s4mo Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Witam,Nie znam się na markach silników zaburtowych i mam pytanie do Was.Mając budżet około 1500zł jaki silnik wybrać? Wiem że to nie jest dużo kasy i nie mogę wymagać cudów ale na co patrzeć przy kupowaniu dziadka?Czy znaczenie ma firma ? Wiem jedno że chyba chcę 2suwa ponieważ będę go transportował w różnych pozycjach.Ma służyć do pontonu 2,75m, powinien być lekki i miec od 3,5 do 5 km.Ważna jest firma? Czy brak regulacji w rumplu jest dużym utrudnieniem?Jakiś godny polecenia handlarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Napisz do kolegi @ Evin. Zapewne sporo śmietników jest teraz powystawianych. Za tą kasę śmiało kupisz dobrą używkę pod warunkiem, że z dobrych rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Albo czy ktoś korzystał z polskich silników parsun? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Albo czy ktoś korzystał z polskich silników parsun?Śmiech na sali. Jakich polskich??? To chinol. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Patrząc na to że wszystko jest z chin .... lepsze to niz kosa spalinowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antoni Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Śmiech na sali. Jakich polskich??? To chinol.Nie znam sie na silnikach zaburtowych ale jak 20 lat temu kupiłem pile husqvarna to dobrze serwisowana ciacha dalej a pracy ma sporo i nawet nie pierdnie , a kolega kupił chińczyka co najlepsze od tamtej pory już trzeciego a nie przerabia nawet 1/3 tego co ja także mechaniczna myśl technologiczna kraju środka zostawia sporo do życzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Oki już telefonicznie wyjaśniono mi o silnikach parsun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotrekOlc Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Z silnikami używanymi tak jak z samochodami... Musisz mu zajrzeć do środka czy wszystko gra, odpalić, a jak jest możliwość to sie przepłynąć. Stare dwusuwy to dobre silniki, jednak przy nieodpowiednim eksploatowaniu wszystko sie rozleci, wiec trzeba rzucić okiem na kilka rzeczy.Prawda jest taka, ze najlepsze sztuki rozchodzą sie wsród znajomych, ale są tez wyjątki, co czyni je prawdziwymi perełkami i ich właśnie należy szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zlotowlosy Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Z silnikami używanymi tak jak z samochodami... Musisz mu zajrzeć do środka czy wszystko gra, odpalić, a jak jest możliwość to sie przepłynąć.Stare dwusuwy to dobre silniki, jednak przy nieodpowiednim eksploatowaniu wszystko sie rozleci, wiec trzeba rzucić okiem na kilka rzeczy.[...] A te kilka rzeczy przy "rzucaniu okiem" to np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Jak już to kupuj piątkę. W pojedynkę w ślizgu polecisz.Na którymś z forów motorowodnych jest dokładna instrukcja jak sprawdzić używany silnik. Kompresja i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemsol Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 przy zakupie można umówić się w serwisie na oględziny przedsprzedażne.... jeżeli silnik jest legalny i zdrowy to sprzedający nie będzie robił problemów aby taki przegląd przejść. w serwisie powiedzą wszystko a nawet od razu mogą zrobić serwis. koszty oczywiście wzrosną ale świadomość tego że nie kupuje się trupa pomaga bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lukasz82 Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 A te kilka rzeczy przy "rzucaniu okiem" to np? 1. Nie sugeruj się tym że silnik jest bardzo czysty, są sposoby aby usunąć nalot ze stopy.2. Sprawdź czy nie ma kłopotów z odpalaniem na zimno.3. Zobacz jak pompuje wodę, ciśnienie powinno być równe. 4. Zobacz jak pracuję, czy nie szarpie, jak wchodzi na obroty.5. Po zdjęciu kopuły, sprawdź czy nie ma wyciekow oleju( czterosow).6. Stan śruby.7. Skrzynia biegów, czy biegi wchodzą bez problemu. Tyle z mojego doświadczenia przy kupnie spaliny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zlotowlosy Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 1. Nie sugeruj się tym że silnik jest bardzo czysty, są sposoby aby usunąć nalot ze stopy.2. Sprawdź czy nie ma kłopotów z odpalaniem na zimno.3. Zobacz jak pompuje wodę, ciśnienie powinno być równe.4. Zobacz jak pracuję, czy nie szarpie, jak wchodzi na obroty.5. Po zdjęciu kopuły, sprawdź czy nie ma wyciekow oleju( czterosow).6. Stan śruby.7. Skrzynia biegów, czy biegi wchodzą bez problemu.Tyle z mojego doświadczenia przy kupnie spaliny. Dzięki za bardzo praktyczne podpowiedzi, na pewno przydadzą się wielu osobom, którzy będą kupowali swój pierwszy, używany silnik. przy zakupie można umówić się w serwisie na oględziny przedsprzedażne.... jeżeli silnik jest legalny i zdrowy to sprzedający nie będzie robił problemów aby taki przegląd przejść. w serwisie powiedzą wszystko a nawet od razu mogą zrobić serwis. koszty oczywiście wzrosną ale świadomość tego że nie kupuje się trupa pomaga bardzo. Słuszna uwaga. Wydaje się logicznym, że uczciwy sprzedający powinienem zgodzić się na przegląd w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
s4mo
Witam,
Nie znam się na markach silników zaburtowych i mam pytanie do Was.
Mając budżet około 1500zł jaki silnik wybrać? Wiem że to nie jest dużo kasy i nie mogę wymagać cudów ale na co patrzeć przy kupowaniu dziadka?
Czy znaczenie ma firma ? Wiem jedno że chyba chcę 2suwa ponieważ będę go transportował w różnych pozycjach.
Ma służyć do pontonu 2,75m, powinien być lekki i miec od 3,5 do 5 km.
Ważna jest firma? Czy brak regulacji w rumplu jest dużym utrudnieniem?
Jakiś godny polecenia handlarz ?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi