Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten kijek jest dość mocny z dość szybka akcja ,ja go używam przy brodzeniu i na starorzecze pod trudny brzeg z dużą ilością drzew,fajnie się rzuca,narazie dopiero były dwa wypady z nim i jeszcze jest bez ryby więc trudno więcej powiedzieć

Poczytaj poprzednie strony. SG4 raczej nie współpracuje w dolnym zakresie. A górny no może nie razy 2 ale sporo można przeciążyć. Był czas, że na Bolenie używałem SG4 ale 5-18g to gadał raczej z przynętami 10-30. To mocne dość sztywne kije. Mój na Boleniach 70+ to tak sobie pracował do 2/3.

Pod bolenie to raczej z SG custom fast shad i wtedy szczytówka bardziej pracuje. Obciążenia podobnie do podanej wagi. Ja teraz używam czasem własnie takiej i też w gramaturze 3-14g. Na Bolenie z pe0,8-1,0 petarda.

Edytowane przez Qh_

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z kolegów ma może SG8 Revange? Bardzo mnie ciekawi opinia o tym kiju bo szukam kija pod sandacze na dużą rzekę głównie pod łowienie z opadu ale wieczorem też żeby mi wobka poprowadził

Również dołączam się do pytania Filu. Mam od kilku lat 5 wędek SG4 (do 10g, 18g, 25g, 35g i do 70g) jestem z nich zadowolony, ale czas by było iść z postępem. SG8 nie są wędziskami tanimi więc warto poznać opinię ich posiadaczy.

• 2 tygodnie później...

Tomasz

Napisz proszę jak pracuje blank, czy szczytówka jest delikatna czy sztywna, oraz czy można zejść troszkę poniżej tych 10g?

Kolega wyżej zacytował mój post z 2022r.

Tu możesz zobaczyć jak wygląda ten kij po 2 nie zbyt intensywnych sezonach

https://jerkbait.pl/topic/69237-wędki-savage-gear-pytania-informacje-opinie/?p=3218680

Czy ktoś z kolegów ma może SG8 Revange? Bardzo mnie ciekawi opinia o tym kiju bo szukam kija pod sandacze na dużą rzekę głównie pod łowienie z opadu ale wieczorem też żeby mi wobka poprowadził

Testowałem kilka wędzisk z tej serii - light, medium i finesse na dużych rzekach w Holi. Ja do rzeki z dużym uciągiem używam przynajmniej dwóch wędek. Do opadu bardziej spolegliwej finesski (w nurcie) do wobka i opadu w spokojniejszej ciut wodzie sprawdzą się z kolei mediumy i lighty. Modeli Ci nie podam konkretnych bo nie wiem czy łowisz z brzegu czy z łodzi i czy wolisz operować wędkami dłuższymi czy krótszymi. Ja zawsze na dużej rzece przeciążam nieco zestawy więc koniec końców to i tak subiektywne odczucie. Wędki na pewno lekkie i bardzo czułe. Dobrze to leży w łapie. Łowienie komfortowe.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Czemu miałby nie wejść? Jest jakiś wielki?

Mam SG2 50-110 i do niego Penna jakiegoś sumowego i wszedł bez problemu.

Chyba mam spinfishera 6000 czy jakoś tak.

Jak dobrze kojarzę to tam jest nakrętka z uchwytem i kontra jeszcze, to się da daleko odkręcić. Dziś już ległem po ciężkim dniu, ale jutro mogę Ci zmierzyć max rozstaw.

Edytowane przez Qh_

Coś pamietam, ze jakiś kołowrotek w któreś SG nie wchodził, wystarczyło zmienić kolejność wsuwania stopki (strony) i juz wchodził. Ale bardzie podejrzewam custom shada bo tam uchwyt inny.

Sprawdzilem w garażu. W sg2 50-110g mam spinfishera V 6500. Wchodzi bez problemu z centymetrowym zapasem a tak jak pisałem wcześniej pierścień kontrujący i pierścień z uchwytem można w ogóle zdjąć z gwintu - wiec wejdzie wszystko.

Chyba, ze Wam szerokość stopki nie wchodzi. Ale to slummer miałby szerszą niz spinfisher?

Edytowane przez Qh_

Witam Panowie , zastanawiam się nad kupnem nowego kijka , wybór padł na Savage Gear SG8 , nie wiem czy mieliście już do czynienia z tymi kijami , szukam czegoś w miarę uniwersalnego na dużą rzekę , boleń , szczupak, sandacz . Zastanawiają mnie dwie serie , Fast Shad SG8 i Defiance SG8 , czy bylibyście w stanie wypowiedzieć się na temat tych wędek ? Z góry dzięki .

Witam Panowie , zastanawiam się nad kupnem nowego kijka , wybór padł na Savage Gear SG8 , nie wiem czy mieliście już do czynienia z tymi kijami , szukam czegoś w miarę uniwersalnego na dużą rzekę , boleń , szczupak, sandacz . Zastanawiają mnie dwie serie , Fast Shad SG8 i Defiance SG8 , czy bylibyście w stanie wypowiedzieć się na temat tych wędek ? Z góry dzięki .

Zobacz jeszcze serię Salmonoid, używam na dużej rzece.

Ja, niezmiennie polecać będę, a łowię nią od lat na Wiśle, jazie, klenie, bolenie, sandacze w nocy na woblery, szczupłe, SG 2 Shore Game  2,44 5-20, kupiłem w w Plecionie na promce za 140 zeta.

SG4 FAST GAME BC 7'3"/2.21M F 20-60G Ktoś ma? Jak opisany ciężar wyrzutu? Realnie, zaniżony czy zawyżony?

Mam sg4 fast game 2,54 do 50g i zarówno mój jak i inne z serii ogladane w sklepie zdecydowanie mają zaniżony opis.

Na swoim do 50, bullteez 18cm + 10g ołowiu + dozbrojka na 2 kotwice 1/0, w pełnym komforcie bez zająknięcia na dynamicznym wymachu, a wychodzi że łącznie to jakieś 70g

Jedyna wada (jak dla mnie) to bardzo długi dolnik, dlatego służy jako zapas...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć, przymierzam się do zakupu sg4 medium game 2,51cm 14-35g cw. oglądałem go w sklepie i jest to sztywna szpada, bardzo lekka, fajna, zgrabna. 

Czy ktoś z Was może ma w swoim arsenale taką wędkę i ją używa, chciałbym się dowiedzieć jak pracuje pod obciążeniem, jakimi główkami idzie na nią łowić minimum i max aby czuć dobrze opad oraz też zeby nie przeciążyć. Nie powiem, że bardzo za mną chodzi ten kijek pomimo niedawnego zakupu sg4 distance game 2,74 do 30g cw. Tą sg4 2,51 do 35g używałbym do łowienia z brzegu również. Wydaje mi się, że może to być fajna opcja do łowienia brzegiem gdzie jest duży nurt i z każdej strony przeszkadzają drzewa albo krzaki. Ciężki temat bo kijek leciutki i sztywniutki, zapas mega tam siedzi, dlatego proszę o opinie jakiegoś dobrego użytkownika :)