Skocz do zawartości

Przyłowy 2016

Sicu

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie odłowy konsumpcyjnych boleni, wzdręg i uklei ruszają, rarytasy trzeba rzucić na hipermarketowe lady, a stado baranów z mózgiem zmielonym przez telewizornie kupi, zeżre i będzie chwalić. Przecież ryba wpływa pozytywnie...

Edytowane przez etherni
  • Like 1

Drugi żółw czerwonolicy w tym wątku, w ciągu 10-ciu dni :o  Nie żartują z tym gatunkiem inwazyjnym, ewidentnie te żółwie świetnie sobie radzą w polskich wodach. A naszego poczciwego żółwia błotnego to od lat już niestety nie widziałem, ani w Polsce ani w Holandii. Czy ktoś z was je czasami widuje nad wodą?

Edytowane przez kubazmech
  • Like 1

W moich okolicach można spotkać żółwia błotnego .Znajomy kosi brzegi rzeczułek i przez przypadek przejechał kosą spalinową po skorupie, tak sie przejął jego losem że postanowił go zabrać.Dzięki temu dość niedawno Miałem okazję zobaczyć zwierzaka .Kazałem Mu go wypuścić .

• Like 2

Żółw błotny jest bardzo cennym elementem naszej fauny, szanujmy go, bo to jedyny żółw wystepujacy tak daleko na północy Europy. I cieszmy się, że u nas nie ma żółwi jaszczurowatych - bydlę może odgryźć kawałek ręki, żyje w wodzie, a czas ataku ma lepszy niż krokodyle...

Podbierasz rybę, a wyjmujesz łapsko bez palców:)

• Like 1

Żółw czerwonolicy jest gatunkiem inwazyjnym, wypierającym naszego błotnego. Dlatego nie należy ich wypuszczać. Mój trafił do ZOO.

Ciekawe czy zupa z czerwonolicego jest tak samo smaczna jak z innych żółwi. Nie jest chroniony, więc może popróbować wykorzystanie go w gastronomii mniam... :P

Ciekawe czy zupa z czerwonolicego jest tak samo smaczna jak z innych żółwi. Nie jest chroniony, więc może popróbować wykorzystanie go w gastronomii mniam... :P

Odradzam :) Żółwie czerwonolice często są nosicielami Salmonelli, pierwotniaków oraz nieciekawych nicieni.

• Like 1

A kto powiedział, że release ma coś wspólnego z wodą ;) wolność zwróciłem, chociaż widziałem, że ktoś się na nią połakomił :D Nie wiem tylko, czy np taki kołowrotek w którym zalęgły się już robaki da się odratować :P

Spokojnie, niedlugo na gieldzie jako 'nowka, nie smigana' :D

• Like 2

Dziś taki oto przyłów. Leszcz około 3 kg. Wziął na płytkiej wodzie na wiślanej opasce. Było ich więcej bo w następnym rzucie też usiadł ale po chwili spiął się i jak to często bywa stado odeszło na głębszą wodę gdzie było je często widać przy spławach.

post-59519-0-23320500-1474044445_thumb.jpg

post-59519-0-57719600-1474044456_thumb.jpg

• Like 5