Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem ten kij, kupiłem na bolenie ale koniec końców sprzedałem bo okazał się dla mnie za słaby. Spokojnie łowiłem tym klenie ma rzece, szczytówka jest cienka i dość delikatna i zwyczajnie klękał w nurcie przy woblerach,nie było z czego zaciąć.Na zaporówkach jeszcze jako tako dawał rady, zamieniłem go na parabellum a potem na salmonoid. Najlepiej sam pomacaj jak masz gdzie bo jak widać ,dwie skrajne opinie. 

Jak wyżej. Z tych co miałem w ręku SG, SG4 są najbardziej „niedociążone” w opisie. Także ten co piszesz to już raczej ciężki kij. Na bolenie używałem sg4 5-18g to rzuca toto 10-30g a przy 70cm Bolku gnie się ledwo do połowy.

Na bolenie wolę custom predatora 4-16g. Lepiej rzuca, lepiej pracuje. Tylko cięższy od sg4 bo chyba 155g vs 120g - wiec zależy co wolisz.

Sg4 bardziej na sandacza. Sztywniejszy kij. Szczególnie szczytówka.

Jaka długość używasz 251cm gumy może rzuca do 30g ale gloog 90 bez steru już nie poleci tak daleko jak z mocniejszego kijka .

Też się zastanawiam nad tym shore do 23g kij stricte pod Bolka przynety maks fantom 25g i właśnie gloog 20g

Ogólnie sg4 to nie jest typowo boleniowy kij. Taka sandaczówka. Im sztywniejszy kij tym na boleniu łatwiej wyprostować kotwiczkę …

No i rzuty tez lepiej jak coś sięgłębiej ładuje. Ale pytania były o sg4. I sam tak używałem.

SG4 spokojnie rzuca 20g i tak naprawdę dopiero w górnym zakresie naprawdę dobrze ciepie ;)

Edytowane przez Qh_

Jest tu mowa o kiju SG4 279cm 7-23...

A czy ktoś z Kolegów/Koleżanek miał/a do czynienia z kijem SG4 o długości 274 7-23...?

Jak z jego akcją, czułością porównując do długości 279...?

Ten kij może być do łowienia z opadu?

Raczej nie ma takiego kija. Tzn 2,79 do 23g Edytowane przez piethras

Ogólnie sg4 to nie jest typowo boleniowy kij. Taka sandaczówka. Im sztywniejszy kij tym na boleniu łatwiej wyprostować kotwiczkę …

No i rzuty tez lepiej jak coś sięgłębiej ładuje. Ale pytania były o sg4. I sam tak używałem.

SG4 spokojnie rzuca 20g i tak naprawdę dopiero w górnym zakresie naprawdę dobrze ciepie ;)

Ten shore gamę 279 7-23 g to jest niby kij na morskie trocie .szybkiej akcji bym się nie spodziewał łowi nim ktoś bolki ?

Jest w fajnej cenie a przydało by się na kolejny sezon coś co będzie katapulta na właśnie boleniowe przynęty .

Polecam również sg4. Mam 10-30 i 15-42 gr. Mają spory zapas. Na tego 42gr wyciągnąłem suma 2m bez żadnego problemu. Jest czym zaciąć;)

10-30 z której serii SG4? Shore game czy distance?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Shore game

2,74 jest

2,79 nie ma

Poza tym seria shore gamę jest w korkowym dolniku. Nie wiem, może w międzyczasie był jakiś lifting czy coś

Shore game występuje w korkowym dolniku jak i zielonym piankowym. Zielona pianka jest tylko chyba w 274 cm. Zadzwoń do pleciony w razie potwierdzenia.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś może używa wędki SG4 251 cm 12-35 lub SG4 243cm 10-30?

Ta pierwsza często pojawia się na filmach pewnego youtubera i mocno ją poleca. Czy ktoś może się wypowiedzieć na jej temat? Miałaby służyć do łowienia sandaczy z opadu z dość częstym przyłowem szczupaka na zaporówce.

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o SG4 243 10-30, to wg. mnie jest to mega kijek.

Tak jak koledzy piszą, jest on niedoszacowany, zwłaszcza jeśli chodzi o dół, w mojej opinii zaczyna się ruszać od ok. 15 gr, górą też można śmiało machać 35 gr.

Jest to X-fast, ale nie jest to sztywna pała, ja używam tego kijka do łowienia szczupaków z opadu, wędka super trzyma ryby, jak do tej pory żaden mi nie spadł, a już przy rybkach 50 cm potrafi się fajnie giąć. Dodam tylko że łowię na bezzadziorowych hakach.

Sam na wiosnę szukałem kija na szczupłe i trochę ich miałem w ręku i powiem, że w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć coś lepszego, jeśli mówimy o nowym sprzęcie.

Dodam tylko, że w przypadku SG4 warto zwracać uwagę na model i dokładny opis, bo mimo że te kije niekiedy wyglądają podobnie jeśli chodzi o cw. oraz długość, to jednak są zupełnie inne, przykład: Light Game 231 cm cw. 7-22, które jest typową, sztywną sandaczówką oraz Medium Game 221 cm, cw. 7-23, które jest zdecydowanie mniej sztywne. Wystarczy wziąć je oba do ręki, wtedy od razu widać różnice.

Edytowane przez pioterb
  • Like 2

Savage Gear, seria Custom UL (model - konkretnie 2-7g i niecałe 2m w dwóch kawałkach, bo był jeszcze nieco dłuższy i do 10g). Na taką "staroć" zwróciłem uwagę w jakimś sklepie internetowym. Suche parametry i (zwłaszcza) z wyglądu mi to pasuje - szukam czegoś, co pogodzi dłubanie pstrągów trzydziestaków na małej rzeczce i łódkowe okonki na zaporówce, różnymi rodzajami małych przynęt. Zwykłe amatorskie łowienie - byle było przyjemnie i skutecznie. Można to teraz dostać w okolicach 4 stówek. Śladowe informacje są o tej serii, mimo że jakieś wzmianki w internecie pojawiały się już około 2016 roku (teraz można kupić jakieś sklepowe końcówki). Warte to zainteresowania? Do czego to można porównać - do SG4, tylko bardziej klasyczny dizajn? Z góry dziękuję za wszelkie informacje/sugestie. Pozdrawiam.

• Like 1

Mam Customa UL do 10 g . Realnie to wędka bardziej klasy "Light" . Z dołu od 3-4 g da się łowić , góra nieznacznie zaniżona . W porównaniu do SG 4 to jednak inne blanki.Customy są bardzo elegancko zbudowane , osobiście używałem w tym roku jako uniwersał do blaszek , woblerów i gum i przyznam , że się polubiliśmy .

Customy są ładne, dobrze pracują, fajnie się ładują, bardziej miękka szczytówka, ale są cięższe. Lubię ten uchwyt i korek ale uchwyt jest twardy. 4-16g używam i lubię choć trochę meczy rękę, ale ma konkurencje dwoch lżejszych i krótszych. Zakres raczej 5-20g.

SG4 to sztywniaki sandaczowe. Minimalistyczne wykonanie, lakier mat. Tez fajnie wykonany i odchudzony. Wygodna gąbka. W opisie zaniżony. Super lekkie. Wygodne. Z wad to słabsze przelotki. Pierwsza duża przy składaniu z plecionką sie podgina w kierunku kołowrotka ( chyba, ze będziesz celował w mocniejszy z potrójną stopką). Mój 5-18g ładuje sie dopiero od 10g, używam spokojnie do 25g.

Ja na customie mam deko lepsze czucie przynęty. Ale to dwie rożne wędki. 

Edytowane przez Qh_

Z SG4 mam tylko 5-18g. I dla mnie jest sztywna. Sandacze wcina i wyciąga ;). (hehehe w sumie podobnie jak Sky dream 1-9g ;) )

SG2 to już insza inszość. 

Z SG to SG4 chyba najsztywniejsze jest. Większość ma delikatniejsze szczytówki. A mam ich różnych ... 6.

Ostatnio na Odrze 3 sandacze na customa właśnie 4-16g (a ma bardziej miękką szczytówkę niż SG4). Tylko jeden mi spadł koło łódki. Wiadomo, że się też za bardzo nie spieszyłem, grunt, ze zobaczyłem i zrobił mi i sobie grzeczność. Oba co wyciągnąłem ładnie przebite przez podniebienie.  Rzucałem też typową szpadą LTBS71MF i patrz jakoś na niego nic :))))))) Tzn nie tak nic, bo szczupaka największego wyciągnął ale custom dwa ...

Edytowane przez Qh_