Skocz do zawartości

Przyłowy 2016

Sicu

Rekomendowane odpowiedzi

Rybę którą mogę śmiało uznać przekornie za połów, bo tego dnia była jedyną złapaną na sandaczowy zestaw. Waga jak miarowy sandał, w swoim gatunku to już takie sreberko. Guma 3-calowa, główka 20 gram i przynęta zassana do pyska przy opadzie. Taka płoć, nawet fotki nie zrobiłem bo zaskoczony byłem. Most kolejowy na Parnicy. 

Hmm, biorąc pod uwagę że to temat na 2016 rok .... Na Parnicy przy moście kolejowym w Szczecinie, czyli wodach PZW, obowiązuje bezwzględny zakaz spinningowania od początku roku.

Wobi, fajna rybka :) na jakiej żyłce go holowałeś? I gdzie jeśli można spytać? :)

Zestaw to Blaas XF 715-1,tatula 103SHL- linka YGK G-soul 1,2+ fluoro carbon 0,74mm na przyponie+ cannibal 10cm na 7g.(sandaczowy przyłów).Miejsce: Noord Holland.

Edytowane przez Wobi
  • Like 1

Te linowe podchody przy spławiku, uwielbiam i też nieraz mam ochotę porzucić na chwilę spinning i wrócić do korzeni :) kończąc ot, gratuluję tej zacnej ryby na spinning :)

Może to zabrzmi jak herezja ale dla mnie to ma posmak jak polowanie na pstrąga czy klenia. Lekki kijek, splawik, garść robaków i szukanie ryby w trzcinach.

• Like 3

Klenie dzisiaj były w rozmiarze mikro, ale był "bonus" i pływa dalej  ;)

Piękna rybka i w dodatku coraz rzadziej spotykana! Taki "bonus" liczy się podwójnie!  :) Na kleniowym sprzęcie, to musiała być niezła "jazda"! Jeśli to nie tajemnica, to zdradź na jaką przynętę dał się skusić! ;)

Edytowane przez Dokuś
  • Like 1

Piękna rybka i w dodatku coraz rzadziej spotykana! Taki "bonus" liczy się podwójnie!  :) Na kleniowym sprzęcie, to musiała być niezła "jazda"! Jeśli to nie tajemnica, to zdradź na jaką przynętę dał się skusić! ;)

Czy taki rzadki gość? Zależy gdzie. W niektórych okolicach hodowle przerzuciły się właśnie na palie obok tęczaków, a nie źródlaki. Wystarczy podjechać pod najbliższą hodowlę i podpytać co mają do kupienia. Nazwy nadają przeróżne, bo i pstrąg alpejski, kłodzki, albo zwyczajnie palia (ta nie ma czerwonych, drobnych ciapek, jak źródlak), a nawet dorobił się znaku "produkt regionalny" - http://pstragklodzki.pl/

W rzece poniżej zawsze znajdzie się jakiś uciekinier. A taka zasiedziała, zdrowa torpeda z płetwą tłuszczową potrafi nieźle popalić na kiju.

Czy taki rzadki gość? Zależy gdzie. W niektórych okolicach hodowle przerzuciły się właśnie na palie obok tęczaków, a nie źródlaki. Wystarczy podjechać pod najbliższą hodowlę i podpytać co mają do kupienia. Nazwy nadają przeróżne, bo i pstrąg alpejski, kłodzki, albo zwyczajnie palia (ta nie ma czerwonych, drobnych ciapek, jak źródlak), a nawet dorobił się znaku "produkt regionalny" - http://pstragklodzki.pl/

W rzece poniżej zawsze znajdzie się jakiś uciekinier. A taka zasiedziała, zdrowa torpeda z płetwą tłuszczową potrafi nieźle popalić na kiju.

U mnie rzadki... ...A od czasu jak Wartę zatruli, to powolutku każdy gatunek staje się rzadki!.... A tak na serio - nawet na moich pstrągowych wodach, nigdy nie słyszałem o złowieniu pstrąga źródlanego, czy palii...

Komórka tego nie wychwyciła, no albo kąt padania światła nie ten, ale piękne maleńkie czerwone ciapki były na bokach (zresztą nieważne niech rośnie dalej ) :)  Na moich oczach wyszedł do Storka z czarnym brzuszkiem i grzbietem, srebrny bok  :)

A więc Stork rządzi! :) Dzięki! :)

• Like 1