Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Cześć Koledzy,

Przeczytałem chyba wszystkie możliwe posty o finezze 3-12 i nie znalazłem złej opinii. 

W związku z tym, że kij ten wyszedł ładnych pare lat temu chciałem się dowiedzieć czy nie pojawił się jakiś młodszy brat SG który będzie "lepszy" aniżeli sławna finezz'ka?

Założona kwota to max 500 pln. 

Obecnie na sandacze używam Mikado Inazuma Flash Zander 22g. Jednak zabawa z okoniami Tetonem 2-10 sprawiła, ze nie che mi się wracać do Inazumy. Z powyższych wpisów wynika, zę finezzka 3-12 jest wystarczająco cięta aby pciąć sandacza, a wydaje się przy tym delikatna.

Fakt, fajnie gdyby kijek był trochę dłużysz aniżwli to 192, ale trzeba znaleźć jakiś kompromis :).

Znajomy poleca mi również kijek Fiume Leaf do 14g. Przy 2.5 wędka jest mega lekka i szybka. Jednak 2.5 to już kawał kija :).

Finezze 5-20g 230 cm (232 chyba dokładnie). O wiele lepiej pokazuje i przenosi jak Sg custom ul 2-10g 230cm, lepiej niż shimano zodias 3-10g.

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem SG Parabellum ccs 279cm 7-23g, spotkałem się z opiniami, że kij ten nie nadaje się do łowienia w zestawie z plecionką ze względu na drobne przelotki(zaciągają plecionkę).

Myślę o tym kiju pod bolenia w zestawie z pletka 0,16. Jeżeli ktoś używa tego kija w podobny sposób proszę o opinie dzięki :]

Farmazony. Mam ten kijek spasowany z Daiwa BG i pletka 10lb. Ładna kluska. Super ładuje się już od 3g

U mnie był ten sam zestaw, niestety kij się złamał podczas holu szczupaka. Teraz mam SG Custom Coastal, ktory jest bardziej uniwersalny. Służy mi do łowienia szczupaków, troci w rzece i w morzu.

44102965_1893378904078211_11662647396348

• Like 1

Ta trotka miała 70 cm, a parabelka do 23g spokojnie dala rade. Teraz uzywam Coastala do 30g i w porownaniu do parabellum jest szybszy i sztywniejszy ale pieknie ugina sie podczas holu. Jest on tez bardziej czuly co pomaga jiggowaniu mniejszymi przynetami na szczupaka. Łatwiej zareagowac na branie, pstrykniecie i hol 90 cm szczupaka nie stanowi problemu. A na parabelke wyciagnalem rok temu szczupaka 103 cm i 7,3kg.

• Like 3

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem SG Parabellum ccs 279cm 7-23g, spotkałem się z opiniami, że kij ten nie nadaje się do łowienia w zestawie z plecionką ze względu na drobne przelotki(zaciągają plecionkę).

Myślę o tym kiju pod bolenia w zestawie z pletka 0,16. Jeżeli ktoś używa tego kija w podobny sposób proszę o opinie dzięki :]

Co prawda mój SG Parabellum ccs 279cm  to 5-18g ale własnie ten model mam zaplanowany na Bolenie z dokładnie plecionka 0,16. Próba w tym roku na boleniowym woblerze 7 gram wyszła wspaniale!

Nie ma mowy o zaciąganiu plecionki! 

Pozdrawiam 

Panowie, mam black savage 5-20g pasuje mi ten kij jak żaden. Planuję zakup casta tak do 60g i pomyślałem o black savage Trigger... Ktoś coś mógłby napisać? W odniesieniu do tego spina 20g to całkiem inna bajka czy tylko wygląd je łączy? Miałem xlnt2 do 60g i trochę taki kij od szczotki mi się wydawał... Z góry dzieki

Panowie, mam black savage 5-20g pasuje mi ten kij jak żaden. Planuję zakup casta tak do 60g i pomyślałem o black savage Trigger... Ktoś coś mógłby napisać? W odniesieniu do tego spina 20g to całkiem inna bajka czy tylko wygląd je łączy? Miałem xlnt2 do 60g i trochę taki kij od szczotki mi się wydawał... Z góry dzieki

Dolaczam sie do pytania szukam czegos na lekko pod majowe szczupaki .

Najwieksza przyneta jaka chcialbym lowic do 4dperch 17 a tak to gumy 12-16cm oraz jakies tam wobki jerki itp. Mysle nad black savage 20-70 .

Lub mpp2 20-60

Dlugosc 221 .

Jak nie tak to inaczej... A ten black savage 15-50 to jak w tej górnej granicy pracuje? Czy tak do 60g ogarnie? Ktoś musi mieć tego kija...

Miałem tego kijka. Jest poprawnie opisany. Ogarnie do 60g, ale to bez komfortu. Kij jest w miarę uniwersalny ze wskazaniem na zastosowanie do gum.

Edytowane przez Przemek_M
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Mam solidnie obłowione takie wędki SG:

Finezka 2.33m dropshot 5-20g

Finezka 2.02m 4-18g

Finezka 2.02m 2-12g

SG Parabellum CCS 2,46m 3-14g

XLNT3 2,43m 7-25

Reszty SG nie znam. Ale jak ktoś ma pytania o w/w patykach mogę coś pomóc.

poprosiłbym o kilka słów  finezki drop shot