Skocz do zawartości

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Spłonka to tzw. zapłonnik, wystepuje m.in w nabojach strzeleckich (a nabój to równiez pocisk jakby szanowny Piit nie wiedział).

Poczytaj o budowie naboju. O kryzach, łuskach pocisku, ładunku prochowym itd itd. Jest tego trochę. Ale ni cholery pocisk nie ma spłonki ;)

no, to jest wirtuozja nowatorstwa, zwlaszcza, ze pociski nie maja splonek :P

Spłonka to tzw. zapłonnik, wystepuje m.in w nabojach strzeleckich (a nabój to również pocisk jakby szanowny Piit nie wiedział).

Piotrek chyba poimprezował bo na żarty mu się zebrało.

post-50670-0-87445900-1418407358_thumb.jpg

PS

mam nadzieję, że się tu nie pozabijamy :D  tyle tej amunicji

Edytowane przez @Wojti

Podobno w uchwycie ma być proch strzelniczy. :D wiadomo ze pierwsza seria najlepsza. Żeby zachęcić

kupujących. A później to już cięcie kosztów :D

Zgodzę się ^_^

Więc kto będzi chciał kijek to kupywać od razu, bo podejrzewam, że pod koniec sezonu 2015roku będą takie same niespodzianki z tym modelem jak w tym.

Edytowane przez Wil

Wydaje mi się ze po prostu więcej ludzi użytkuje teraz te kije a co za tym idzie mamy większe grono niezadowolonych. Mam nadzieje ze będą tak samo dobre jak dotychczas. Nigdy nie lowilem kijami z wyższej półki jak legend, dla mnie wyższa półka to mój premier na którego złego słowa powiedzieć nie mogę i jest to mój ulubiony kij ale savage Gear moim zdaniem daje rade szczególnie parabellum i bushwhacker.

Z Bushwhackerami jest mały problem - są kruche... Rekordzista 3-ci raz wymieniał szczytówkę w kiju 10-30g  ;) Na Parabelluma nie było reklamacji, podobnie na Finezze. LRF zdarzył się jeden złamany, do 12g bodajże ale jeśli dobrze pamiętam to z winy użytkownika ale naprawione gratis. MPP to w ogóle jest (za te pieniądze) świetny kij i do tego znam dwie osoby co dosyć ordynarnie obchodzą się z wędkami i mają MPP, ale tych ponoć nie mogą połamać  :D

Sam prywatnie użytkuję Finezze na sandacze. Łowiłem LTWS68MXF, Aetosem czy Elitkami ale przy SG gęba się cieszy  :wub: Szkoda, że SG nie ma w ofercie casta typowo do okoni i gwarancja obejmuje tylko okres 12 miesięcy  <_< Nawet Shimano poszło po rozum do głowy i teraz będzie 2 lata na sprzęt.

Warto również zwrócić uwagę na serię TITANIUM.

W większości akcją podobne do Finezze, jednak są to kije w dłuższych wymiarach i solidniejszych gramaturach.

Użytkuję dwa z tej serii 2,75 m. 7:25 gr; oraz 2,43 m. 10 ;32 gr.

Oba rewelacyjne ale i bardzo różne.

Parabellum to słaby kij na szczupaki czesto zdarzały się spady spowodowane slabym wcieciem w twardy pysk ryby, zwłaszcza ten 3-16,

jest strasznie spolegliwy, chociaz w pierwszy dzien nad wodą przeszedł test bojowy w postaci bolenia 69cm który uderzył na krótkim dyszlu z plecionką,

kotwica się rozgięła ale kij utrzymał rybe bez problemu, z przyłowem boleniowym czy szczupakowym nie twierdze,

że sobie nie poradzi ale w silnym nurcie napewno nie utrzyma dużego bolenia, to kleniowy kijek.

Seria titanium to juz inna akcja, tez posiadam jeden taki kij, 290cm 12-36g, pod szczupaki i bolenie rewelacja, dobrze ładuje się już od 10g, kupiłem go nowego za naprawdę dobre pieniądze,

szczupaki do 60cm (pistolety) nawet nie wiedza co się dzieje, a juz lądują na brzegu :) hol to szybka akcja, więc w dobrej kondycji wracają do wody, tak samo bolenie szybki hol fotka i do wody bo przeciez o to w tym chodzi.

Aha zapomniałbym powiedzieć, że w tym roku nie miałem ani jedengo spadu bolka z tego kija, szczupaków wszystkich nie pamiętam, także kij trzyma ryby wzorowo.

Ten 3-16 g to przecież nie kij na szczupaki. Co prawda ryba nie wie na co kij i ja lowilem na niego okonie, jazie, klenie i szczupaki ale szczupak 60+ to już za dużo.

Kamil_Be postaram się uważać na mojego Bushwhacker 10-40g. Szukałem tańszego kija, bralbym Patabellum gdyby nie ta długość, 240 jest wystarczające. :-)

Savage Gear Finezze 202 cm /18 gr

Witam pozwolilem sobie załozyc temat bo mało opini znalazłem na temat tego kijka jest dosyc krótko na rynku .Pytanie do posiadaczy czy kijek obsłuzy gume powiedzmy 25 gr albo i wiecej Wiem z e wedka ma spory zapas mocy ale jak to sie ma do prowadzenia takiego jiga  czy daje rade.Wedke planuje kupis w Jednoskładzie...pozdrawiam

Z Bushwhackerami jest mały problem - są kruche... Rekordzista 3-ci raz wymieniał szczytówkę w kiju 10-30g  ;) Na Parabelluma nie było reklamacji, podobnie na Finezze. LRF zdarzył się jeden złamany, do 12g bodajże ale jeśli dobrze pamiętam to z winy użytkownika ale naprawione gratis. MPP to w ogóle jest (za te pieniądze) świetny kij i do tego znam dwie osoby co dosyć ordynarnie obchodzą się z wędkami i mają MPP, ale tych ponoć nie mogą połamać  :D

Sam prywatnie użytkuję Finezze na sandacze. Łowiłem LTWS68MXF, Aetosem czy Elitkami ale przy SG gęba się cieszy  :wub: Szkoda, że SG nie ma w ofercie casta typowo do okoni i gwarancja obejmuje tylko okres 12 miesięcy  <_< Nawet Shimano poszło po rozum do głowy i teraz będzie 2 lata na sprzęt.

Przyznam rację... MPP to super wędeczka. Mam model 3-16 , mozna poprowadzić gumkę, blaszkę, woblerka, przy rybie daje dużo frajdy.

Mając w ręku czuć wysoki poziom materiałów, a cena super, jak będzie kaska kupuję jeszcze jeden, na zapas...

Mam ten patyk od marca 2013. Nie wiem która to seria :D

Patyk u mnie pracuje głównie wiosenie i przy letniej niżówce.

Na kluchy przyjemnie daje radę. Przyłowowo obslużył dwa bolki 66 i 69.

Dał radę, ale zdecydowanie brakuje mu mocy na takie zabawy... oczywiście żeby w miarę szybko dało się obsłużyć takiego klienta ;)

Mam ten patyk od marca 2013. Nie wiem która to seria :D

Patyk u mnie pracuje głównie wiosenie i przy letniej niżówce.

Na kluchy przyjemnie daje radę. Przyłowowo obslużył dwa bolki 66 i 69.

Dał radę, ale zdecydowanie brakuje mu mocy na takie zabawy... oczywiście żeby w miarę szybko dało się obsłużyć takiego klienta ;)

Zgadza się, ale przecież nie o tochodzi, żeby bolka 70 cm po zacięciu od razu podnosić na kiju na brzeg...