Skocz do zawartości

Bolenie 2016

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Maniakiem sprzętowym nie jestem ale nowy zestaw blue rapid+stradic 4000xg wyjątkowo mi wyszedł jeśli chodzi o kolorystykę, przynajmniej subiektywnie tak uważam. Wędka zbrojona przez @Krzysiek, jak zwykle mistrzostwo dzięki. Przetestowana rzutowo jak i na rybach-hoduję to mam na czym. Tęczak półtora kilo nawet nie pierdnął. Te 3/4oz podane przez CD jest moim zdaniem trochę niedoszacowane,. Do tego drugi nowy młynek Caldia 4000 do CTS 20lb,  trochę nowych przynęt dużo pomysłów i będe śmigał. Tym co już mogą zazdroszczę. Fajna rapa Szpiegu.

2wg9l6c.jpg

Edytowane przez Krisu23
  • Like 8

Zestaw jest... :) Domołowing już odprawiony. :)

W niedzielę koło 8:00 melduję się na Wartą. Oby pogoda się utrzymała. Dziś w Poznaniu słońce i fajne 15 stopni. 

Szpiegu pikny boleń. 

Patu... on ci za jasny na uchodźcę... :) Typowy blond aryjczyk. :) 

post-55274-0-07623500-1461952281_thumb.jpg

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 5

Remku jaki sznurek używasz do rapowania multikiem?

Tutaj była ewolucja ale ... nie do końca bo zatrzymałem się w pewnym momencie i skoncentrowałem się na rozgryzaniu bolenia a nie na sprzęcie. Dlatego ... jak na filmie ... za dużo nie powiedziałem o sprzęcie bo ma on wtórne dla mnie znaczenie choć ... w baitcastingu trzeba go dobrze dobrać.

Zaczynałem od żyłki, później stosowałem fluorocarbon 0.2-0.23, później plecionka 20lb z przyponem fc a teraz tylko plecionka 20lb. U mnie od lat niezmiennie królowało PowerPro i SpiderWire Stealth. 

Super filmik, nieźle cię zaskoczył ten co wziął na krótkim dyszlu

Na filmie widać, że ... wyłączam gopro, które miałem na klatce ... Cieszyłem się jak dziecko, że nagrałem na niej branie z takiej odległości. Okazało się ... że właśnie je włączyłem :( Przyjechałem do domu i szukałem tego filmu i znalazłem ... filmik jak idę do statywu z kamerką :) 

• Like 1

Dziękuję wszystkim za polubienia i komentarze. To działa bardzo motywująco. Dodam krótki komentarz w dwóch obszarach:

Filmowy - to właściwie taki trochę debiut filmowy. Spontanicznie wyszło ale cieszę się, że Wam się spodobało. Widać jeszcze, że jest sporo do poprawy. Natomiast to mnie nie martwi a wręcz przeciwnie jest duuuuuże pole do działania i poznawania tajemnic filmowania. Już dawno tak dobrze się nie bawiłem a to dla mnie podstawa. W kolejnych będę wprowadzał drobne usprawnienia. Niestety samotne filmowanie, łowienie ... nie jest proste. Całość bardzo pracochłonna. Byłem nad Bugiem 4h, łowiłem max 2h ... może nawet mniej. Reszta to filmowanie... ale wiecie co ... po raz pierwszy widziałem tak dużo Bugu nad Bugiem. To wymaga patrzenia, obserwowania, szukania ... koncentracji. A dla mnie koncentracja na rybach to podstawa.

Ryby - rzeczywiście nie było widać  ryb nad Bugiem ale to nie powód by mówić, że ich tam nie ma. To kwestia poszukania - różne przynęty, różne głębokości i ... Druga rapa była wypatrzona i ... złowiona w dość ciekawych okolicznościach. Szedłem już do samochodu i ... rozmawiałem telefonicznie z Sebo. Wtem usłyszałem w wodzie uderzenie rapy. Powiedziałem Sebie ... "poczekaj rozłączymy się ... daj mi 5 minut i oddzwonię tylko ją złowię". Dałem sobie 10 rzutów. W 8 siedziała na wędce :)  Pierwsza była ... cicha ... ale spodziewałem się, że tam może być. W przeciwieństwie do większości miejscówek tam woda była głębsza ... niż na innych. To moim zdaniem rapie daje dodatkowe fory ... może zajść ofiarę o wiele bardziej swobodnie niż na płytkich. No dobra ... koniec z farmazonami :) ... trzeba lecieć i nagrać kolejny filmik skoro się podoba :)

• Like 7

Remek moje klimaty. Chyba przekonałeś mnie tym filmikiem do casta. Do teraz bolki łowiłem na stałą szpulę ale Twój film mnie zmotywował. Walę do kumpla by ukręcił kijek pod mutika.  :)

i zobacz ... czy na tym filmie wygląda to na jakieś skomplikowane fiku, miku? Pamiętam jak byłem na Odrze na wodach Szpiega. Było to ładnych parę lat temu. Był też Szymański Marek. Wziął mojego casta ... (krótszego wtedy), porzucał i powiedział ... da się na to łowić. Pamiętam, że później pisał też o tym w Wędkarskim Świecie ... Owszem cast ma ograniczenia ale ... na prawdę da się z tym żyć ...

• Like 1