Skocz do zawartości

mróz i plecionka - czy silikon jest rozwiązaniem?

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jozi,

ew. można połączyć jedno z drugim. Na youtube jest sporo filmików z USA jak łowią sobie w takich przenośnych domkach na lodzie, na jeziorach. W zasadzie wszystko jak w normalnej chałupie, tylko dodatkowo klapka w podłodze i przerębel - pozazdrościć :o

Jozi,

ew. można połączyć jedno z drugim. Na youtube jest sporo filmików z USA jak łowią sobie w takich przenośnych domkach na lodzie, na jeziorach. W zasadzie wszystko jak w normalnej chałupie, tylko dodatkowo klapka w podłodze i przerębel - pozazdrościć :o

U nas z powodu oszczędności materiału i cieńszych lodów szybciej by się pewnie pojawiły na lodzie sławojki a nie domki (ew. idąc z duchem czasu - Toi-Toi`e)

Najlepiej to chyba kupić plecionkę, którą można stosować w czasie mrozu :D

tzn. ? Czy myślisz o linkach zgrzewanych o któych wspomniał @pitt? Jak dotąd spotykałem się z opinią że nie są to trwałe produkty i że tylko przez krótki okres użytkowania takie linki zachowują swoje pierwotne właściwości.

Ja czasem korzystam z nich.

Większy przekrój w stosunku do oferowanej mocy i jakby zwiększał się z czasem. Plecionka po jakimś czasie wygląda na mocno postrzępioną, ale ... nadal jest mocna. Do tego chyba są pokrywane teflonem.

Kiedy stosuję? No właśnie podczas mrozu i do łowienia na rafach, gdzie standardowa plecionka przeciera się momentalnie o kamienie.

• 2 tygodnie później...

A tu ocieplenie jak na złość :lol: Ja potraktowałem plecionke tą oliwą silikonową i mam wrażenie, że co prawda plecionka nie nasiąka ale za to kropelki wody jakoś się do niej przyklejają - do tego stopnia że nawet na plecioce nawiniętej na multi widzę takie mikro-kropelki, więc może się jeszcze okazać że zamiast sobie polepszyć to... <_<

Ja jak dotąd walczyłem z mrozem jedynie przy pomocy mono. Ale po lekturze tego co napisaliście przyszły mi do głowy dwie rzeczy. Pierwszy pomysł poddał Pitt i dotyczy on fluokarbonu. Bo prawda jest taka, że chodzi jedynie o rozciągliwość zwykłej żyłki która nas irytuje. Nie sądzę, żeby zastosowanie czystego FC wchodziło w grę, bo to materiał tak na prawdę słaby i skuteczny przy dużych średnicach co czyni go twardym jak deska. Trzeba będzie wypróbować żyłki kombinowane jeszcze się w temat nie zagłębiałem ale popatrzę.

Druga rzecz to to co napisał Bajzi o strukturze plecionki i kilka postów na temat tego, że nowa plecionka lepiej znosi warunki poniżej zera. Tu niestety trzeba będzie odboleć trochę kasy. Zrobię sobie osobną szpulkę(kołowrotek?) przeznaczony tylko na warunki poniżej zera. Plecionka na nim musi być nowa i najlepiej o konstrukcji teoretycznie nie chłonącej wody. To będzie rozwiązanie na październikowo listopadowe łowy kiedy zazwyczaj rano jest minusowa temperatura. Będę miał szpulkę z taką plećką tylko i wyłącznie na ten krótki czas rano kiedy jest minus. Jak się zrobi cieplej to zamiana na zwykłą szpulkę roboczą, żeby nie niszczyć plecionki przeznaczonej na mróz która od razu pójdzie pod kurtkę do ciepełka celem wysuszenia . W grudniu już nie ma tak różowo bo często przez cały dzień jest minus. I tu ratunek widzę w w żyłkach kombinowanych z FC co nie będzie miłe, ale lepiej tak ni w ogóle nie łowić.

ja, w 1 dzien po impregnacji, mam takie spostrzezenia: plecionka sama w sobie nie nasiaka az tak mocno jak przed impregnacja, ale po kilku rzutach szpula i tak jest mokra, bo woda zebrana na powierzchni linki nie jest w stanie, w tak krotkim czasie (od momentu wyjscia z wody do owiniecia wokol szpuli), sie 'zdematerializowac' i pomimimo, ze czesc wilgosci pozostaje na przelotkach, to prawa fizyki sa sptyniejsze od sprayu nano

• 1 miesiąc temu...

A czy ktoś z Was słyszał o specyfiku do uszczelek kupowanym na stacjach Orlen? Podobno jest wiele tych środków ale tylko jeden działa jako dobry konserwant plecionek. Wczoraj usłyszałem to w jednym ze sklepów wędkarskich ale nikt nie potrafił podać nazwy tego środka.

ja zgadzam się z wypowiedzą kolegi pitt-a cyt.- ja, w 1 dzien po impregnacji, mam takie spostrzezenia: plecionka sama w sobie nie nasiaka az tak mocno jak przed impregnacja, ale po kilku rzutach szpula i tak jest mokra, bo woda zebrana na powierzchni linki nie jest w stanie, w tak krotkim czasie (od momentu wyjscia z wody do owiniecia wokol szpuli), sie 'zdematerializowac' i pomimimo, ze czesc wilgosci pozostaje na przelotkach, to prawa fizyki sa sptyniejsze od sprayu nano

czym by nie smarować plecionki albo żyłki to i tak woda bedzie zamarzać na przelotkach i szpuli kołowrotka....i nic już tego nie zmieni !!!!!!!!!!!:(

Jakoś mnie to nie dziwi. O ile zwilżalne materiały to jedna bajka o tyle na niezwilżalnych zawsze zostaną krople wyrwane z powierzchni wody. Na przelotkach plecionka nie zostawi mniej wody niż tłusta żyłka.

Mam jednak jedno pytanie: czy zaimpregowana plecionka sztywnieje na mrozie tak bardzo jak niepotraktowana impregnatem? Chyba, że na mrozie nie używałeś...

• 4 lata później...

Wybaczcie, że odgrzewam starego kotleta... Minęło kilka lat, dokładnie 5 :-). Czy coś się zmieniło w dziedzinie plecionek i możliwości ich komfortowego użytkowania w ujemnych temperaturach? Nadeszły mrozy, a więc dla mnie czas mono i naciągania się linki jak gumy w majtach...Może pojawiły się jakieś ekstra szczelne plećki na polskie mrozy?

Super japońskie plecionki nic nie zdzialaja bo i tak drobinki wody zbierają się na przelotkach i zamarzaja.W styczniu załatwiłem tak Dragona HM8X 0.6.

Lód zrobił swoje,plecionka strasznie sie poprzecierala i połowa szpulki poszła do kosza po jednym wypadzie.Sama plecionka nie zamarzala.

Edytowane przez adriano