Skocz do zawartości

Przyłowy 2016

Sicu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Jako, że to mój pierwszy post, to się przedstawię:

Rafał z Cze-wy, łowię od 37-iu lat, tj. od piątego roku życia  :rolleyes:

Przede wszystkim cast i spin, ale łowię każdą możliwą (i legalną  :lol: ) metodą.

Odnośnie tematu chciało by się rzec " A co Wy wiecie o przyłowach???"

Majowy wypad nad Wartę na szczupłego zaowocował takim przyłowem:

widly_01.jpg

Wymiarowe, około 160 cm, waga cca. 5kg, nie posiadają okresu ochronnego  B)

widly_02.jpg

Hol trwał około 10-ciu minut, "wzięły" w nurcie i przez cały hol mocno murowały.

Na szczęście sprzęt solidny: Shimano Catana 15-30 gr, młynek tego samego producenta Exage 2500 i pleciona HMX8 0,16 dały radę  :rolleyes:

Pozdrawiam
Ralf_S

• Like 20

W wodzie można złowić dosłownie wszystko. Przed dwoma laty, w pstrągowej rzece, "wziął" mi kołowrotek znanej polskiej firmy. Tak z wyglądu, to "żył" sobie w tej wodzie 1-2 lata. Jakiś niezbyt wymagający łowca (akurat jakiś tandetny model), postanowił w ten sposób rozstać się, z pewnie kulejącym młynkiem i zaśmiecił rzeczkę.

Kilka ciekawych "przyłowów" w mojej karierze wędkarskiej mi się trafiło. Niestety nie pozostało mi po nich jakiekolwiek zdjęcie.

1. Sznur z przynętami. Jakiś bydlak znalazł sobie sposób na "zakupy wędkarskie" rozciągając sznur z kamieniami wokół dość często uczęszczanej miejscówki. Trzeba przyznać, że sporo już miał "w koszyku".

2. Wędka z kołowrotkiem. Co prawda leżała w wodzie pewnie ze dwa miesiące, ale do odratowania. kołowrotka używam do dziś do przewijania żyłki. 

3. Żak węgorzowy. W tym przypadku najlepsza była mina świadka zdarzenia ( podejrzewam że właściciela) jak żak został dokładnie pocięty przed wyrzuceniem do kosza. 

4. Łyska na kopytko przy zasiadce na lina. 

5. 3 Ryby na jednego białego robaka z gruntu. Najpierw wzięła ukleja, która została zassana przez okonia 30-35. Nawet nie miał kontaktu z haczykiem ale udało się go wyciągnąć. Po "odhaczeniu" okonia, ukleja na haczyku powędrowała do wody przy pomoście. Jakie było moje zdziwienie, gdy cała sytuacja się powtórzyła, lecz zamiast okonia na tą samą ukleje wziął szczupaczek, który tak zacisnął na niej pysk, że nie było problemu go wyholować. 

• 2 tygodnie później...

Ciekawy grudniowy przyłów prezentuje moja Pani

4178_pc060394.jpg

Łowisko przystań turystyczna Warta k/Puszczykowa, wędzisko JAXON Extera 240cm/3-15g, kołowrotek JAXON Armand 300M, plecionka MIKADO Octa Braid 0,08mm/5,15kg, obrotówka MEPPS Aglia Furia 2. ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 3

Ciekawy grudniowy przyłów prezentuje moja Pani

Łowisko przystań turystyczna Warta k/Puszczykowa, wędzisko JAXON Extera 240cm/3-15g, kołowrotek JAXON Armand 300M, plecionka MIKADO Octa Braid 0,08mm/5,15kg, obrotówka MEPPS Aglia Furia 2. ;)

Warta niejedno jeszcze kryje,,,

A reszty nie było? ;)