Skocz do zawartości

Przyłowy 2016

Sicu

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż to, Lewy :) Idąc tropem Sicu, łowienie na jigi z sierści sarny, bażanta czy innego ptactwa, albo zonkery z zająca również jest niezgodne z przepisami, albo nawet bardziej, bo przecież to zwierzęta (jak najbardziej naturalne :) ), a nie kawałek pospolitej roślinki. Nie popadajmy w skrajności. Czasem warto użyć głowy i tego co akurat pod ręką. Pamiętam, że kiedyś na jerku był link do filmiku z gościem łowiącym (z sukcesami) szczupaki na poppera z marchewki :) :)

• Like 3

Tak ale twórcy tego przepisu mieli pewnie na myśli martwe rybki. Bo chyba nikt by nie pomyślał o spinningowaniu trawą

...Poza tym kolega @gregx1 używając wędziska spinningowego łowił z powierzchni ryby karpiowate na przynętę roślinną, więc - chyba nie spiningował... (?)  ;)

Hah!... Jeszcze jeden leszcz i trzeba będzie zmienić nazwę działu z "Przyłowy" na "Regularne połowy"! :)

...A na serio, to przyłów takich rybek na delikatnym sprzęcie musiał dostarczyć sporo emocji! Pięknie Chłopaki (@fifek i @Adam L.)! @Adam L., jaką przynętę zassał leszcz?

Paproch z Crazy fisha, chyba o zapachu krewetki :D a ten wczesniejszy na woblerka mojej produkcji mikrus2.5 cm Edytowane przez Adam L.
  • Like 1

Miało być okoniowo a bylo boleniowo. Test nowej wykałaczki okoniowej i niespodzianka. Suzuki RXF-602 w tytanach+ Daiwa Luvias1003 + varivas 00.4 Daiva Tournament D,Fin 3'' pearl na 5gr. główce. Można powiedzieć że na Wiśle , kiedyś tam płynęła teraz to jezioro. Bolek zagryzł na kąpielisku . Miny łowiących wędkarzy bezcenne.  ''Panie na taką zapałkę pan wyholował''. Podziękowania dla Piotra ''Kaczegi'' z forum za ukręcenie super wykałaczki która nie boi się takich przyłowów. Wymiar 76 cm i C&R

post-58902-0-61252000-1462904050_thumb.jpg

• Like 10

• 2 tygodnie później...

Wczorajszy dzień też miałem pełen niespodzianek:

- Pierwsze branie na moją ulubioną przynętę szczupakową - czyli SLIDER zakończyło się około 150m odjazdem na środek bajora  i po siłowym zatrzymaniu okazało się być dużym sumem . Na szczęście po kilku minutach siłowego holu na granicy wytrzymałości plecionki wypluł przynętę. :whistling:  :whistling:

- Drugie branie po efektownym chlupnięciu okazało się być drapieżnym amatorem pływających przynęt DUŻYM Japońcem (karasiem) wagi około 1,5kg . Temu zrobiłem pamiątkowe foto i bez wyjmowania z wody został uwolniony. :)  :)

post-47757-0-14657000-1464427801_thumb.jpgpost-47757-0-62192800-1464427808_thumb.jpgpost-47757-0-67769000-1464428001_thumb.jpgpost-47757-0-37018100-1464427814_thumb.jpgpost-47757-0-73165400-1464427515_thumb.jpg

post-47757-0-00163200-1464427499_thumb.jpg

Edytowane przez miramar69
  • Like 14

Witam

Niedzielny przyłów , miał być szczupak a był rekordowy sum 220cm  ok 75kg oczywiście po zrobieniu fotek ryba wróciła do wody .

Mamy okres ochronny suma, więc zgodnie z regulaminem nie ma mowy o zamieszczaniu takich zdjęć

Edytowane przez milupa
  • Like 5

Wytłumaczcie mi, co to jest "przyłów"? Czegoś tu nie rozumiem. Moim zdaniem przyłowem są ryby spokojnego żeru złowione metodą spinningową, które koledzy powyżej przedstawili. Czyli:

Lin, karp, karaś, świnka, leszcz, krąp, płoć itp. Ewentualnie kleń, jaź na dużą przynętę ( wobler 9 cm ), ale sum na przynętę szczupakową, czy boleń na mikro wobka to nie jest przyłów, to jest drapieżnik który reaguje na sztuczną przynętę. Gdyby to był drapieżnik złowiony z gruntu na kukurydzę, kulkę proteinową czy makaron, to rozumiem jako przyłów. Kilka dni temu też złowiłem suma, ryba wzięła na 9 cm szczupakowy wobler Janusza Widła, mam to traktować jako przyłów bo twórca tak nazwał ten model przynęty i powinny brać na nią wyłącznie szczupaki? Wchodząc do tego wątku liczę na jakieś ciekawostki, nie na drapieżniki które w dodatku są pod ochroną ;)  

• Like 15

Wytłumaczcie mi, co to jest "przyłów"? Czegoś tu nie rozumiem. Moim zdaniem przyłowem są ryby spokojnego żeru złowione metodą spinningową, które koledzy powyżej przedstawili. Czyli:

Lin, karp, karaś, świnka, leszcz, krąp, płoć itp. Ewentualnie kleń, jaź na dużą przynętę ( wobler 9 cm ), ale sum na przynętę szczupakową, czy boleń na mikro wobka to nie jest przyłów, to jest drapieżnik który reaguje na sztuczną przynętę. Gdyby to był drapieżnik złowiony z gruntu na kukurydzę, kulkę proteinową czy makaron, to rozumiem jako przyłów. Kilka dni temu też złowiłem suma, ryba wzięła na 9 cm szczupakowy wobler Janusza Widła, mam to traktować jako przyłów bo twórca tak nazwał ten model przynęty i powinny brać na nią wyłącznie szczupaki? Wchodząc do tego wątku liczę na jakieś ciekawostki, nie na drapieżniki które w dodatku są pod ochroną ;)  

Tak, to rzeczywiście słuszne uwagi i zgadzam się z nimi. Rozważając jednak tę kwestię z innej perspektywy można również się z nią zgodzić, np. łowiąc bolenie na woblery (typowe i przeznaczone wyłącznie pod ich upodobania, które jak wiemy są specyficzne i raczej nie nadają się do łowienia innych gatunków) i nagle bierze nam brzana lub troć (na boleniowy wobler prowadzony typowo "boleniowo"), to co? To przecież również przyłów!... ...Lub "dłubiąc" delikatnym zestawem okonki na typowe dla nich małe przynęty a bierze nagle np. sum... - To przyłów? Myślę, że drapieżnik również może być traktowany jako przyłów...

• Like 2

Sum przy łowieniu szczupaków, czy też boleni, to faktycznie żaden przyłów. Co jakiś czas trafia mi się przy kleniowaniu.

Brzana na boleniowy powierzchniowiec.. O to by był dobry przyłów :)

PS. Miałem sandacza na gotowaną kukurydzę na włosie, znajomy złowił ich kilka (przy mnie) na groch, szczupak na kulkę też się trafił, ale obciął.
No i karp na gumę.