Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedałem SG Custom Coastal 274 10-30 nowke sztukę uwaga za 350 zł.

Kupujący po tygodniu napisał mi maila: "na razie padł szczupaczek około 1,5 kg ale tak świetnej wędki się nie spodziewałem a miałem już wiele, prowadzenie przynęty zapas mocy i czułość oraz uniwersalność to naprawdę wysoki poziom Dziękuję i Pozdrawiam".

• Like 1

Witam wszystkich, jestem nowy na forum. Chciał bym się dowiedzieć czegoś na temat dwóch wędek, pierwsza to savage gear parabellum CC 279 3-16g i savage gear mpp soft lure 251 3-16g. Chciał bym kupić wędke którą bym łowił na mniejsze przynęty i chciałem ja do mniejszych szczupaków bo akurat mam takie miejsce gdzie 60 to max, czasami bym wybrał sie na klenia i jazia ale to raczej sporadycznie. 

Postaram sie zrobic zdjecie ugiecia. Czy dolnik ma moc? Najwieksza rybe jaka mialem na tym kiju to szczupak 97cm. Powiem ze podprowadzenie go pod reke by go podebrac zajelo mi jakies 3min. Zdecydowanie ma moc. Chociaz wedzisko potrafi czasem zajeczec jak rzucam przyneta w granicach tych 32g.

Zastanawiam się nad tym kijkiem jako coś mocniejszego na łódkę od mojego dragona x-treme do 21gram o tej samej długości i mocno się zastanawiam nad tym black savage do 32 gram ale liczyłem właśnie na to, że tutaj porzucam sobie tymi 30+ gramowymi przynętami. Co dokładnie masz na myśli, że potrafi zajęczeć przy rzucie przyneta o górniej granicy? Trzeba się ostrożnie obchodzić z tą wędką? Nie brać jej pod uwagę jak chcę rzucić od czasu do czasu przynętą kilka gram cięższą?

Właśnie w tym sezonie u mnie na agrafce najczęściej lądował cannibal 10cm z główką 10g i jeszcze jakoś dawało radę ale przy 12,5cm przynęcie już miałem pewne obawy a ten właśnie rozmiar okazywał się najskuteczniejszy. Stąd moje poszukiwania mocniejszego kija. Ten black savage zadziwił mnie swoją wagą i dość delikatnie wyglądającym blankiem, długość jest dla mnie idealna, dlatego byłem najbardziej ciekaw jak to jest z opisywanym ciężarem wyrzutowym. Poobserwuję sobie jeszcze wątek i chyba się skuszę na tego kija.

Glownie lowie na cannibale 12.5cm i 10cm. Na glowkach 15 i 20g. Z tymi przynetami i tymi gramaturami kijek radzi sobie bez problemu.

No nie wiem... Miałem wczoraj w ręku tego bs do 32g i wrażenie takie, że bałbym się rzucić cannibalem 12.5cm na 15g główce. Obawy może nieuzasadnione, ale ja na rybach potrzebuję głównie komfortu psychicznego :)  i odpuściłem sobie zakup tego kija.

Ja też trzymałem tego kija tylko na sucho w sklepie i zastanawiał mnie jego dość delikatny wygląd blanku stąd pytałem o jego możliwości rzutowe. Skoro kolega raist posiada ww kijek i mówi, że daje rade nawet z główkami do 20gram to jak dla mnie wystarczająca informacja bo sam w pudełku nie mam gum na główkach cięższych jak 12,5g. 

• 2 tygodnie później...
Gość Tomasz Bociek

Łowił ktoś tym kijem Black Savage 2.31, 9- 32g?

Witam. Mam ten kijek od 2 miesięcy. Dla mnie jest to idealny kij do łowienia wahadłówkami. Duże wahadłówki 12cm o masie do 25 gram max. Od przypadku zakładam też gumy typu dragon fatty 12cm i do tego główka 5 gram. Takimi przynętami łowię na wleczonego. Bardzo dobrze trzyma szczupaki, takiego kija szukałem i dobrze trafiłem. Wiadomo każdy może mieć odmienne zdanie, powyższe to tylko moje odczucie. Pozdrawiam.