Skocz do zawartości

Wędki KONGER - Kleń, Jaź, Okoń

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilkunastu wypadach nad rzekę mogę śmiało polecić Team Kongera 2,7; 3-15. Testy przeszedł nad Bzurą. Bardzo ładnie miota przynęty (wobki 3/4cm), chociaż przy smużakach trzeba machnąć troszkę energiczniej.  Wcześniej używałem Daiwy z serii Exceler i choć bardzo lubię ten kijek to Konger wydaje się przyjemniejszy. Dosyć miękki ale szybciej gaśnie po wyrzucie, krótszy dolnik (chociaż ja i tak skróciłbym jeszcze z 5cm:). Generalnie za cenę 260 zł jestem mega zadowolony. Nowa seria World Champion Dancer II 2,7; 3-14 wygląd bardzo fajnie (+przelotki Fuji)  ale cena 430zł, troszkę drogo.

Faktycznie, w necie brak informacji o tym kiju. Generalnie Konger strzelił sobie w kolano zaniedbując reklamę serii Stalion. Bardzo fajne kijki, świetne wykonanie. Przeszło jakby bez echa.  Ja mam Prime Rockera, tego ciut mocniejszego chyba do 23 gr. Dla mnie ten kij to kij pod wobki i obrotówki 2-3. Śmiało można go używać jako kij szczupakowy. Raczej nie pod gumy. To jest kijek na większe rzeki. Jestem prawie pewien,że z SF będzie podobnie. Chyba go oglądałem w sklepie 3 lata temu.

Edytowane przez Robert Crocker

• 9 miesięcy temu...

Hej,wiecie może czy można dostać gdzieś na internecie,nowy Konger iri Lucky 305 3-10,czy jest jeszcze w produkcji.

Z tego co mi wiadomo, to raczej bardzo ciężko będzie coś wyszukać, podobno nie produkują. Przemku, a chcesz dla siebie kija? 

Edytowane przez TOMI803

Tak Tomku, z tego co się  dowiedziałem nie produkują już.Kijaszek miał być dla kolegi,zostają używki.

No tak, tylko używki lub coś innego :)  Chłopaki z forum są bardzo zainteresowani Mikado Specialized Chubster- jest w dobrych pieniądzach, lub Kongery ....

Warto poczytać ;) 

http://jerkbait.pl/topic/43776-kij-kleniowo-jaziowy/page-5

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Mathew a jakiej średnicy żyłkę do niej używasz? Nastawiam się wiosną na spinningowy białoryb (wzdręgi, plocie) i okonki. Nawinąłem na jedną szpulę plecionkę 0,04 i waham się odnośnie żyłki między 0,10 a 0,14. Łowisko płytkie, dno zarośnięte dywanem roślin, będę łowił głównie na przynęty pływające i mikrojigi 0,5-2g.

Witam. Jesli chcesz ja do micro-jig to zapomnij. Bo moim zdaniem jest za sztywna i do tego zakres wyrzutu jest zle opisany. Ja uzywam ja do drop shots z ciezarkiem 4-6gr bo do tego jest najlepsza. Linka to jak sie staralem jigowac nia byl techron 0.03mm, nanifofil 0.08mm lub zylka sunline siglon 0.128mm. Na bialoryb moge polecic mojego ulubionego rapiera 185cm on juz ladnie pokazuje od 1gr a do tego jest super lekki. Ale rapier to min 300zl lub okazyjnie mniej...

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

A ma ktoś Dancera albo Tango z nowej serii WCH II? Miałem w ręce WCH II Tango na Rybomanii w Poznaniu i na sucho wydawał się naprawdę bardzo ciekawy. Kupiłem wtedy DAMa microflexa 2.30 3-15g i też wydawał sie super a nad wodą sie okazało że słabo miota cokolwiek i demonem czułości też nie jest. A jak w praktyce wyglądają WCH II?

Edytowane przez dziamber

Witam

Mam w swoim zbiorze konger ultris micron 198cm do 6gr. Fajna wedeczka za smieszna kaske, tylko uchwyt mi srednio lezy...

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

Jeszcze ją masz? Ciekawe ;) bo mi wyjątkowo nie podeszła choć uchwyt akurat w moim typie.

Edytowane przez FidoAngel

Jeszcze ją masz? Ciekawe ;) bo mi wyjątkowo nie podeszła choć uchwyt akurat w moim typie.

Uważam, że to jeden z najlepszych UL-tów w tym przedziale cenowym, na naszym rynku, a nawet przerasta droższe wędziska tej klasy. Ja się już go pozbyłem od kiedy zupełnie się "scastingowałem", ale moja Pani używa jej z powodzeniem. Wędzisko ładuje się już pod przynętami 0,7g i z czystym sumieniem mogę polecić go każdemu kto chciałby czułe wędzisko okoniowo-wzdręgowe, a zarazem na tyle mocne, żeby poradziło sobie z niespodziewanym przyłowem większej rybki. Niemal idealna wklejanka zachowująca się podczas holu jak tubular.

Edytowane przez Alexspin

Zgadzam się z Alexem w 100% ????wędka naprawdę godna polecenia i aż śmieszne jest dla mnie to że jest tak tania ????na gwiazdkę dostałem od ślubnej Robinsona sashima jig perch 2-9 gr i tą wędka do kongera ma się jak maluch do mercedesa.Ciekawi mnie tylko jak się ma teton do niej bo chcę go kupić, i nie wiem czy mi się z ultrisem nie zdubluje?

(...) Ciekawi mnie tylko jak się ma teton do niej bo chcę go kupić, i nie wiem czy mi się z ultrisem nie zdubluje?

Pewnie tak.

Nie miałem Tetona w ręku, ale czytając opinie, to "legenda" i przerośnie Ultrisa, ale osobiście wolę "krajówkę" w razie awarii, czy reklamacji.

Na sąsiednim forum zasłyszane że ten ultris jest głuchy jak pień czy to prawda?

Najlepiej to kupić i samemu się przekonać bo to co pasuje mi nie musi pasować tobie itp. itd. Ja przerzuciłem ostatnimi czasy ze 20 wędzisk ... i wiele już ze mną nie jest, a nowi nabywcy wręcz zachwyceni i odwrotnie też jest także j.w.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Racja nie wypróbujesz to się nie przekonasz, tylko wiesz już mam dosyć odsyłania, czy bycia w plecy za to że używka. A w mieścinie mojej jest taka lipa że tylko net. Mimo wszystko może ktoś się wypowie jak z czuciem na tych ultrisach, nie obserwuje szczytówki, nie patrzę na linkę.

Edytowane przez Bolo8888