycInFHjBb5c6RZurlpkSxVCTE-HB1fufWi1z3fj6dWncE1BoCqVIQAvD_BwE Ale jeszcze go nie przetestowałemRzeczywiście cena świetna, wcześniej miałem savage geara Black savage 221 / 20-60 g, i trochę żałuje że sprzedałem, miotał większymi przynętami jak zły, teraz już chyba ciężko z dostępnością tych kijków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel131 Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 (edytowane) Witam, przymierzam się do kupna kija pod szczupaka bardziej na lekko. Łowiska w których łowię to żwirowiska z wodą 2-3m głębokości. najczęściej używam gum 10-12cm na główkach 3-7g. W oko wpadły mi dwa kije: - Savage Gear XLNT3 2,43 m c.w. 7-25 g- Savage Gear SG4 251cm 7-25g Czym różnią się te kije? Dodam, że wolę szybsze kije. Chciałbym żeby kij dobrze współpracował z przynętami podanymi powyżej czyli w zakresie około 13-17g. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii ewentualnie innych propozycji. Edytowane 19 Września 2022 przez Daniel131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Sg4 swimbait 130-200g używał ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Savage Gear SG4 Power Game Trigger 20-60 g 118 cm - 221 cm Ktoś coś więcej na temat tego kija? jaki realny zakres przynęt? Sg4 od sg2 różni się tylko kolorem, Designem czy są różnice w blankch na korzyść sg4? Bo jednak w cenie sg4 można mieć dwie sg2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Faktycznie brakuje jakiś konkretnych opisów roznic między seria sg2 a 4 poza wizualnie innym kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Blank chyba ten sam, ale dobór komponentów sprawia, że SG2 będzie cięższy od odpowiednika SG4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Savage Gear SG4 Power Game Trigger 20-60 g 118 cm - 221 cm Ktoś coś więcej na temat tego kija? jaki realny zakres przynęt?Sg4 od sg2 różni się tylko kolorem, Designem czy są różnice w blankch na korzyść sg4? Bo jednak w cenie sg4 można mieć dwie sg2Realnie raczej dobrze opisany, optimum to mniej więcej 40-50g. W porównaniu do odpowiednika SG2 wyraźnie lżejszy, nie ciąży na szczyt jak SG2. Na pewno przez to wygodniejszy w pracy. Akcja kija raczej podobna, choć tu mam tylko porównanie po przyginaniu sklepowym. SG2 sprawia natomiast solidniejsze wrażenie, wydaje się, że kij ma grubsze ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Kurczę to może się okazać ze będzie delikatnie za słaba:/ myślałem ze będę mógł ja delikatnie przeciążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 60g oczywiście jeszcze rzuca. Jednak jeśli ma pracować w tym zakresie to to raczej trzeba wybrać tę nieco mocniejszą 40-80g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 60g oczywiście jeszcze rzuca. Jednak jeśli ma pracować w tym zakresie to to raczej trzeba wybrać tę nieco mocniejszą 40-80g.Potrzebuje tez rzucić czasem mniejsza przynęta, stad ten wybór. Ogólnie powiem Wam ze jestem zawiedziony. Przyszła do mnie wędka i wszystko było by fajnie gdyby nie fakt ze szczytowa przelotka jest krzywo wklejona. Ucieka od osi. Także niestety testów nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Krzywo wklejona przelotka to mały problem. Jeśli trafiłeś egzemplarz z prawidłowo osadzonymi przelotkami względem kręgosłupa, to nie warto tylko z tego powodu zwracać. Jednak na to szansa jest mała. Ja musiałem przebierać i dopiero czwarta, czy piąta sztuka, miała prawidłowy montaż. Niestety taka przypadłość nie dotyczy tylko wędzisk tej firmy, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 A takie pytanie mam do osób posiadających sg2-4. Czy ten uchwyt wg Was jest wygodniejszy od Fuji TVS ? Jak ma ktoś jakieś refleksje to poproszę o komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 podpytał bym się o kije custom coastal jak wykonanie i wrażenia z użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 A takie pytanie mam do osób posiadających sg2-4. Czy ten uchwyt wg Was jest wygodniejszy od Fuji TVS ? Jak ma ktoś jakieś refleksje to poproszę o komentarz.Ten uchwyt nawet nie leżał koło Fuji TVS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 A takie pytanie mam do osób posiadających sg2-4. Czy ten uchwyt wg Was jest wygodniejszy od Fuji TVS ? Jak ma ktoś jakieś refleksje to poproszę o komentarz.W sg4 jest uchwyt sea guide i dla mnie jest bardzo wygodny, głównie ze względu na zabudowaną nakrętkę zasłaniającą gwint.W sg2 jest kontrująca metalowa nakrętka i wg mnie już jest trochę gorzej ale jest dosyć wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Krzywo wklejona przelotka to mały problem. Jeśli trafiłeś egzemplarz z prawidłowo osadzonymi przelotkami względem kręgosłupa, to nie warto tylko z tego powodu zwracać. Jednak na to szansa jest mała. Ja musiałem przebierać i dopiero czwarta, czy piąta sztuka, miała prawidłowy montaż. Niestety taka przypadłość nie dotyczy tylko wędzisk tej firmy, niestety...Co mi da tak naprawdę osadzenie przelotem względem kręgosłupa? Podczas łowienia jesteś w stanie odczuć czy masz przelotki po „właściwej” stronie? Dodam ze tak były osadzone, w nowym nie są. Za to zamówiłem również jaxon grey stream za 140pln i tam tez są prawidłowo osadzone ogólnie wydaje się dużo ciekawszy niż te sg4 ale jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. W każdym razie zostawię oba kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Łowi ktoś SG4 Shore Geme 274 ćw 15-42g?Mam zamiar kupić pod szczupaka.Jakie ogóle wrażenia z łowienia iholowaniu ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Parabellum CCS znalazłem opinię jakoby te wędki słabo współpracowały z plecionkami prawda to? na czym polega problem? konkretnie zainteresowały mnie kije 2.79 3-16 i 5-18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Łowię tym 5-18 gr z żyłką, ale nie wiem czemu miałby nie współpracować z plecionką? Kij jak każdy inny tyle że z savage gear. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Łowi ktoś SG4 Shore Geme 274 ćw 15-42g?Mam zamiar kupić pod szczupaka.Jakie ogóle wrażenia z łowienia iholowaniu ryb.Mam dokładnie ten. Sztywna pała, główką 35 gr plus duża guma i rzuca się bez problemu. Jak dla mnie trochę za sztywny, ale mocny kij. Mam kij krótko i tylko króciaki miałem na nim do 65 cm. Na szczupaka chyba wybrałbym coś bardziej miększego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Łowię tym 5-18 gr z żyłką, ale nie wiem czemu miałby nie współpracować z plecionką? Kij jak każdy inny tyle że z savage gear.Właśnie nie wiem o co chodzi? wskazują chyba problem z odległością rzutów z użyciem plecionki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Co mi da tak naprawdę osadzenie przelotem względem kręgosłupa? Podczas łowienia jesteś w stanie odczuć czy masz przelotki po „właściwej” stronie? Dodam ze tak były osadzone, w nowym nie są. Za to zamówiłem również jaxon grey stream za 140pln i tam tez są prawidłowo osadzone ogólnie wydaje się dużo ciekawszy niż te sg4 ale jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. W każdym razie zostawię oba kijePrzy lekkim kijku nie ma to większego (lub zgoła żadnego) znaczenia. Przy cięższym, zwłaszcza kastingowym, gdzie górne ułożenie przelotek generuje siły skręcające blank, bardzo wskazane jest ułożenie ich po przeciwnej stronie miękkiego ugięcia. Taki układ zmniejsza tę niekorzystną przypadłość.PS Grey Stream ma bardzo marne pierścienie przelotek, bez porównania, niestety, do SG 4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Parabellum CCS znalazłem opinię jakoby te wędki słabo współpracowały z plecionkami prawda to? na czym polega problem? konkretnie zainteresowały mnie kije 2.79 3-16 i 5-18Mam wersje 5-18 279cm oraz 3-10 215cm... łowie tylko na plecionkę i problemu nie mam żadnego. Kijaszki bardzo wdzięczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi