Skocz do zawartości

Przyłowy 2016

Sicu

Rekomendowane odpowiedzi

Odrzańskie są chyba najbardziej wygrzbiecone, warciane też, ale nie zbyt często się łowi aż tak duże sztuki :)  ale najbardziej garbate płocie widziałem w rybaka niedaleko ujścia Wisły...nawet trzydziestki miały kształt krąpia i pięknie wybarwione były! Mega kontrast był w porównaniu do Cert obok...

Wzdręga ma oczko bardziej żółto pomarańczowe, a tu jest czerwone. Pyszczek jest na zdjęciu taki bardziej płociowy. Moim zdaniem to może być hybryda, ale nie płoci z wzdręgą, a z krąpiem lub jaziem. Na Wiśle takie rodzynki zdarzają się całkiem często :).

Zgadzam się z przedmówcą. Pierwsze co mi się skojarzyło po obejrzeniu fotki to ze to jest typowy mieszaniec płoci z jakimś innym karpiowatym. Po kształcie stawiałbym na krąpia ale wszystko jest możliwe z leszczem włącznie. Tych hybryd jest w naszych wodach naprawdę sporo dobry przykład to cała masa sap skrzyżowanych z krąpiami na Mazowieckim odcinku Wisły. Tym niemniej rybka bardzo fajna :) Takie przyłowy nadają smaczku naszemu hobby.

Ploci nie zlowilem od 7 lat, ale takie lowilem na jeziorach i Odrze. Zwlaszcza te zalewowe, lowione ze srodka rzeki na slimaka, byly wielkie i garbate. Zreszta, naprawde dziwie sie, jak tu szukac podobienstwa do wzdregi, predzej do jazia niz do niej jak juz ktos szuka podobieństw.

Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale w Zach-pom takie sa normalne, a bynajmniej byly..

• Like 1

Taki przyłów mi się trafił w czasie pstrągowania. Po wyłowieniu myślałem, że to PZW w taki niekonwencjonalny sposób nagradza za C&R. A swoją drogą ciekawe jak tam się znalazł? Kawałek historii...

attachicon.gifmedal1.jpgattachicon.gifmedal2.jpg

Był czas wyrzucania orderów, palenia legitymacji.....

Kijek jigowy 270 cw 18g, DAM Whisler Jig, taniutki byl i nie zdziwilo mnie ze trzasł.

Czekajac na bolki zrobilem z niego feedera i tak sie to skonczyło ;)

Wyjalem jakis czas temu na ten kij bolka 75 cm.  :)

Sorry za OT, ale może kogoś uchroni przed niepotrzebnym wydatkiem. Mi ver. 12 g. też trzasnęła jak zapałka.