Dziwny73 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jestem ablolutnie przekonany, że ryba kolegi @Dziwny73, ma 77 cm . Ten sposób fotografowania, gdzie głowa i ogon są najbardziej oddalone od obiektywu aparatu, pomniejsza okazy. Odwrotna sytuacja, gdy wędkarz stoi za rybą i trzyma ją na wyciągniętych rękach powoduje że "okazy" wydają się dużo większe.Rozsądne podejście. Dziękuje i pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalek87 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Street Fishing Norway Złowiony na swojego wobka ok. 8 cm, po tym jak kilka razy zagonił stadko uklejek, potrzebował 4 rzutów w okolicy pierwszego filaru za mną. Wobler z oczkiem na grzbiecie, srebrny z zieloną górą prowadzony nie za szybko. Plecionka 0,08, wolfram na 10 kg, kij diaflex 2,70 do 24 gr, kołowrotek shimano 3000.Pozdrawiam! 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Ciężki wątek , najpierw trzeba przejść weryfikację ''okiem znawców'' czy ryba miała 64,8 cz 65,9 bo źdźbło trawy oddalone dwa kroki od ryby było pod kątem 45 stopni względem oddalonej 13,5 cm łodygi rzucającej cień długości 22 cm w godzinach popołudniowych ... potem czyhają ''etyczni'' od wilgotności mchu , na którym leży ryba.Innym maj nie płaci bolkami , hehe panowie , ale macie problemy... Edytowane 29 Maja 2016 przez Szymon82 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciawa411 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) U mnie słabo z bolkiem. Goniłem rano - nic.... W południe - nic .... Wieczorem - też NIC. I tak od poniedziałku do czwartku. W piątek pomyślałem że skoro Sobota wolna to może warto spróbować w nocy. I to był strzał w 10-tke. Pierwszy Bolek siadł o 23:00. Chwilkę później przyłów Sandacza i na koniec kolega pozamiatał... Przyłów, czy nie, niezgodny z regulaminem. Edytowane 29 Maja 2016 przez bartsiedlce 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Kolejny raz proszę o umiar i zachowanie meritum wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Wiślany bolo zebrał RH85 prowadzonego średnim tempem w pod burtowej rynnie 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Dzisiejsza ponad 70cm ryba,złowiona na prototypową przynętę Adama (spinnerman)Zanotowałem jeszcze dwa czy trzy brania oraz spinkę fajnego bolka.Pozdrawiam pozytywnie zakręconych 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Ryba była z Narwi a nie z „Buga”, sam Kuba jej nie dawał 80 a kolor ryby na zdjęci często zależy od otoczenia które się odbija w łuskach, np. trawa albo różowa glazura łazienkowa Wiem, potem była ryba co był tekst "Zakochałem się w Bugu"- ta była wielka. A o kolorze odbicia też od kogoś słyszałem i jest to racja. Tylko nie pamiętam od kogo... A wiem od Ciebie!! Masz rację Robert(jak zawsze).-tylko co z tego? Edytowane 29 Maja 2016 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 W dzisiejszym konkursie 1 z 9 zwyciężył ów jegomość... Odra była dziś bardzo łaskawa. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) na niektórych zdjęciach trudno odczytać wielkość ryb (rodzaj aparatu,obiektywu,sposób prezentacji,wygięcie ryby itp.) dlatego uważam, ze nie powinno się z góry przekreslać prawdomówności łowcy!, a jedynie nakłonić w miarę możliwości do zdjęć tych największych okazów bardziej czytelnych jeśli warunki na to pozwalają , ale przecież nie są to rekordy Polski więc trzeba przyjąć, ze długości podawane prawdziwe, łowcom pogratulować i cieszyć się razem z nimi, zapytać się o przynętę warunki,etc., a nie podejrzewać jawnie oszustwa, można mieć co najwyżej wątpliwości!pogoda zmienna, ryb też mniej, ja tak to obserwuję.... walczmy o środowisko i ochronę wód, a będzie lepiej się żyło nam i przyszłym pokoleniom!Właśnie dlatego ja wstawiam najbardziej czytelne jakie mogą być czyli z miarką i zmierzone uczciwie. Oprócz mnie jest tylko jeden kolega na JB ktory tak robi. Można by to uczynićć takim zwyczajem, że prezentujemy bolki z miarą.-------------------------------------Tego typu zabiegi nie byłyby potrzebne gdyby nie naciąganie ryb byle się stać popular..... Edytowane 29 Maja 2016 przez Krisu23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferret Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Wielkie dzięki za wątek o likwidowaniu zadziorów.Dziś miałem przykrą przygodę przy pośpiesznym odhaczaniu: przednią kotwice w nadgarstku i bolka na tylnej. Brodząc w nurcie pod jajka czułem sie z tym średnio, ale poszło. Kij w wodery, łatwo wypięty bolek, u mnie z szarpnięciem. Z zadziorami w Owner nr 6 chyba bym tam zszedł ... Więc dziękuję i polecam :-)Przy okazji widoczki znad Sanu, żeby ew. bardziej dotarło ze warto. Edytowane 29 Maja 2016 przez Ferret 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Wiślany 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Wiem, potem była ryba co był tekst "Zakochałem się w Bugu"- ta była wielka. A o kolorze odbicia też od kogoś słyszałem i jest to racja. Tylko nie pamiętam od kogo... A wiem od Ciebie!! Masz rację Robert(jak zawsze).-tylko co z tego?Była ryba 80, powiedzmy, że z Bugu. Ta akurat była srebrna bo odbiło się w łuskach południowe niebo. Zdjęcia są tu http://rhlures.com/rh/fotoblog.htm do odświeżenia pamięci. Edytowane 30 Maja 2016 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Wczoraj po dotarciu nad wodę zaczął wiać mocny wschodni wiatr, bolenie grasowały ale po 15min cisza kompletna i tak przez trzy godziny bez kontaktu z rybą, żerowanie bardzo słabe. Dopiero przed 21 zanotowałem pierwsze nie trafione branie, jakieś 30 min później po trzech kolejnych nie trafionych atakach zameldował się taki oto rapiszon 72cm Właśnie dlatego ja wstawiam najbardziej czytelne jakie mogą być czyli z miarką i zmierzone uczciwie. Oprócz mnie jest tylko jeden kolega na JB ktory tak robi. Można by to uczynićć takim zwyczajem, że prezentujemy bolki z miarą.-------------------------------------Tego typu zabiegi nie byłyby potrzebne gdyby nie naciąganie ryb byle się stać popular.....Dlatego nie podałem wymiaru swojego poprzedniego bolenia wstawionego tutaj, bo bez miary, bo nie na wyciągniętych rękach... i tak by nikt nie wierzył 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Niektórzy wyciągają wnioski co do pogody i wiatrów i jeżdżą w nocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Dzisiaj króciutki wypadzik z rodzinką przyniósł fajną rybkę oraz kilka brań mniejszych braci... Przynęta to nowy projekt Adama (spinnerman)Pozdrawiam pozytywnie zakręconych 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Wczoraj- otwarcie sezonu spinningowego w Holandii a dla mnie również chrzest bojowy nowego Batsona z RX8, który na szczęście miał okazję się wygiąć Co ciekawe, najpierw dokładnie obrzucałem miejscówkę Spiritem 9, widząc wcześniej uciekającą drobnicę ale boleń uderzył dopiero po zmianie na Horneta 6, malowanego na okonia. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Po powrocie do kraju też trzeba coś łowić... Pierwsza poważna (pontonowa) wyprawa na bolki.Padło kilka rybek,w tym dwie na 70+. Było fajnie,Mariusz (@tibhar) dzięki za towarzystwo. Sprzętowo:lemax 6'6"-17lb.,Tatula 103HSL ,pletka YGK -20lb. i fluo. 15lb. Brały na przecinaka,przecinającego powierzchniowe warstwy wody... PS.Graty dla łowców. Edytowane 30 Maja 2016 przez Wobi 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Wiatr falsko i często leje. Ale ryby biorą, ten złowiony jakby znikąd na środku jeziora. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferret Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Bolki przed burzą, na wodzie do pół łydki. Był tez spipcony pod nogami duży kleń, wziął na jerka. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Forumowy stykacz.Połów z soboty tuż przed burzą.Tego dnia zameldowało się kilka bolków w wymiarach 50-60cm, sandacz i okoń.Ładne ataki rap przy powierzchni, ale jak to zawsze bywa najlepsze po drugiej stronie brzegu Sprzętowo:Dragon Viper river jigplecionko TCB8 + fluoMinow 9 Ps. dziękuję koledze po kiju za fotkę. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ziom7 Opublikowano 31 Maja 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Gratuluję wszystkim fajnych ryb, tych wymiarowych i nie, tych łowionych z premedytacją i tych przypadkowychOdrzański, upalny, czorny, napasiony prosiak na spirita. Mega silny. Widać, że od dłuższego czasu czesał swoje stado uklejek.Ryba złowiona ok południa, przed zmianą pogody, przy wiejącym dość silnym wietrze.wróciła do wody też w bardzo dobrej kondycji 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Na zakończenie tego niezłego majowego boleniowania wstawiam dwie fotki tej samej ryby i ubolewam, że nie mam trzeciej- na ceracie bo było by jeszcze ciekawiej. Napisałem tu, że nie wsadzam ryb w obiektyw ale raz się poświęciłem celem doświadczenia. Pozdrawiam pozytywnie zakręconych. 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Dzisiejszy,z krótkiego wypadu z Sebą.Nowa miejscówka a brania z powierzchni cieszą tak samo.... Rybka zebrała Paniczka od Adama (spinnerman)Pozdrawiam pozytywnie zakręconych Edytowane 31 Maja 2016 przez krystiano1981r 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Od kilku sezonów nie bawi mnie wstawianie fotek, a jak o rybach na pierwszym planie... bez palców i podsumowanie maja to ten pasuje Złowił się na dociążony kawałek lipy 3,5cm, uzbrojony w kotwicę "6" bo spadały te większe... Edytowane 31 Maja 2016 przez *Hektor* 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi