nalewator Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 HejSzukam dobrej tuby na jedno skład. Niedroga (firma nie gra roli) ale spełniająca swoje zadanie.Kij ma 6'6" może ktoś coś poleci sprawdzonego.Wiem że najtaniej zrobić z rury PVC ale jednak chcę coś "ludzkiego" co da rade też na bagażniku dachowym.Wszelkie pomysły ,porady ,doświadczenia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 http://jerkbait.pl/topic/31795-pokrowce-tuby-i-nie-tylko-nowo%C5%9Bci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Siwy pike... Kolego mogę jego tuby polecić Ci z czystym sumieniem ,wykonanie zadowoli Cię w 100% ( mam 3 szt.) wykonanie bez zarzutu ,cena bardzo przystępna ,czas wykonania bardzo krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Zobacz tuby Mikado, wyjdzie najtaniej i najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad istotą tuby do przechowywania i transportu wędek. Zauważyłem, że wielu wędkarzy przywiązuje niesamowitą wagę do takich tub. Jednakże nie tyle do ich przeznaczenia, czyli ochrony podczas transportu czy przechowywania wędek, a co do jakości wykonania i wyglądu takiej tuby. @Siwypike robi rewelacyjne tuby ale ja się ich pozbyłem. Dlaczego? Bo mam dość troszczenia sie o tubę tak samo jak o kij. Jak mam się bać, że ją gdzieś zarysuję, zadrę skaj, którym jest obita, rozerwę zamek czy poszycie, bo o coś zahaczę w piwnicy albo w samochodzie, to podziękuję. Jak mam się obawiać przygnieść taka tubę tobołami w bagażniku auta, aby nie odcisnąć na skaju śladów, nie rozerwać go śrubą silnika lub chronić plastikowe zaślepki tuby przed porysowaniem przy stawianiu tuby w pionie na betonie, to zastanawiam się, co jest w tym momencie ważniejsze, kij czy tuba? Ja przeszedłem na "system" szarych tub PCV z dorobionymi zaślepkami. Nie martwię się o to, że wstawiając takie tuby za metalowy regał w piwnicy, jakoś je zarysuję czy rozerwę materiał obiciowy. Wrzucam je bez problemu do bagażnika auta razem z innymi gratami, czy przypinam pasami do relingów na dachu auta. I kij jest dokładnie tak samo chroniony w tubie za 25zł, jak w pięknie wykonanej tak samo wytrzymałej tubie za 160-180zł A dla "wzrokowców" można okleić sobie taką tubę naklejkami z tematyką wędkarską Sorry, za OT Edytowane 6 Lutego 2016 przez Żbiku 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 A ja się przestawiłem na tuby od rur spustowych (brązowe)... równie solidne co szare, trochę tylko droższe i po ludzku to wygląda (całkiem nieźle) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ja tak samo podchodzę do sprawy jak Kuba @Żbiku. Po co mam dbać jeszcze o tubę??? Wystarczy że o wędki muszę się troszczyć. Dlatego mam tubki z PVC 75mm - te od kanalizy. Jedna z dopałką 25cm żeby wlazł siedmiostopowiec, druga 2m pod 6'6". A koszt ich śmieszny, coś ok 3 dych. Za to uważam że przy takich tuba ważny jest gruby pokrowiec, żeby patyki się nie obijały w gołej rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ja mam dwie czy trzy tuby od siwego pike i przetrzymuje je w pokoju. Lubię ich wykonanie, cieszą oko. Ale też nie brandzluje się nimi, tylko normalnie używam. Nie są porozrywane , tylko kapsle są porysowane. Mi to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Panowie szara rura i otulina piankowa do rur i jest zajebiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Patrzyłem na te mikado i cena jest spoko.Będę na Rybomanii to pewnie coś na żywo zobaczę i zakupię. Dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ja proponuję zielone rury od systemów rynnowych o średnicy 60mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRZYMAL2 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad istotą tuby do przechowywania i transportu wędek. Zauważyłem, że wielu wędkarzy przywiązuje niesamowitą wagę do takich tub. Jednakże nie tyle do ich przeznaczenia, czyli ochrony podczas transportu czy przechowywania wędek, a co do jakości wykonania i wyglądu takiej tuby. @Siwypike robi rewelacyjne tuby ale ja się ich pozbyłem. Dlaczego? Bo mam dość troszczenia sie o tubę tak samo jak o kij. Jak mam się bać, że ją gdzieś zarysuję, zadrę skaj, którym jest obita, rozerwę zamek czy poszycie, bo o coś zahaczę w piwnicy albo w samochodzie, to podziękuję. Jak mam się obawiać przygnieść taka tubę tobołami w bagażniku auta, aby nie odcisnąć na skaju śladów, nie rozerwać go śrubą silnika lub chronić plastikowe zaślepki tuby przed porysowaniem przy stawianiu tuby w pionie na betonie, to zastanawiam się, co jest w tym momencie ważniejsze, kij czy tuba? Ja przeszedłem na "system" szarych tub PCV z dorobionymi zaślepkami. Nie martwię się o to, że wstawiając takie tuby za metalowy regał w piwnicy, jakoś je zarysuję czy rozerwę materiał obiciowy. Wrzucam je bez problemu do bagażnika auta razem z innymi gratami, czy przypinam pasami do relingów na dachu auta. I kij jest dokładnie tak samo chroniony w tubie za 25zł, jak w pięknie wykonanej tak samo wytrzymałej tubie za 160-180zł A dla "wzrokowców" można okleić sobie taką tubę naklejkami z tematyką wędkarską Sorry, za OT Żbiku masz całkowitą rację ja również przeszedłem na tub PCV i jest ok spełnia swoją role i spokojnie mogę zostawić w samochodzie bez obaw że komuś się spodoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 To prawda,kolega @Siwypike robi super tuby i też mam takowe - z tym że przechowuję w nich kije w domu, bo jak już mają gdzieś leżeć to niech to będzie i dla nich bezpieczne i niech to jeszcze jakoś dobrze i estetycznie wygląda. A nad wodę? - oczywiście zwykłe, szare PCV z typowym przeznaczeniem do transportu i można z nim robić co się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) I ja się podpiszę pod tubami kolegi Siwypike - rozsądnie i super jakościowo. Edytowane 7 Lutego 2016 przez Dano-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Wszystkie kije mam w tubach od Darka i żadna mi się nie zniszczyła. Wędką w tubie nie wbijam gwoździ bo od tego mam młotek. Nie lubię bawić się z pokrowcami a w tubach Siwego jest miękka tkanina, wystarczy wsunąć kij i wio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dla mnie najistotniejsze w tubie jest wnętrze . Wędki mają mieć mięciutko i bezpiecznie . I tak jak pisał gucio bez zabawy w pokrowce . A jeśli chodzi o warstwę zewnętrzną , to niestety czasami się pobrudzi i sponiewiera , ale nie na tyle , żeby nie ogarnąć tego mokrą szmatką . Tym bardziej , że nie jest pokryta z zewnątrz jakimś welurem czy innym zamszem tylko czarną , wytrzymałą materią . Swoją tubę na dwie wędki zamówiłem poza Forum i też jest git . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRZYMAL2 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dla mnie najistotniejsze w tubie jest wnętrze . Wędki mają mieć mięciutko i bezpiecznie . I tak jak pisał gucio bez zabawy w pokrowce . A jeśli chodzi o warstwę zewnętrzną , to niestety czasami się pobrudzi i sponiewiera , ale nie na tyle , żeby nie ogarnąć tego mokrą szmatką . Tym bardziej , że nie jest pokryta z zewnątrz jakimś welurem czy innym zamszem tylko czarną , wytrzymałą materią . Swoją tubę na dwie wędki zamówiłem poza Forum i też jest git .A dla mnie wnętrze nie ma znaczenia ponieważ wożę co najmniej dwa spiny i żeby uniknąć otarć kij o kij przelotka o blank wożę w pokrowcach szmacianych i dlatego PCV jest jak dla mnie ok no chyba że macie do każdego kijka osobną tubę to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Moja tuba na dwa jednoskłady ma wewnętrzną miękką przegrodę , tak więc wędki nie obijają się o siebie . O taką zresztą chodziło mi od początku . Gdybym miał kije do 7' nie byłoby tematu i kupiłbym fabryczną tubę Croixa na dwa wędziska , no ale lekko przekraczam średnią i jest 7'2", więc musiałem pomyśleć o wyrobach rzemieślniczych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Moja tuba Mikado kosztowała z przesyłką 166 zł, można ją regulować na długość od 160 do 220 cm, na czym mi zależało, bo używam głównie kijów jedno składowych o długości do 213 cm, ma średnicę 110 mm. Tuba ma wykończone pianką jedynie końce, Problem obijania się kijów o siebie w czasie transportu rozwiązałem kupując piankową otulinę do izolacji rur c.o. Te akurat pianki mają taką zaletę, że ich zewnętrzna powierzchnia jest pokryta czerwoną, gładką warstwą, co ma znaczenie przy pakowaniu kilku wędek do tuby. Dla bardziej wymagających do pianek można umocować rzepy (pianki są oczywiście rozcięte na całej swojej długości, a wędkę chowamy po uchwyt, czyli bez niego :-). Jeżeli chcemy całkowicie unieruchomić wędki w tubie (ma to znaczenie przy dalszych wyprawach, kiedy przewozimy sprzęt na dachu samochodu, pociągiem, albo leci samolotem w luku bagażowym) jest na to prosty sposób: do tuby pomiędzy wędki wkładamy długą dętkę rowerową, którą po wpakowaniu wszystkich kijków z wyczuciem pompujemy. Mała pompka rowerowa nie zajmie nam wiele miejsce, dobrze układając kije zmieści się też do samej tuby. Dętkę można we właściwy sposób przerobić, aby miała kształt długiego odcinka, a nie koła, ale to już chyba każdy będzie potrafił wykonać domowym sposobem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Ja zakupiłem tubę Mikado na wędkę i kołowrotek . Wkładam i wyjmuję gotowy zestaw sprawuję się super. Z wad wejdzie tylko jeden zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Poniżej fotki z moim sposobem na przewożenie jednoskładów w plastikowej tubie (to akurat tuba Mikado 160/220 cm), dodatkowo aby chronić największą przelotkę, wsuwam wędkę jeszcze w firmowy płócienny pokrowiec. Edytowane 21 Lipca 2016 przez Olo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi