Skocz do zawartości

Daiwa Turnament-Z 2500iA... Opinie!!!

LASOTA1974

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm... ostały mi się dwie daiwy: Z iT oraz Z C obie 2500 ( Z C to w zasadzie Z iA).

Obie pracują gładko i lekko bez ząbkowania itp. oraz mają moc - przy czym konstrukcja Z iT jest nieśmiertelna.

Nigdy nie miałem problemów z zamykającym się samoczynnie kabłąkiem przy wyrzucie przynęty w żadnym (obecnym i byłym) turku.

Wady - Z C faktycznie mogła by mieć mocniejszą oporówkę, ale nie pusciła mi nigdy (być może jeszcze nie)...

Waga odpowiednio 295g oraz 250g.

Taki turek 2500 wielkościowo/wagowo porównywalny jest ze stellą 4000 z ostatnich generacji (okolica 270gr). Ostatnio szukam kołowrotka z szeroką szpulą, aby kleniojaziowe przynęty latały lepiej. Mialem nadzieję, że stella 4000 będzie rozwiązaniem. Minę zrobiłem, gdy po przymierzeniu szpuli od Z2500ia i millenium 4000 wyszło, że są bardzo zbliżone. (Ale bynajmniej suwmiarką nie mierzyłem, zatem proszę nie linczować za te milimetry różnicy, których nie dostrzegłem :D ) Możliwe, że szpula od nowszych stelli jest już większa.

Co do pracy, to niestety nigdy nowego turka nie maiłem, zatem sie nie wypowiadam. Mój Zia nawinął milion pięćset sto dziewięćset tysięcy kilometrów linki i nadal kręci bardzo przyzwoicie, mimo że prowadnica wózka, czyli obudowa, zdążyła się wyrobić. Uważam, że to jest największa wada tych kołowrotków.

Jeśli chcesz coś o naprawdę dużej szpulce i niedużej wadze pójdź w stronę Shimano Aero tak jak i ja poszedłem. Działa. Rzuty są wyraźnie dłuższe.

Karkolomna to dyscyplina

Porownywac stelle I tournamenta zia.

Szczegolnie w wersji nowy vs nowy.

Bo jak zarzniety jeden czy drugi to juz chyba zadna roznica ;)

Z tournamentow wyszedlem kilka lat temu.

Jak odkrylem certate hyper custom.

Potem wyszedlem z certate.

Ale lowie malo po polsku. Nie lowie szczupakow. Nie lowie na gumy Z OPadu. Sandacze tylko na woblery w letnie wieczorny...

Moje lowienie to swiAt kolowrotkow rozmiar 2500. Stelli nie zamienilbym na zadne inne. Dla mnie nie maja konkurencji.

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Ciekawe że linki na Turka Zia2500 ,wchodzi tyle co na stekę SW4000 08,sprawdzone przy przewijaniu.

Tak więc z założenia ,te 2500 Daiwowskie było myśane chyba też, o nie poddaniu się w dłuższym przeciaganiu liny.

Bylo myslane jak w latach 90tych uzywalo sie takich linek a nie innych

Ktore mialy taka srednice a nie inna.

I taka wytrzymalosc a nie inna.

Sorry Przemek.

Ale trzeba pamietac o rocznikach ...

Kolejne generacji daiwy 2508 maja coraz plytsze szpule 2508...po prostu linki sa coraz ciensze

• Like 1

Muszę się z żalem zgodzić, daleko współczesnym Shimano wielkości 2500/C3000 do mocy Turka 2500. Pierwsze to kołowrotki na klenia czy pstrąga, Tournament to już całkiem rozsądna propozycja na szczupaka przy uncjowym kijku. 

Puszczająca się oporówka to faktycznie częste zjawisko, zwłaszcza przy niskich temperaturach. Co do kabłąka...nie wiem, ja także mam dwie lewe ręce, u mnie się samoistnie nie zamykał. Ale nawet jeśli to się zdarza, kupić "nówkę" za rozsądne pieniądze to byłaby okazja :rolleyes:

No trochę te porównanie współczesnego Shimano do starego Turka nie na czasie. Trzeba porównać stare Shimano (czarnuchy) do Turka i współczesne Daiwy i Shimano. Takie porównanie starych do starych i nowych do nowych kołowrotków pokaże, które rzeczywiście mają tę oczekiwaną moc.

Bylo myslane jak w latach 90tych uzywalo sie takich linek a nie innych

Ktore mialy taka srednice a nie inna.

I taka wytrzymalosc a nie inna.

Sorry Przemek.

Ale trzeba pamietac o rocznikach ...

Kolejne generacji daiwy 2508 maja coraz plytsze szpule 2508...po prostu linki sa coraz ciensze

Faktycznie dobry trop,chociaż tamtejsze strofty i dzisiejsze też , jakoś podobne niemarketingowe a realne moce mają w porownaniu do reszty  z dzisiaj :) ale to już inny temat... 

Witam!!!

Mam taki egzemplarz Nowy...leży od kilku lat bezużytecznie. Proszę o wszelkie opinie...będę wdzięczny.

Pozdrawiam ;)

attachicon.gif20160205_233722_resized.jpg

Nowe egzemplarze miały foliową taśmę przeźroczystą na szpuli z napisem ABS.

Jeśli została zdjęta, a nie widzę jej na zdjęciu, to raczej kołowrotek był już używany.

Edytowane przez DonPablo

... i o tym czy ściągnięta folia jest dowodem na to czy kołowrotek był używany czy nie... w tym przypadku mówimy o konkretnym kołowrotku - ale dotyczyć to może każdego :)

To w przypadku kazdego innego kolowrotka, kolowrotek o zdjetej banderoli porzadny Japonczyk nazwalby kolowrotkiem "nieuzywanym". 

Ale jak wiemy Japonczykow na forum u nas niewielu. Wiec dowolnosc terminologii jest sarmacko dowolna :)

Na gieldzie J.pl widuje sie sprzet nowy, po jednorazowych testach.

Takze, jak bardzo sie chce, to mozna :)

• Like 3

... i o tym czy ściągnięta folia jest dowodem na to czy kołowrotek był używany czy nie... w tym przypadku mówimy o konkretnym kołowrotku - ale dotyczyć to może każdego :)

Podobnie może być z wędkami seryjnymi, gdzie na korku jest folia. Folię ściągasz, wędka używana, folia jest, kijek nieużywany. To już teraz wiadomo, dlaczego niektórzy chodzą na ryby z folią na korku.................kijek zawsze będzie nieużywany. :)

Teraz będziemy szukać speców od foliowania rękojeści i szpulek ;)

To jest nisza rynkowa w którą można się wstrzelić !

Too late.....ja już takiego z forum znam :) na olx szły właśnie jego nowe daiwy kupione tu jako używane, a czasem ludzie nawijaja linkę na te folię więc i po 10latach zostanie :)

Too late.....ja już takiego z forum znam :) na olx szły właśnie jego nowe daiwy kupione tu jako używane, a czasem ludzie nawijaja linkę na te folię więc i po 10latach zostanie :)

Wtedy folia nosi ślady nawijania i wszystko jest jasne..

Oczywiście istnieje niezwykle mało prawdopodobna sytuacja, że ktoś chciał łowić, zdjął folię...a następnie się rozmyślił i odłożył kołowrotek na 15 lat do szafy-

być może z taką właśnie sytuacją mamy tu do czynienia

Nie ma potrzeby szukac speca od nawijania folii na rekojesc, sam znam przynajmniej jednego dobrego wedkarza, ktory folie zdejmuje po pol sezonie...albo i nie...jest czas na testy kija, jesli nie podpasuje, mozna odsprzedac jako niesmigana nowke, ewentualnie prawie nowke po krotkich testach dla potrzeb opisu aukcji ????

Edytowane przez coloumb

Koledzy , czy warto trafiła mi się okazja nówka za 2300.

Niedawno opisany na forum.

Proszę o radę.

Fajnie, że kolega zdecydował .

Pora na sprostowanie bo widzę, że się chmury zbierają.

To była ironia do postu niżej.

Kolega zbierał informacje i pisał ,że nie na sprzedaż.

Były propozycje kupna ,ale zostały zignorowane :-)

A tu pojawia się na all..... za 2300 to chyba koniec świata .

Edytowane przez brig
  • Like 2