Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to jednak lekka i delikatna wędka z nieduże pieniądze. Łatwo o tym zapomnieć bo w ręku to kije z mocą i dość sztywne.
Ale u mnie tak się zrobiło tylko na pierwszej przelotce od składania wędki do pokrowca z przypietą przynętą (co odgina ją w kierunku kołowrotka). Wtedy ta przelotka mocno dostaje. Szkoda, ze nie ma trzeciej stopki (jak w cięższych wersjach).

Co do gramatury moje 5-18g rzeczywiście dobrze pracuje w zakresie 10-25g (a nawet 30g). No i z rybami 60+. Mniejsze zdarzało się ze się spinały bo ugięcie jest wtedy niewielkie.

Natomiast dzięki tej delikatności i lekkości z nawet lekkim 4000 świetnie się wyważa i nie meczy ręki, co w wędkach 2,60 wcale nie jest powszechne, nawet wśród droższych.

221 cm i cw 12-35 g, to lekka i delikatna wędka? A prawie 4 stówy to nieduże pieniądze?

SG4 to w nomenklaturze SG średnia półka, a wykonanie jak bazarówka.

Jak się przyjrzysz, to zobaczysz, że tam po prostu jest za krótka omotka.

Jakość wykonania tej wędki jest bardzo słaba.

Edytowane przez Artech
  • Like 3

No moja ma pare lat.

Pisząc lekka i delikatna miałem na myśli ze sg4 5-18g w długości 2,51 waży 124g czyli jest b. Lekka (lżejsza w tej gramaturze np. zarówno od SG customa shada jak i LTBS) a to kosztem tego, ze delikatna i lakieru cieniutko. Za to moc ma.

400 to 400 ale za to co ta wędka oferuje to naprawdę nieduże pieniądze. No chyba, ze teraz jest faktycznie gorzej niz było.
Hehehe ja pamietam czasy jak za zagraniczną wędkę trzeba było dać pensję i … był to pełny szklak  ;). Uwazam, że wędki są teraz śmiesznie tanie jak na produkt, który jednak wymaga i technologii i materiału i pracy i się sam nieźle napracuje, a są w cenie kawałka plastiku do auta albo motocykla …

Edytowane przez Qh_

Pewnie masz rację ale porównując z owiewkami z wtryskarki zwykły plastik do motocykla, gdzie taki np kawałek boczku albo nakładka na siedzenie wielkości naleśnika kosztuje zazwyczaj w ASO 1000plnów.

W wędce do tego co napisałeś jeszcze przelotki, omotali, uchwyt, pianka. No i masz zazwyczaj dwa kawałki i pokrowiec.

Plastiku nie znalazłem ale znalazłem naklejki za ponad 600 za komplet. To jest marketing … :D na pocieszenie jakby komuś wędka droga była. Polecam żonie pokazać  ;)

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7723673-napis-s1000rr-lewa-str

Edytowane przez Qh_

• 2 miesiące temu...

Witam czy posiada ktoś kij sg4 221 cm 5-18 g???? Z sg4 mam ultra lighta 221 3-10 i medium 243 10-30 szukam coś pomiędzy do średnich przynet a ten ultra jest dość miękki i przy cięższej przynęcie część ryb spada a z kolei ten 10-30 wydaje mi się że dolna granica jest zaniżona i dlatego szukam coś pomiędzy tymi kijkami,z góry dzięki za odpowiedz

• 3 miesiące temu...

Poszukuję wędki pod uniwersalny "Street fishing". Celem będą okonie na gumki i pstragi na gumki i mniejsze przynęty twarde. Zastanawiam się nad Savage Gear SG2 Ultra Light Game 2,21m 3-10g lub SAVAGE GEAR SG4 Ultra Light Game 2.21m 3-10g i zastanawiam się czy warto dopłacić do SG4?

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT

Sg4 będzie lżejsza i trochę sztywniejsza.

Natomiast moim zdaniem jedno i drugie do tych zastosowań 1-7g i jak to SG ogarnie 12g.

Mam sg2 1-7g tylko coś 2,60 chyba i to do tych zastosowań już kawał kija jest. Realnie 3-12g. Szczupaki tez nie robią na nim wrażenia.

Mam tez sg4 ale 5-18g to fajnie chodzi w zakresie 9-25g …

Mysle ze 3-10 jeden i drugi będzie gadał tak od 5-6g co Cię odetnie od małych przynęt. Ale może się mylę bo takiego nie miałem.

• Like 1

Poszukuję wędki pod uniwersalny "Street fishing". Celem będą okonie na gumki i pstragi na gumki i mniejsze przynęty twarde. Zastanawiam się nad Savage Gear SG2 Ultra Light Game 2,21m 3-10g lub SAVAGE GEAR SG4 Ultra Light Game 2.21m 3-10g i zastanawiam się czy warto dopłacić do SG4?

SG2 shore game 2,44 do 20, używam dokładnie do takiego łowienia.

• 2 tygodnie później...

Zobacz na SGS2 Jerkbait 2.21cm 10-35 gr

SG2 2.21cm 12-35gr.

SG4 2.21cm 12-35gr.

Taki Salmo Slider 10cm waży 36gr lub 46gr zależnie od wersji pływająca czy tonąca. Do tego trzeba nadać mu pracy i wciąć rybę. Większa obrotówka też będzie lekko kładła kij do 25gr.

Ale znajdą się tacy co napiszą że te wędki są źle opisane i kijem do 25gr sumy można holować.

Najlepiej pomacać samemu w sklepie.

Edytowane przez Biesan

Szukam budżetowej opcji kija na łódkę, do łowienia boleni na ciężko.

W oko wpadła mi wędka Savage Gear SG4 Medium Game 221 cm i do 35 g.

Posiada ktoś i może powiedzieć jak się ten kij zachowuje.