Skocz do zawartości

Bolenie 2016

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, każdy kto  chociaż trochę łowi bolki zauważył, że im nurt w danym miejscu jest silniejszy i nierówny łatwiej złowić rybę, analogicznie im spokojniej tym trudniej, a na stojacej wodzie nawet jak bija jak wściekłe, to takie niuanse mają znaczenie, że ja mając niby super przynęty zrobiłem z nich uzytek dopiero po 2 sezonach odwiedzania pewnego starorzecza. A najłatwiej i tak powiedzieć komuś, że jak się już umie to nie sztuka. Pozdrawiam

Edytowane przez oldziu
  • Like 2

bolek to grymaśna ryba - wchodzę na główkę, biorę ulubionego woblera kilka rzutów i "siedzi" - jeden, drugi,....., siódmy... zaczyna się rutyna po dziesiątym nie liczę i mogę powiedzieć, że eldorado bo to wszystko w półtorej godziny. Schodzę jako mistrz. Czuję się dobrze, zostaje tylko niedosyt wymiarowy bo największa rapa miała na oko powyżej 70cm a walczyły jak wyłowiony ręcznik... ale była zabawa:)

Następny dzień idealne warunki czuje się bardzo pewnie - ta sama godzina co wczoraj, ta sama główka, warunki, wiatr, stan wody itp..wszystko to samo iiiii... kompletna klapa. Nerwowo zmieniam "pewniaki" na końcu zostaje przy małym paproszku na mikro główce - krótki kontrolowany opad iiii znowu zabawa. Po którymś już bolku zmieniam z nudów na woblerki- próbuję nimi na szybko, średnio z opadu i nic - wracam do paprocha i... siedzi kolejny bolesław.

Trzeciego dnia przy tych samych warunkach i sporym kombinowaniu wynik 0.

• Like 6

Najłatwiej Panowie to jest połowić na niepykanej miejscówce i nieważne, czy stojąca, czy płynąca:)

Z tym się każdy zgodzi :) Najlepszy mam przykład na jednej z miejscówek gdzie jeszcze 2 sezony wstecz można je było łowić bardzo regularnie a w tej chwili trzeba ostro kombinować. Z tymi punktami odniesienia Krisu też masz w 100% rację. Na wielohektarowej wodzie stojącej bankowo odnaleźć te bestie jakie łowisz jest na pewno bardzo trudno...ale chyba o to w tym wszystkim chodzi...

• Like 1

Tomus takie pytanie, sam robisz te foty? Prezentacja ryby- nie mam pytan.

Najczęściej jestem z kimś kogo poproszę o foto ;) ale już nie raz był plecak, na tym pudełko od kołowrotka + pudełko z przynętami + mała stabilizacja i samowyzwalacz :D. Akurat te foto kiepskie jakościowo bo troszku niewyraźne... ale co wymagac od cyfrówki co ma już z 15 lat i ciągle wala się ze mną po rybach ....

Wczorajszy front i lekki przyborek podziałały pozytywnie. Ładny Predator wyraził chęć na krótką sesję poza wodą. Z wyrazu pyszczka mniemam, że mu się spodobało :)

post-52159-0-27715100-1467040561_thumb.jpg

Sprzętowo: Mikado Mikazuki 270 5-25g, Spro Passion 730, żyłka York Exclusive 0,16

• Like 28

Bolek ładny, szkoda tylko że musi na kamulcach leżeć... Polecam na przyszłość położyć rybę chociabyż na trawie, najlepiej w podbieraku a jeśli nie masz takiej możliwości to przytrzymać przy samym brzegu w wodzie tak żeby się nie poocierała za bardzo. Powodzenia :)

• Like 1

No tak jak kolega mówił nad Dunajcem to jest tak że plaża z kamieni i krzaki także nie ma mowy o tym zeby go położyć na trafie a foto robiłem sam także nie miał mi kto pomóc. Zawsze staram się jak najdelikatnij obchodzić z rybami bo wiem że i tak wrócą do wody także szkoda żeby były poobijane :)

• Like 1

Dziwne i chyba specyficzny przypadek tego konkretnego zbiornika. A może chodzi o gabaryty ryby. Konkretnego bolka nie da się wyciągnąć na klatę po amerykańsku, trzeba go zmęczyć. Konkretnego - mam na myśli rybę kręcącą się wokół 80cm.

Edytowane przez Krisu23

Fotografuje tylko duże ryby więc nie wiem jak się zachowują inne. Nie znajduje innego wytłumaczenia jak podwyższone zapotrzebowanie na tlen z powodu stresu. Krzysiek Rózga twierdzi,  że nie mieli problemów przetrzymując 3 bolenie w podbierku. Kupiłem, ale jeszcze nie sprawdziłem bo łowię ostatnio z brzegu. Aparat za plecami który włączam w czasie holu. Odpinam rybę, 10 sec. fotka, ewentualnie druga i do wody. Trwa to 1do 1,5 min a ryby i tak leżą na boku i się zastanawiają.

Dyskutować o właściwym traktowaniu ryby zawsze warto, jednak nadmiar emocji niewskazany.  :) 

Edytowane przez bartsiedlce