Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

wędka ma duży zapas mocy przy tych 42g? tzn. przeciążałeś ją? a jeśli tak, o ile i jak sobie radzi?

Najwięcej rzucałem wahadłówka ~ 40g i miałem wrażenie że to już zdecydowanie za dużo na ten kij ale w miarę komfortowo łowiłem 28g główką z 8cm ripperem

• 2 miesiące temu...

Savagear Bushwhaker 228 cm 3-18g

Witajcie,

z racji tego, iż w necie a zwłaszcza na jb nie ma zbyt wiele opinii na temat tego kijaszka chciałbym uzyskać informacje na temat tego czy kijek ten nada się jako rzeczny uniwersał (jaź, okoń, szczupak no i ewentualnie sandacz). Rzeka na której łowię jest niewielka a i poławiane w niej rybki nie należą do żadnych okazów. Łowiłem ostatnio kijem na blanku blue rapid 4-18 i muszę przyznać, że taki właśnie by mi odpowiadał. Ten z tego co widzę ma zbliżone cw ale obawiam się czy nie będzie kluskowaty - zwłaszcza przy sandałach. Z posiadanej obecnie inazumy sporo rybek niestety mi spada:-(

Hej.

Bushwacker fajnie trzyma rybę (okoń i szczupak). Nie odnotowałem zbyt wielu spadów. W mojej ocenie ten kij najlepiej sprawdza się jako wędka do wobków i wirówek. Owszem, często łowię nim gumami, ale nie jest to jego żywioł. Szczyt jest zbyt wolny do agresywnego jigowania.

Aha, zapomniałem dodać, że mam już trzeci szczyt... i każdy zachowywał się inaczej. Pierwszy był faktycznie szybki. Nie ma to jak chrust :D :D :D

No właśnie gdzieniegdzie poczytać można, że są te patyki trochę kruche ... :(  a wiadomo, że lepiej kijkiem łowić niż oczekiwać na powrót z serwisu... ;)

Kurcze to ja jestem szczęściarzem bo trochę nim już łowię bez oszczędzania i póki co się trzyma jak w dniu zakupu :)

Zatem zobaczymy...muszę poszukać sklepu, w którym będę miał okazję pomacać tego kija.

U mnie  juz 2 latka  ten kijek bez oszczedzania i bezproblemowo, przedzieranie sie za pstragiem w zarosniętym terenie,okon sredni szczupak z brzegu i łodki,

typowo pod sandacza troche za  miekki moim zdaniem kilka maluchów nim złowiłem i były nie docięte.

Faktycznie pomachałem nim na sucho w sklepie i na sandacza się nie nada - taki trochę krowi ogon:-)

• 3 tygodnie później...

Hej.

Bushwacker fajnie trzyma rybę (okoń i szczupak). Nie odnotowałem zbyt wielu spadów. W mojej ocenie ten kij najlepiej sprawdza się jako wędka do wobków i wirówek. Owszem, często łowię nim gumami, ale nie jest to jego żywioł. Szczyt jest zbyt wolny do agresywnego jigowania.

A jaki twoim zdaniem bylby wlasnie dobry do jigowania? Kij o podbnej dlugosci,CW i cenie.

Dzieki

Może być to zatem świetny kijek na pstrąga, aczkolwiek wogóle uniwersalny na małą i średnią rzekę. I co sie może okazać? Że jest właśnie tym uniwersałem którego wielu (w tym ja także) poszukuje.

http://przewodnicywedkarscy.pl/?p=11402

...w artykule troszke o używaniu kijaszka wlasnie na kropki :)

Edytowane przez mtz 25
  • Like 1

Zamieszam i dodam ze wyszla nowa wersja Savage Gear Bushwhacker XLNT 2. http://www.fishingmegastore.com/savage-gear-bushwhacker-xlnt2-rod~24214.html?&housecode=sv13894

Sprzedawca powiedzial ze ma troche zmieniony blank i akcje. Jest tez podobno jeszcze lzejsza.